ותודה לוויוורק ואובר: הרווח של סופטבנק צלל ב-99%
החברה היפנית דיווחה על הפסדים תפעוליים של 2 מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2019; סופטבנק הוציאה קרוב ל-10 מיליארד דולר על חילוץ של וויוורק אחרי הניסיון הכושל להנפקה בסתיו שעבר, מניות אובר איבדו בינתיים 8% משוויין מאז ההנפקה של החברה במאי; מייסד ומנכ"ל סופטבנק, מסאיושי סון: "כרגע אני חושב שגודלה של הקרן הבאה שלנו צריך להיות יותר קטן, מאחר ויצרנו חששות וחרדות אצל הרבה אנשים"
- הלך הכיף: WeWork מוציאה את הבירות והיינות מהמזנונים שלה
- הצעות לרכישת WeWork סין לפי שווי של מיליארד דולר
- מייסד ומנכ"ל החברה האם של יוניקלו התפטר מדירקטוריון סופטבנק - אחרי 18 שנה
מייסד ומנכ"ל סופטבנק, מסאיושי סון, צפה מקרוב כיצד קרן ויז'ן הייתה הגורם להפסדים. קרן הויז'ן וקרנות אחרות דיווחו על הפסדים תפעולים בסך 2 מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2019, שנבעו ברובם מההפסדים בחברת שיתוף החללים, וויוורק (WeWork) וחברת שיתוף הנסיעות, אובר (UBER). אתמול, במהלך הצגת רווחים, אישר סון שביצועיה האחרונים והדלים של הקרן - ומבול החדשות הרעות - הבריח משקיעים פוטנציאלים מקרן הטכנולוגיה הגדולה הבאה שהוא מתכנן להקים.
בשנה שעברה הודיעה סופטבנק כי חתמה על מזכר הבנות עם יותר מתריסר חברות על מנת להקים את קרן ויז'ן 2. בזמנו אמרו בחברה כי היא מצפה לגייס 108 מיליארד דולר מחברות כמו אפל, מיקרוספט, פוקסקון, ואחרות. אך כשלון ההנפקה של וויוורק בבורסה, ומחירי המניות של אובר, הנמצאים בירידה מתמדת "יצרו חששות בקרב משקיעים פוטנציאלים בקרן ויז'ן 2", אמר סון בעזרת מתרגם. סופטבנק הוציאה קרוב ל-10 מיליארד דולר על חילוץ של וויוורק אחרי הניסיון הכושל להנפקה בסתיו שעבר. מניות אובר איבדו בינתיים 8% משוויין מאז ההנפקה של החברה במאי.
"כרגע אני חושב שגודלה של הקרן הבאה שלנו צריך להיות יותר קטן, מאחר ויצרנו חששות וחרדות אצל הרבה אנשים" אמר סון. כאשר נשאל האם קרן ויז'ן 2 יכולה להיות ממומנת כולה בכספיה של סופטבנק, עבר סון לאנגלית: "אנחנו יכולים לעשות השקעות בעצמנו, אבל יש לנו שותפים שרוצים לעבוד איתנו, כך שהיינו רוצים להיות גמישים".
האנליסט אטיול גוייאל אמר כי סון ובכירים אחרים צריכים לבלות יותר זמן בקצירת רווחים מנכסים אחרים. הנהלת סופטבנק "מבלה כמעט את כל זמנה על קרן ויז'ן ועל ניירות ערך להשקעה", כתב גוייאל במזכר ביום שלישי, לפני פרסום דוח הרווחים. עד שסופטבנק תיתן "חשיבות בהכנסות" לנכסים כמו מניות בעליבאבא, ובחברת השבבים ARM, ימשיכו להמעיט בערכן של מניותיה". אמר גוייאל.
סופטבנק מתחילה גם להרגיש לחץ מבחוץ. מוקדם יותר החודש, חברת המשקיעים האקטיביסטית Elliot Managment חשפה כי היא בנתה נתח "משמעותי" מהחברה, וכעת דוחפת לקיום שינויים על מנת לשפר את ביצועיה.
סון אמר כי נפגש עם Elliot לפני שבועיים, וציין כי הדו שיח היה "פתוח" ו"טוב". סופטבנק ו-Elliot פועלות בקו אחד לגבי כמה נושאים, כמו למשל קנייה מחדש של מניות והעלאת מספר חברי הדירקטוריון העצמאים, הוא אמר. הדירקטוריון של סופט בנק מורכב מ-11 חברים, מהם רק שניים עצמאיים. Elliot ואנליסטים רבים הבוחנים את סופטבנק מעוניינים גם הם בשקיפות רבה יותר בקרן ויז'ן. הקרן, שמופעלת ברובה מלונדון "מפוקחת תחת חוקי הממלכה המאוחדת, כך שלשם הפעלתה אנחנו עוקבים אחרי כל דרישות הרגולטורים" אמר סון. "אך אנחנו מעוניינים להציע עוד מאמצים לשיפור המנהל והשקיפות", הוסיף.
כאשר התבקש לפרט יותר פרטים אודות ביצועיה של קרן ההשקעות אמר סון כי "קרוב ל-30 חברות הציגו רווח, ו-30 חברות הציגו הפסד, כולל חברות שאינן רשומות". הוא סירב להוסיף פרטים לגבי חברות פרטיות בטענה להסכמי סודיות.
בין שמונה החברות בתיק החברות של הקרן שהונפקו בבורסה, חמש רשמו רווחים, ושלוש רשמו הפסדים נכון לסוף דצמבר. הזוכה הגדולה הייתה החברה לאבחון וזיהוי סרטן, Guardant Healt, שרשמה רווחים של 1.9 מיליארד דולר לטובת קרן ויז'ן, והמפסידה הגדולה היא אובר, שרשמה הפסדים של 1.06 מיליארד דולר עד סוף השנה שעברה.
דיווח הרווחים מגיע פחות מ-24 שעות אחרי שבית משפט בארצות הברית אישר מיזוג בסכום של 26 מיליארד דולר בין חברות התקשורת T-Mobile ו-Sprint, ספקית הטלפון שסופטבנק רכשה לפני קרוב לעשור. מניות סופטבנק נערכו מחדש עם השמע החדשות על אישור המיזוג בה מעורבת ספרינט, ונסגרו בעלייה של 12% בטוקיו, לפני פרסום דוח הרווחים של החברה.
ספרינט "משפיעה לרעה על סופטבנק מאז 2012" אמר גוייאל, והוסיף כי המיזוג, וכל השנים בהן סון ניסה לגרום לספרינט להיות רווחית, "הביאו מעט בכל הקשור לתוצאות". ההשתחררות מספירנט תוריד מסופטבנק חובות של 44 מיליארד דולר.