בלעדי לכלכליסט
גיל שרון נקרא על ידי האחים זלקינד להזניק את גלובוס מקס
מנכ"ל גולן טלקום מונה ליו"ר אלקו מדיה, החברה שבאמצעותה מחזיקה משפחת זלקינד ברשת בתי הקולנוע. תחת ניהולו של גיל שרון, חברת הסלולר שבשליטת אלקו הציגה שיפור חד בתוצאותיה. האחים זלקינד בונים על שידור חוזר ברשת בתי הקולנוע
האם גיל שרון יהיה מי שיעלה את רשת בתי הקולנוע גלובוס מקס על דרך המלך? ל"כלכליסט" נודע כי האחים מייק ודני זלקינד, בעלי השליטה באלקו, שרשת בתי הקולנוע נמצאת בבעלותה, מינו לאחרונה את גיל שרון ליו"ר חברת אלקו מדיה, שמחזיקה בבעלות על רשת בתי הקולנוע גלובוס מקס, שתוצאותיה אינן מרשימות. מנכ"ל גלובוס מקס הוא אייל מור.
- אירועים חד פעמיים הזניקו ב-306% את רווחי אלקו ברבעון
- עסקת גלובוס מקס: אלקו לא תקבל בחזרה 29 מיליון שקל
- אלקו ערערה לעליון בפרשת רכישת גלובוס מקס: "יש להשיב לנו 29 מיליון שקל"
משפחת זלקינד הפכה לבעלים של גלובוס מקס בספטמבר 2017, לאחר שחברת אלקו שבה היא שולטת (65.3%) רכשה את השליטה מכונס הנכסים של הרשת, שנשלטה בידי יורם גלובוס ובנט קפלן ונקלעה למשבר, תמורת 144 מיליון שקל. אלקו גברה במכרז על שישה מתמודדים ובראשם קרן אייפקס בראשות זהבית כהן, שהציעה 140 מיליון שקל.
בעת שסוכמה רכישת הרשת, שמונה 12 בתי קולנוע, גלובוס מקס היתה במצב של הקפאת הליכים במשך חודשיים וחצי בעקבות חובות של 330 מיליון שקל. נתח השוק של הרשת מבחינת כמות מסכים עמד על 25%. נתח זה הקנה לה את המקום השלישי בארץ, אחרי תיאטראות ישראל - הבעלים של יס פלאנט — וסינמה סיטי.
מימין: מיקי ודני זלקינד | צילום: Israel Hadari |
אלקו דורשת מנאמני הרשת להשיב לה 29 מיליון שקל
חודשים לאחר השלמת הרכישה התברר כי באלקו לא ממש מרוצים מההשקעה. אלקו הגישה לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשה כי האחרון יורה לנאמני הרשת להשיב לה 29 מיליון שקל שהופקדו אצלם בנאמנות. זאת, בטענה כי עסק ההפצה שרכשה, שכולל פעילות להפצה בלעדית בישראל של סרטיהם של אולפני סרטים מובילים בעולם, "נשדד מתחת לאפם של הנאמנים ומופעל כיום על ידי עובדי חברה לשעבר ושותפיהם", לטענתה. לחלופין, אלקו ביקשה לבטל את העסקה כליל.
במסגרת הביטול אלקו תשיב לנאמנים את פעילות בתי הקולנוע, ואילו הנאמנים ישיבו לאלקו סכום של 144.1 מיליון שקל שהועבר להם. בית המשפט המחוזי דחה את הבקשה של אלקו, ובאוגוסט האחרון פנתה החברה לבית המשפט העליון בערעור על החלטת בית המשפט המחוזי.
מדו"חות אלקו עולה כי את 2017 אלקו מדיה סיימה בהפסד של כ־3 מיליון שקל. ב־2018 ההפסד הצטמצם ל־2 מיליון שקל. את תשעת החודשים הראשונים של 2019 אלקו מדיה סיימה עם רווח נקי של 4 מיליון שקל — עלייה של 33% בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2018, אז הרווח הנקי עמד על 3 מיליון שקל.
אמנם מדובר בשיפור ניכר כשבוחנים את שיעור השינוי, אך המספרים עדיין נמוכים. לא לשם כך אלקו — חברה ששווי השוק שלה עומד על 3.6 מיליארד שקל, ושמחזיקה בשליטה בחברות גדולות אחרות כמו אלקטרה (53%), אלקטרה מוצרי צריכה (54.8%) ואלקטרה נדל"ן (61%) — רכשה את גלובוס מקס.
לשם שיפור הביצועים הובא שרון, המכהן כיו"ר ומנכ"ל גולן טלקום מאז אמצע 2017, ואף מחזיק ב־10% ממניות החברה. גולן טלקום נרכשה אף היא בידי אלקו באפריל 2017, ו־90% ממניותיה מוחזקות בידי אלקטרה מוצרי צריכה.
תחת ניהולו של שרון, גולן טלקום הציגה עלייה במספר המנויים ובתוצאות הכספיות. נכון לסוף 2019, מספר המנויים של גולן טלקום עמד על 923 אלף — עלייה של 17 אלף מנויים בהשוואה לסוף הרבעון השני של השנה, שבמהלכו גייסה רק 5,000 מנויים. שיעור הנטישה ירד מ־7.3% ל־7% ברבעון זה.
את תשעת החודשים הראשונים של 2019 סיימה גולן טלקום עם רווח מגזרי של 79.6 מיליון שקל. זאת, לאחר נטרול של הכנסה חד־פעמית של 118 מיליון שקל, שנגרמה כתוצאה מביטול אגרות שהשית עליה משרד התקשורת. גם בנטרול רווח חד־פעמי זה, הרווח המגזרי עלה ב־25% בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2018, אז הגיע ל־63.7 מיליון שקל. את 2018 חתמה גולן טלקום עם רווח מגזרי של 92 מיליון שקל — עלייה של 29% בהשוואה ל־2017, השנה שבמהלכה נכנס שרון לתפקידו, אז הרווח המגזרי עמד על 71.3 מיליון שקל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הכנסות גולן טלקום בחודשים יולי־ספטמבר 2019 עמדו על 137 מיליון שקל, עלייה של 6% לעומת התקופה המקבילה ב־2018. ייתכן שהאחים דני ומייקי זלקינד, שירשו את האימפריה של אביהם, גרשון ז"ל, בונים על כך ששרון יצליח לשחזר בקולנוע את ההצלחה שנזקפה לזכותו בסלולר — שוק שסובל מתחרות גבוהה ומשחיקה של התוצאות הכספיות בקרב מרבית השחקנים.
מטרת הרכישה: כניסה לתחום הנופש והבידור
האחים זלקינד רכשו את גלובוס מקס מאחר שהחליטו להיכנס לתחום הנופש והבידור והחברה נראתה בעלת פוטנציאל בתחום הקולנוע הצומח. מאז הרכישה, אלקו הפחיתה את עלות האשראי של גלובוס מקס, שהוצאות המימון שלה ב־2016 עמדו על 18.3 מיליון שקל. בנוסף, אלקו הובילה חיסכון בתחום הוצאות הנהלה וכלליות שב־2016 הסתכמו ב־13 מיליון שקל. באלקו בוחנים גם שיתוף פעולה בין אלקטרה מוצרי צריכה לגלובוס מקס, באמצעות החברות־הבנות גולן טלקום ומחסני חשמל.