מאת: רובי איבגי 30/1/2020
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, חתם על הסכם ביניים ליישוב מחלוקות הסחר בין סין וארה"ב, ביחד עם סגן ראש ממשלת סין, לין הי, במהלך להרגעת הרוחות בין שתי המדינות ושמירה על יציבות כלכלית. עם זאת,לטענת הפרשנים, קיים חור בהסכם.
"היות וההגנה על הקניין הרוחני האמריקני שהסכימה להעניק סין נשענת על הבטחות בלבד, אין שום בטחונות שהסינים יקיימו את ההסכם", אמר לנו גיל בן משה, יועץ בתחום המסחר המקוון, ומי שהקים את האתר 24OPTION למסחר באופציות בינאריות ביחד עם שותפיו העסקיים אסף לנציאנו וגלעד שמין, וכיום הוא מומחה להשקעות ונדל"ן.
|
נחתם הסכם ביניים בין ארה"ב לסין - הפסקת אש במלחמת הסחר
|
צילום: CANVA
|
הפרשנים והאנליסטים מסכימים כי ההסכם אינו אופטימלי - וושינגטון ויתרה על הרבה סעיפים על מנת להגיע להבנות עם סין. "מדובר בהפסקת אש הנובעת מלחץ שנוצר כתוצאה מהטלת המכסים על סחורות בין שתי המדינות, אך זהו לא פתרון ארוך טווח", אמר בן משה והרחיב: "ההסכם כולו נשען על הבטחות, טראמפ אפילו ויתר על הדרישה שבסין לא יעניקו עדיפות לחברות מקומיות".
"הסכם הביניים - אבן דרך"
הסכם הביניים מורכב מהרבה ויתורים מצד הבית הלבן. ממשלו של הנשיא טראמפ הסכים לביטול התוכנית שלו להטלת מכסים נוספים על סחורות סיניות בשווי של כ-150 מיליארד דולר ואף קיצץ מכסים קיימים. כתוצאה מהוויתורים, הסינים הסכימו לרכוש סחורות מארה"ב בשווי של 200 מיליארד דולר לאורך שנתיים, כאשר חלק מהרכישות יהיו מוצרים חקלאיים בשווי של 40 מיליארד דולר.
|
גיל בן משה:" הסכם הסחר - אבן דרך במסלול לפתרון הסכסוך"
|
צילום: CANVA
|
"הסכם הביניים שנחתם הוא ללא ספק אבן דרך במסלול לפתרון הסכסוך", הסביר גיל בן משה. "בסופו של דבר, זה לא ההסכם האחרון שייחתם - חייבת להיות הגנה על הקניין הרוחני האמריקאי וחייב להיות שוויון במכסים המוטלים על מוצרים, בין שתי המדינות".
טראמפ הוביל את הדרך להסכם הביניים, היחסית צנוע, כדי לייצב את הכלכלה ולשמר את ההישגים הכלכליים לפחות עד הבחירות, ככל הנראה. האמריקאים ידועים בהצבעה עבור נשיא מכהן כאשר המצב הכלכלי מיטיב עימם, ועל הנייר, הכלכלה האמריקאית במצב הטוב ביותר בו הייתה אי פעם.
בנוסף ההסכם יסייע בייצוא חקלאי לסין ולמצב הכלכלי של החקלאים במערב התיכון של ארה"ב, אשר הכנסותיהם ירדו באופן משמעותי עם הטלת המכסים של סין על התוצר שלהם. החקלאים מהווים חלק מרכזי בבייס הבוחרים של הנשיא, ולכן טראמפ מעוניין לרצות אותם. עם זאת, רבים מאמינים כי סין לא תוכל לעמוד בהתחייבותה ולרכוש כמויות כה גדולות של תוצר חקלאי. "זה אינו תואם לדפוס הרכישה של סין בעבר, גם בתקופה לפני מלחמת הסחר", אמר בן משה. "אני באופן אישי לא רואה את סין רוכשת תוצר חקלאי בסכום של 40 מיליארד דולר".
כיצד ההסכם הולך להשפיע על הכלכלה
הסכם הביניים אינו הסכם סופי, אלא רק שלב בדרך להסכם מקיף. ההסכם הסופי ככל הנראה ייחתם רק לאחר הבחירות לנשיאות בארה"ב שייערכו השנה. בינתיים מומחי השקעות מעריכים כי הסכם הביניים תורם ליציבות הכלכלית וכדאיות ההשקעה בארה"ב. בהמשך לכך, גילי בן משה, ביחד עם שותפו העסקי רועי חיון, שבוחנים באופן קבוע מיזמים להשקעה בארה"ב. בן משה אמר לנו כי "זה הזמן הטוב ביותר להשקיע בארה"ב, יש אופטימיות בשוק. הסכם הסחר מייצב את הכלכלה האמריקאית לפחות עד אחרי הבחירות".
בהנחה שטראמפ ייבחר לנשיאות בשנת 2020 ויכהן לארבע שנים נוספות, ניתן לצפות כי ייחתם הסכם מקיף יותר, אשר יכלול הגנה על זכויות הקניין הרוחני ויהיה מעוגן בחוק. כמו כן, הסכם מקיף צפוי לכלול הקמה של מנגנון פיקוח בסין ובארה"ב שיאכוף את תנאי ההסכם. "ההסכם הוא בהחלט היסטורי, הוא מהווה שלב בפתרון מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין. עם זאת, מדובר בשלב ביניים ולכן מומלץ לנהוג בזהירות ושיקול דעת אם אכן מחליטים להשקיע באמריקה".
משמעות ההסכם עבור משקיעים
הסכם הביניים אומנם מורכב מהרבה ויתורים מצד ממשל טראמפ, בעיקר על זכויות הקניין הרוחני האמריקאי, אך עם זאת מדובר באבן דרך משמעותית. עבור המשקיעים, המשמעות העיקרית היא היציבות הזמנית שיוצר הסכם הסחר. מדובר בהפוגה לכל הפחות עד אחרי תקופת הבחירות בארה"ב והנחת יסודות להסכם סחר מקיף אשר שעתיד לחזק את היציבות הכלכלית אף יותר. חשוב מכל, הסכם הביניים מראה כי ממשל ארה"ב וממשל סין מעוניינים בפתרון אמיתי ולא במשיכת המשבר עד לכדי פגיעה ממשית בכלכלת העולם.