$
משפט

בלעדי לכלכליסט

חלום התרופה לסרטן של קיורטק הסתיים בחדלות פירעון

החברה, שניסתה לפתח תרופות חדשניות לטיפול בסוגים שונים של סרטן, זכתה בשיאה לחיזורים מצד טבע ואינסייט. באחרונה פנתה לביהמ"ש בבקשה למנות לה נאמן זמני: "חרף כל מאמציה לא עלה בידה לגייס משקיעים חדשים"

חברת קיורטק, שבשליטת כלל ביוטכנולוגיה, שעסקה בפיתוח תרופות חדשניות ומצילות חיים אשר מיועדות לטיפול בסוגים שונים של מחלת הסרטן הגישה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה למתן צו פתיחת הליכים, כך נודע ל"כלכליסט".

 

"הבקשה מוגשת לבית משפט נוכח העובדה כי חרף כול מאמציה של החברה לא עלה בידה לגייס משקיעים חדשים למימון פעילותה", טענה החברה במסגרת בקשתה שהוגשה על ידי עורכי הדין אלון קזיוף וגדעון אורבך. "במצב דברים זה, ולאחר שניסיונה האחרון של החברה לגבש הסדר נושים מחוץ לכותלי בית משפט נכשל לא נותרה לחברה ברירה אלא לפנות אל בית המשפט, וזאת מתוך הבנה כי היא חדלת פירעון ואין היא יכולה לפרוע את חובותיה — ודאי שלא במלואם — שלא במסגרת הליך חדלות פירעון", נטען.

 

בכירי קיורטק לשעבר. החברה כבר לא מעסיקה עובדים בכירי קיורטק לשעבר. החברה כבר לא מעסיקה עובדים צילום: צפריר אביוב

 

במסגרת הבקשה טוענת קיורטק כי הפוטנציאל הרב הגלום בחברה הוכר על ידי קונצרן טבע, אשר התקשר עם החברה בשורת הסכמי השקעה אשר בעקבותם הורחבה פעילותה של החברה. לפי הבקשה בשנת 2006 התחייבה טבע להשקיע בקיורטק 6 מיליון דולר. שנתיים לאחר מכן החליטה טבע להשקיע בקיורטק סכום נוסף עד כ־10.5 מיליון דולר. ב־2011, לאור תוצאות חיוביות של הניסויים שערכה קיורטק במוצריה, עודכנו ההסכמים עם טבע וזו התחייבה להמשיך ולממן את השלבים הבאים של המחקר והפיתוח של קיורטק עד לסך כולל של 50 מיליון דולר.

 

אולם בשנת 2013 הודיעה טבע לקיורטק על סיום שיתוף הפעולה עמה. מבקשת קיורטק לביהמ"ש עולה כי בין החברות התגלעו מחלוקות אודות סיום ההסכים ביניהן. עוד נטען כי לטבע ניתנה אופציה לרכוש כ־61% ממניות קיורטק בתמורה ל־110 מיליון דולר. ב־2014 הגיעו החברות להסכם פשרה וויתור הדדי, במסגרתו ויתרה טבע על זכותה לתמלוגים עתידיים בשווי 20% מהכנסות החברה, ואילו קיורטק נאלצה לוותר על כול דרישותיה הכספיות מטבע, הן בעניין המימון בו התחייבה טבע והן בעניין ההשלכות הכספיות של אופן סיום ההתקשרות. קיורטק חטפה מכה בכנף כתוצאה מההתנתקות מטבע, מה שהוביל אותה לבצע גיוס הון מבעלי מניותיה בדרך של הנפקת זכויות, על מנת לאפשר לה להמשיך בפעילותה הקלינית. במסגרת סבב זה הוזרמו לחברה של 14.2 מיליון שקל.

 

למרות זאת, בשנים שלאחר מכן פוטנציאל החברה היה עדין בשיאו. ב־2018 קיורטק עסקה בין היתר בפיתוח תרופה לטיפול בסרטן מוח נדיר התוקף כ־300 ילדים בשנה בארה"ב. במרץ של אותה השנה התקשרה החברה ובעלי מניותיה בהסכם עם חברת אינסייט, העוסקת בפיתוח ומסחור תרופות ביוטכנולוגיות, במטרה למכור לה את כלל מניותיה. היקף העסקה הוערך אז בכ־550 מיליון דולר. במסגרת ההסכם התחייבה אינסייט לקדם את תוכנית הפיתוח של קיורטק, שעלותה הוערך ב־50 מיליון דולר.

 

אלא, שעל פי הבקשה שהוגשה לבית משפט, ביולי 2018 הודיעה אינסייט לקיורטק כי אין באפשרותה להעביר את התמורה בלוחות הזמנים שנקבעו בהסכם המכירה. ביולי 2018 פורסם ב"כלכליסט" כי עסקת המכירה בוטלה. במצב דברים זה נותרה קיורטק בלא מימון או אפשרות להשקיע הסכומים הנדרשים להמשך פיתוח התרופות עליהן עמלה במשך שנים. מהבקשה עולה כי לאחר הפסקת פעילותה של קיורטק נותרה החברה חייבת כספים לנושים שונים בסך של כ־5.3 מיליון שקל. עוד נטען כי אין תוחלת להמשך הפעלתה כעסק חי, והיא אינה מעסיקה עוד עובדים. החברה מבקשת כי ביהמ"ש ימנה לה נאמן זמני. השופט איתן אורנשטיין קבע לחברה דיון לחודש מרץ הקרוב.

 

עוה"ד קזיוף ואורבך, באי כוח החברה מסרו: "כפי שפורט בהרחבה בבקשה, החברה הגיעה לחדלות פרעון. במצב זה, ראוי שהטיפול בנכסיה הנותרים, לרבות קניין רוחני וזכויות תביעה, יועבר לבעל תפקיד שימונה על ידי בית המשפט".

 

x