$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

קורבן נוסף לכאוס הפוליטי: רפורמת רישוי העסקים

במסגרת הרפורמה, עשרות עסקים נפוצים היו אמורים לזכות עוד השנה בהקלה ברגולציה ולקבל רישיון עסק בהליך מזורז. משרד הפנים קרא השבוע למשרדי הממשלה לזרז את קידום הרפורמה, כדי שלא ייווצר עיכוב בזמנים

עמרי מילמן 06:5804.02.20

שנה וחצי לאחר שאושרה בכנסת, נראה שרפורמת רישוי העסקים נכנסת להקפאה ולא תצא לפועל השנה כמתוכנן.

 

 

הרפורמה נועדה להקל על בעלי עסקים ומי שמתכוונים להקים עסק חדש. החלקים הפשוטים יותר לביצוע ברפורמה כבר יצאו לדרך, למשל הארכות תוקף של רישיונות עסק קיימים, מתן היתרים זמניים או הסמכת מפקחים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו. תמך ברפורמה אבל לא מסייע לקדם אותה ראש הממשלה בנימין נתניהו. תמך ברפורמה אבל לא מסייע לקדם אותה צילום: אלכס קולומויסקי

 

אבל דווקא החלק החשוב ביותר ברפורמה מתעכב. מדובר בשינוי שיאפשר לשני שליש מהעסקים בישראל לקבל רישיון בהליך מזורז, על פי תצהיר בלבד.

 

מחכים לקיצור דרך

 

כיום, מי שמעוניין לקבל רישיון עסק צריך לפנות לקבלת אישור מכמה גופים ממשלתיים, ובהם המשטרה, מערך הכבאות וכמה משרדים ממשלתיים. במסגרת הרפורמה, משרד הפנים אחראי לרכז את הרישיונות מכלל הגופים.

 

ביוני 2018 אישרה הכנסת חוק הקובע כי עסקים מסוגים נפוצים - למשל מסעדות, קיוסקים ומספרות - יוכלו לקבל רישיון על סמך הצהרה בלבד. במצב כזה, לא יהיה צורך בפנייה לגופים השונים. במקום, מערך אכיפה ופיקוח יהיה אחראי לבדוק שבעל העסק עומד בהצהרותיו.

 

כדי לאפשר את המעבר לרישיון לפי הצהרה, הגופים הממשלתיים צריכים לקבוע מפרטים עם כל הדרישות השונות שאמורות לשמור על האינטרס הציבורי, למשל בהיבטי בטיחות, ביטחון ותברואה.

 

כיום, קיימים מפרטים כאלה כבר עבור 20 סוגי עסקים מתוך 185 סוגים. המפרטים של שאר סוגי העסקים מתעכבים אצל הגופים הממשלתיים. אלה נדרשים לפרסם עד סוף השנה הנוכחית מפרטים עבור 32 סוגי עסקים נוספים, ובהם קיוסקים, מספרות ומכוני יופי. לפי גורמים המעורבים בנושא, מדובר בסוגי העסקים הנפוצים ביותר בישראל. המפרטים של יתר העסקים אמורים להתפרסם עד סוף 2022.

 

מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן התריע השבוע בפני מנכ"לי משרדים אחרים כי הם עלולים לא לעמוד בלוחות הזמנים לקידום הרפורמה.

 

השבוע שלח כהן כהן מכתבים למנכ"ל משרד העבודה אביגדור קפלן, מנכ"ל משרד החקלאות שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים משה צ'יקו אדרי ומנכ"ל המשרד להגנת הסביבה גיא סמט. במכתבים, הוא הודיע להם כי יש לייצר תוכנית עבודה מסודרת לחודשים הקרובים, והוסיף כי ללא תיאום מלא בין כל המשרדים הרפורמה ברישוי לא תתקדם.

 

בחודשים הקרובים נדרשים המשרדים ליצור מפרטים בתחומי האחריות שלהם, וגם להיפגש וליצור תיאום שימנע סתירות בין המפרטים.

 

מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן. הרים דגל אדום מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן. הרים דגל אדום צילום: תומי הרפז

 

פרסום של רק חלק מהמפרטים לכל בית עסק ללא יצירת רשימה אחת אחידה ומסודרת, לא באמת תקל על חייהם של העסקים. רק אחרי שהמשרדים יסיימו את העבודה בינם לבין עצמם, יוכלו לצאת לסבבי שימוע ציבורי ושולחנות עגולים עם המגזר העסקי. רק אחרי שכל זה יקרה יוכל באמת משרד הפנים לפרסם מפרט סופי לאותם 32 עסקים. ככל שעובר הזמן, הסיכוי שזה יקרה עד סוף השנה יורד.

 

שאלת הסמכות

 

ריכוז הנושא במשרד הפנים בעייתי, משום שאין לו סמכות מול המשרדים האחרים. אם האחריות היתה ניתנת למשרד האוצר או למשרד ראש הממשלה, היה ביכולתם לחייב את המשרדים להעביר את המפרטים.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אף בירך את יו"ר ועדת הפנים לשעבר יואב קיש, שהוביל את הרפורמה, עם אישורה. "משרדי הממשלה ויתרו על כוחם כדי לתת לשוק לעבוד ולצמוח", אמר נתניהו אז. "מהו הרגולטור הכי טוב? השוק. הוא יעניש את בעלי העסקים שלא ידעו לשמור על האזרח. העלינו את מיקומה של ישראל בדירוג התחרותיות מהמקום ה־25 למקום ה־17. אני מאמין שכשהרפורמה הזו תיושם, נוכל להגיע לחמישייה הראשונה". למרות השבחים לרפורמה, משרד ראש הממשלה לא מסייע לקדם אותה.

 

ח"כ קיש אמר אתמול ל"כלכליסט": "לצערי, עקב הבחירות החוזרות ונשנות ולאור כך שאין בכנסת ועדת פנים מעל שנה, יש פגיעה במימוש הרפורמה".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "עד כה פורסמו 20 מפרטים של עסקים והמטרה הבאה, עד סוף 2020, היא מימוש ופרסום 32 מפרטים נוספים. החובה והאחריות לכתיבת המפרטים מוטלות לפתחם של המשרדים נותני האישורים. נכון לימים אלה פורסמו רק 20 מפרטים, המהווים מעט יותר מעשירית מהמפרטים שיש לפרסם. משרד הפנים עושה כל מאמץ ליישם ולהמשיך את הרפורמה, לטובת ההקלה ברגולציה על העסקים בישראל ועידוד המשק". 

x