$
משפט

בלעדי לכלכליסט

הסיבה לסגירת התיק הפלילי: "הבעל פרש משיפוט בגלל חקירה"

מסמך פנימי של רשות המסים חושף: אשתו של השופט לשעבר משה גלעד ניצלה מכתב אישום על העלמת הכנסות של 2 מיליון שקל, משום שבעלה פרש מכס השיפוט בעקבות החקירה. התיק נסגר בתשלום של 600 אלף שקל

תומר גנון 06:4812.02.20

רשות המסים סגרה בתשלום קנס (כופר) תיק חקירה נגד אשת שופט, משום שפרש משיפוט בעקבות חקירה שהתנהלה נגדו. כך עולה מהחלטת ועדת הכופר של רשות המסים בעניינה של אביבה גלעד, אישתו של שופט בית המשפט המחוזי בחיפה לשעבר משה גלעד, שנחשפת כאן לראשונה.

 

בני הזוג גלעד נחקרו באזהרה בחשד להעלמת הכנסות שנצברו בחשבון בנק סודי בשוויץ שבו היו כ־2 מיליון שקלים. התיק נגד השופט לשעבר נסגר והוא פרש ב־2016. נגד רעייתו הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע. בהמשך התכנסה ועדת הכופר, שהחליטה לסגור את התיק נגדה בתשלום כופר.

 

 

 

"מדובר בנישומה שלא הצהירה על חשבון בחו"ל, ולא דיווחה על הכנסות פסיביות שצמחו בו (ריבית והצמדה — ת"ג), בסכום שאינו ידוע", נכתב בהחלטת הוועדה (21.6.16) שכוללת נציגים מרשות המסים ומשרד המשפטים. "לאור העובדה שמדובר באשת שופט שלאחר החקירה ובעקבותיה 'נאלץ' לפרוש מכהונתו", הוסבר בהחלטה, "הוועדה משיתה כופר בסך 600,000 שקל. בעקבות שיחה של רון (חכם, סמנכ"ל בכיר ברשות המסים) עם ליאת (בן ארי, פרקליטת מחוז ת"א מיסוי וכלכלה לשעבר)", נכתב בהמשך ההחלטה, "אם לא ישולם הכופר יוגש כתב אישום".

 

מימין אביבה ומשה גלעד מימין אביבה ומשה גלעד צילום: גיל נחושתן

 

נימוקי הוועדה המלאים עומדים לכאורה בניגוד לסיבה הרשמית שפורסמה לעיון הציבור בקובץ החלטות ועדת הכופר. שם נכתב כי התיק נגד אביבה גלעד נסגר בתשלום כופר בהמלצת הפרקליטות. כאמור, כעת מתברר כי ההחלטה נבעה גם, באופן תמוה, מההחלטה של השופט לפרוש בעקבות החקירה.

 

אביבה ומשה גלעד נחקרו ב־2014 בחשד לעבירות מס במסגרת פרשת UBS — חשד כי עשרות ישראלים החזיקו חשבונות סודיים בסניף בשוויץ, ולא דיווחו על ההכנסות שצברו בו. הפרשה החלה בעקבות מעצרו של רוני אליאס, יועץ השקעות בבנק השוויצרי שהגיע לישראל, על ידי חוקרי פקיד שומה מס הכנסה חיפה והצפון. אליאס נעצר במלון הילטון בת"א במהלך פגישה שקבע עם לקוחותיו.

 

ברשימת אנשי הקשר של אליאס נמצאו מאות מספרי טלפון של ישראלים שהסתירו את החשבון שניהל עבורם. אחת מהם היתה אביבה גלעד. השופט ואישתו, שכיהנה כחברת מועצה בעכו, נחקרו באזהרה באישור היועץ המשפטי לממשלה.

 

 

 

השופט הכחיש

 

השופט לשעבר גלעד, שמאז פרישתו עובד כעורך דין בתחום המסים, הכחיש בחקירתו שידע על החשבון. אישתו אביבה שתקה בחקירה, ולא הודתה בקיומו של החשבון. חוקרי מס הכנסה הטיחו בה, בעקבות מידע שקיבלו מהיועץ ההשקעות אליאס, שהיא החזיקה בחשבון הסודי ב־UBS שוויץ לפחות חצי מיליון פרנק שוויצרי (כ־1.9 מיליון שקל).

 

על הסדר הכופר עם אשת השופט נמתחה בעבר ביקורת על ידי שופטת בית משפט השלום בתל אביב דנה אמיר. השופטת אמיר התייחסה להסדר לאחר שהפרקליטות החליטה תחילה לדחות בקשה של חשודה אחרת בפרשה, מרצה באוניברסיטת ת"א בשם הדה בן בסט, לסיים גם את התיק נגדה בהסדר כופר.

 

"אכיפה בררנית"

 

כתב האישום נגד בן בסט ייחס למרצה ניהול חשבון סודי ב־UBS שבו היו למעלה מ־4 מיליון שקל, תוך העלמת מס מהכנסות בגובה 1.24 מיליון שקל. הסנגורים שלה טענו שההחלטה להגיש נגדה כתב אישום היא אכיפה בררנית, לאור העובדה שבמקרה של גלעד התיק נסגר בהסדר כופר. השופטת אמיר ביקשה לקבל מהפרקליטות את החלטות ועדת הכופר בפרשת UBS כדי להשוות ביניהן.

 

השופטת אמיר לא אהבה את הסברי הפרקליטות לפיהם להחלטה לפטור את אביבה גלעד בכופר: "קיים קושי לדעתי לקבל טענה לפיה בשל חוסר שיתוף הפעולה של גברת גלעד עם החקירה, הוחלט להשית עליה כופר מבלי שהודתה או אישרה קיומו של חשבון הבנק או ביצוע העבירה וסכומה".

 

בסופו של דבר הפרקליטות הגיעה להסדר טיעון עם בן בסט, שבמסגרתו היא הורשעה ונגזרו עליה 4 חודשי עבודות שירות וקנס של 230 אלף שקלים.

 

מהפרקליטות נמסר: "התיק בעניין גברת גלעד הועבר למסלול של כופר לאחר שהתחדדו הקשיים הראייתיים בעניינה. יצוין כי הכופר שהושת עליה הינו כופר גבוה באופן יחסי".

 

מרשות המסים ומעורך דינם של בני הזוג אביבה ומשה גלעד, עמית חדד, לא נמסרה תגובה.

x