פרסום ראשון
תביעה נגד טלגרם: מפיצה תכנים המוגנים בזכויות יוצרים
ארגון זכויות יוצרים ברשת האינטרנט, הגיש תביעה נגד האפליקציה ונגד ספקיות האינטרנט. לתביעה הצטרפו גם סרטי יונייטד קינג, yes, HOT ורשת. התובעות מבקשות לחייב את הנתבעים ב-100 אלף שקל "מטעמי אגרה בלבד"
ארגון זיר"ה (זכויות יוצרים ברשת האינטרנט) הגיש היום (ב') תביעה לבית המשפט המחוזי בנצרת נגד אפליקציית טלגרם, המפיצה תכנים המוגנים בזכויות יוצרים. לזיר"ה הצטרפו כתובעות סרטי יונייטד קינג, yes, HOT ורשת.
- על זכויות יוצרים וסרטים
- ביהמ"ש: אתרים שמאפשרים להוריד את תוכנת פופקורן טיים ייחסמו בישראל
- אקורד צורם: מדיניות המוזיקה החדשה ביוטיוב עלולה לחסל ערוצים רבים
התובעות טוענות כי מתקיימת פעילות מפרת חוק שמתבצעת בחסות טלגרם, "אפליקציה שהפכה להיות פופולרית בקרב משתמשים מפרי חוק, וגם מפעיליה ובעליה פועלים להסתיר את זהותם ומיקומם".
עוד נטען כי "טלגרם משמשת את משתמשיה להפצה, העמדה לרשות הציבור, שידור והעתקה של תכנים המוגנים בזכויות יוצרים כגון: סדרות טלוויזיה, סרטים, תרגומים בעברית ומוסיקה, וזאת באמצעות שיתוף הקבצים המפרים או שיתוף קישורים לקבצים לצפייה ישירה או הורדה. חלק מהפעילות מתבצעת תוך גביית סכומי כסף על ידי המשתמשים עבור מתן השירותים".
"חלק מאותם מפעילי קבוצות טלגרם מפרות", טוענות התובעות, "הם צדדים בהליכים אחרים שנדונים בפני בתי המשפט בישראל ובעולם לרבות בהליכים פליליים בשל הפצת סמים, קידום פעילות טרור, עבירות כלכליות ועוד".
חוק זכות יוצרים מעניק כיום סמכות לבית המשפט להוציא צו המורה לספקיות הגישה לרשת האינטרנט, להגביל את הגישה לכתובות, אשר עיקר תוכנן מהווה הפרת זכות יוצרים. לפיכך, העותרות הגישו את התביעה גם נגד כלל ספקיות האינטרנט בישראל.
מטרת התביעה להפסיק לאלתר את השירותים המפרים, בין היתר על ידי חסימת האפשרות לקהל ישראלי להיכנס ולצפות בתוכן המפר. התובעות נתנו דוגמה לתכנים המסופקים באפליקציה: הסרטים "עכביש ברשת" ו"המוסד" של יונייטד קינג; "פאודה" ו"המדובב" של yes; "קיבוצניקים" ו"מטומטמת" של HOT; ו"הישרדות" ו"האח הגדול" של רשת.
התובעות מבקשות מבית המשפט לתת צו מניעה קבוע נגד טלגרם שיאסור את הפעילות המפרה, וגם צו מניעה קבוע לספקיות האינטרנט לחסימת גישת משתמשים מישראל לקבוצות הטלגרם המפרות. כמו כן, מבקשות העותרות לחייב את הנתבעים בסכום של 100 אלף שקל "מטעמי אגרה בלבד".
אפליקציית טלגרם הוקמה ב-2013 על ידי פאבל דורוב ואחיו ניקולאי דורוב. על פי התביעה, בעבר דווח כי מטה החברה ישב בלונדון, לאחר מכן באיי הבתולה וכיום הוא פועל, ככל הנראה, בדובאי. עוד על פי התביעה, פאבל, המשמש המכהן כיום כמנכ"ל, סיפר בעבר בראיונות כי טלגרם עוברת ממדינה למדינה בהתאם לרגולציות המוטלות עליה במטרה לא להיות נתונה לפיקוח כלשהו. כיום כל קבוצת טלגרם יכולה להכיל עד 100 אלף משתמשים.
בפברואר 2018 הסירה אפל את טלגרם מחנות האפליקציות שלה עקב הפצת תכנים פדופילים, והחזירה לאחר שטלגרם טיפלה בטענות. באפריל 2018 נחסמה לחלוטין הגישה לטלגרם ברוסיה, ובמאי 2018 נחסמה הגישה באיראן.