נגיף הקורונה
הבאט התאילנדי איבד כ-4% מול הדולר מתחילת השנה; "דרושה עוד הורדת ריבית"
המטבע, שרשם ביצועים חזקים מול הדולר ב-2019, מאבד השנה גובה בגלל נגיף הקורונה; הבנק המרכזי של תאילנד חתך את הריבית לשפל היסטורי - אך כלכלנים סבורים שאין בכך די
- להרוויח מהקורונה, ובגדול: חברות המשלוחים בסין נהנות מפריחה בעסקים
- תיעוד מבפנים: כך עוברים הימים באונייה הנצורה ביפן
- מדינה במצור אווירי: 54 אלף טיסות לסין וממנה בוטלו בשבועיים
מתחילת 2020, המטבע התאילנדי איבד 4.1% משוויו מול הדולר; זאת, לאחר שב-2019 התחזק ב-7.9% מול המטבע האמריקאי.
בניסיון להמריץ את הכלכלה התאילנדית, הבנק המרכזי במדינה חתך השבוע באופן מפתיע את שער הריבית לשפל של כל הזמנים, 1%, כשהוא מציין את התפשטות הנגיף כאחת הסיבות העלולות לפגוע בצמיחה של כלכלת המדינה.
טרין ניואן, כלכלנית בכירה בבנק ההשקעות הצרפתי Natixis אמרה ל-CNBC כי כלכלה השנייה בגודלה בדרום מזרח אסיה היתה תלויה מדי בביקוש חיצוני, בעיקר כזאת מסין.
לדבריה, רווחים מתיירות המגיעה מסין אחראים לכ-2.7% מהתמ"ג של תאילנד, והיצוא לסין אחראי ל-6% מהתמ"ג של המדינה.
"אנחנו יודעים בוודאות מלאה כי התיירות תיפגע", אמרה ניואן. "סביר להניח שגם היצוא מהסין יירד - דבר שיפגע בכלכלה התאילנדית בהיקף השווה ל-500 מיליארד דולר. לכן חתכנו את תחזיות התמ"ג ל-2.2% בלבד השנה וזה אומר שתאילנד רחוקה מאוד מהמטרה שהציב הבנק העולמי, 5%".
10.5 מיליון תיירים סינים ביקרו בתאילנד ב-2018, כך לפי המכון הסיני למחקר תיירות חוץ. משרד התיירות התאילנדי העריך כי הירידה בתיירות מסין תגרום להפסדים בסך 50 מיליארד באט (1.61 מיליארד דולר) בהכנסות.
"אנחנו לא חושבים שקיצוץ אחד בשיעורי הריבית יספיק למנוע האטה בצמיחה", אמר פרקאש סאקפאל, כלכלן בבנק ING. "קיצוץ ריבית נוסף בפגישה הבאה במרץ הגיוני יותר כתמריץ זמני ואפקטיבי לכלכלה".
עם זאת לדברי ניואן, בטווח הארוך יותר, תאילנד חייבת להפוך את הכלכלה שלה לתחרותית יותר - והתפרצות הנגיף יכולה להיות הזדמנות להפחית את התלות שלה ב "מגזרים בלתי יציבים" כמו תיירות.
"הכלכלה התאילנדית זקוקה למקורות הכנסה מגוונים כך שהיא תהיה אחראית בעצמה על צמיחת הכלכלה", הוסיפה. "אם לא, הם ימשיכו להיות לכודים במלכודת בה למרות כל מה שהם עושים, הם לא יכולים ליצר ביקוש מקומי".