הערכות: הנזק של הקורונה לצמיחה העולמית - 160 מיליארד דולר
לפי הערכות בבלומברג, הנזק הכלכלי מהמגפה הנוכחית יהיה כפול פי 4 מהנזק שהסבה התפרצות הסארס ב-2003 ושעמד על 40 מיליארד דולר. הסיבה: הנתח של סין בייצור העולמי, מטקסטיל, דרך מכוניות ועד טכנולוגיה. בינתיים, 21 מחוזות האחראים על 90% מהייצוא הסיני מושבתים עד ה-10 בפברואר
הנזק לצמיחה הגלובלית כתוצאה מהשלכות התפרצות הקורונה עלול להגיע ל-160 מיליארד דולר, כך על פי הערכות שמתפרסמות היום (שבת) בסוכנות הידיעות הכלכלית בלומברג.
- עיר במצור: כיצד תושבי ווהאן הסינית משיגים אוכל?
- בהלת הקורונה: אפל סוגרת את חנויותיה בסין עד ה-9 בפברואר
- נגיף הקורונה הגיע לרוסיה ולהודו; מספר המתים בסין ממשיך לעלות
מאז התפרצות הסארס בשנת 2003, עלה חלקה של סין בתפוקה העולמית ל-17% והיא כעת השוק הגדול ביותר לכלי רכב ולמוליכים למחצה. סין היא גם המדינה שאזרחיה מוציאים הכי הרבה כסף על תיירות בינלאומית והיא היצואנית הגדולה ביותר בעולם של בגדים ומוצרי טקסטיל. כמו כן, על אדמתה מיוצרים מרבית המחשבים הביתיים ומכשירי האייפון.
לפי וורוויק מק'יבין (Warwick McKibbin), פרופסור לכלכלה באוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה, הנזק העולמי כתוצאה מהתפרצות הקורונה עשוי להיות גדול פי שלושה עד פי ארבעה מהנזק שהסבה התפרצות הסארס לפני 17 שנה, ושעמד על 40 מיליארד דולר.
"כולם מצפים לראות כיצד זה יתפתח", אומר מיגל פטריסיו (Miguel Patricio), מנכ"ל ענקית המזון קראפט היינץ, המעסיקה אלפי עובדים בסין, כולל כמה אנשי מכירות בווהאן, העיר שבה התפרצה המחלה. "הסכנה, כמובן, היא שאם זה יימשך ואנשים ייאלצו להישאר בבתיהם, נתחיל להיתקל בבעיות של הפצה וייצור".
קראפט היינץ היא לא החברה היחידה שמודאגת מהמצב. בשנים האחרונות חברות בינלאומיות רבות זרמו לסין ופתחו שם מפעלים וחנויות. בין השמות - ליווי'ס, שרק לפני ארבעה חודשים פתחה חנות של 697 מ"ר בעיר ווהאן. שמות נוספים שפועלים בסין הם אסתי לאודר, ומותג מכוניות היוקרה רולס רויס, עם אולמות תצוגה בבייג'ינג ובשנגחאי. בשנים האחרונות חברות בינלאומיות הרחיבו את פעילותן גם מחוץ לערים הגדולות בייג'ינג ושנגחאי, לערים שגדלו במהרה עם צמיחתה המואצת של סין.
חברות עם חשיפה גדולה לשוק הסיני, כמו סטארבקס למשל או טסלה, נמנעו מלהתייחס השבוע לאופן שבו תשפיע ההתפרצות על הביקוש למוצריהן, ומסרו שיעדכנו את התחזיות כשיהיה בידיהן יותר מידע. אפל ומיקרוסופט למשל סיפקו תחזיות עם טווחים גבוהים מהרגיל לרבעון, לנוכח אי הוודאות בנוגע להמשך התפרצות המגפה.
סטארבקס כבר סגרה יותר מ-2,000 סניפים ברחבי סין - יותר ממחצית - ומתקשה להשיג פרטים מסוימים בתפריט באלו שנשארו פתוחים. מקדונלד'ס סגרה מאות סניפים ובמדפי ענקית הקמעונאות וולמארט אזלו חלק מהמוצרים. פארקי השעשועים בהונג קונג ובשנגחאי חשוכים, עוד לפני שארה"ב ויפן המליצו לאזרחיהן שלא להגיע לסין וחברות התעופה הפסיקו את טיסותיהן למדינה - לא בגלל החשש מהידבקות, אלא בגלל מחסור בנוסעים.
בתוך כך, ב-CNBC מדווחים כי רוב מרכזי הצמיחה בסין דחו את חזרתם לפעילות בלפחות שבוע, בעוד שהמדינה מנסה להשתלט על התפרצות מגפת הקורונה, שכבר גבתה את חייהם של יותר מ-200 בני אדם. נכון להיום (שבת) בצהריים, לפחות 21 מחוזות בסין הודיעו לעסקים לא לחזור לעבודה לפני ה-10 בפברואר, כך על פי הודעות ציבוריות של הממשלה.
בשנה שעברה, המחוזות המעורבים היו אחראים ליותר מ-80% מהתמ"ג הסיני, ו-ל90% מהייצוא, כך על פי מידע של CNBC ואתר Wind Information. מכאן שהעיכוב בחזרה לעבודה סדירה המחוזות אלה עשויה להיות השפעה משמעותית על הצמיחה והסחר הבין לאומי של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
כלכלני מורגן סטנלי העריכו מוקדם יותר השבוע שאם חופשת ראש שנת הירח תידחה בשבוע ברחבי המדינה, הייצור התעשייתי של ינואר ופברואר עשוי לרדת בעד 8%. טרם ברור עד כמה תשפיע המגפה על הצמיחה השנתית של סין. הממשלה הסינית הסמיכה את המחוזות הרלוונטיים להמשיך להפעיל עסקים שמהווים חלק משרשרת האספקה של מאמצי המאבק בנגיף. ברוב האזורים, עסקים שקשורים לשירותים ציבוריים, מרכולים ותעשיות חיוניות אחרות, ייוותרו פתוחים.
חופשת ראש שנת הירח הייתה אמורה להתקיים מה-24 עד ה-30 בינואר, כשהחזרה לעבודה ב-31 (אתמול), אך הממשלה הסינית האריכה בכל המדינה את החופשה כך שעסקים לא ייפתחו מחדש עד יום שני ה-3 בינואר. העיר בייג'ינג מעודדת עסקים להורות לעובדיהם לעבוד מהבית עד ה-10 בפברואר לפחות. מחוז חוביי, שבו התפרצה המגפה, הורה לעסקים בתחומו להישאר סגורים לפחות עד ה-14 בפברואר. בטיאנג'ין לא ייפתחו עסקים ובתי ספר עד הודעה חדשה, ובאנהוי, פוג'יאן, הנאן, הונאן, שנגחאי, שנדונג וערים אחרות, לא תחודש העבודה עד חצות ה-9 בפברואר.
אפל הודיעה היום (שבת) שתסגור את חנויותיה, משרדיה ומרכזי הקשר שלה בסין עד התשיעי בפברואר, עקב התפשטות נגיף הקורונה. המגפה הביאה את הממשלה הסינית להאריך את חופשת שנת הירח החדשה גם לסוף השבוע הנוכחי, בניסיון להכיל את התפשטותה, אך מחוזות וערים רבים קראו לחברות לדחות עוד את חזרתן לעבודה. "מחשבותינו הן עם האנשים שהושפעו מהווירוס ועם אלו שעובדים סביב השעון במאמץ להילחם בו", כך אמרה אפל בהודעה שפרסמה. היא הוסיפה שהוחלט על הסגירה "מתוך זהירות יתרה ובהתבסס על עצתם של מומחי רפואה מובילים".
לפי הדיווחים הבוקר (שבת), סין אישרה שמספר המתים מהנגיף עלה ל-259, לאחר שהרשויות במחוז חוביי, שנפגע הכי קשה מההתפרצות, דיווחו על 45 מקרי מוות נוספים. מספר הנדבקים בסין עומד לפי הדיווחים האחרונים על יותר מ-11,790 בני אדם. מקרים ראשונים של הידבקות בהודו וברוסיה. כמו כן, ארה"ב ואוסטרליה הודיעו על איסור נסיעות לכל מי שמגיע ממרכז סין, למעט אזרחים ותושבים. אזרחים המגיעים מסין יהיו נתונים להסגר של שבועיים. ממשל טראמפ הכריז על מצב חירום לבריאות הציבור בשל התפרצות הנגיף.