$
בורסת ת"א

בעלי העניין שמכרו ב־2019: דודי ורטהיים, אבי לוי ופתאל

בשנה החולפת מימשו בעלי עניין מניות ביותר מ־5.5 מיליארד שקל, מתוכן 2.35 מיליארד שקל כתוצאה מחוק הריכוזיות, שבעלי השליטה והחברות נדרשו לעמוד בו עד סוף 2019; שיעור אחזקות הציבור עלה ל־63.5% לעומת 57% בשנה הקודמת

אורי גלאור 07:5828.01.20

פירמידות נופלות לאט: בעלי עניין מימשו ב־2019 מניות ב־2.35 מיליארד שקל כתוצאה מחוק הריכוזיות, שבעלי השליטה והחברות נדרשו לעמוד בו עד סופה. בעלי עניין מכרו בשנה החולפת לציבור מניות בשווי של יותר מ־5.5 מיליארד שקל, ושיעור אחזקות הציבור במניות עלה ל־63.5%.

 

כך עולה מנתוני הבורסה לניירות ערך בתל אביב. זאת לעומת שיעור של 57% ב־2018. אלה היו העסקאות הבולטות, חלקן נולדו מחוק זה וחלקן מסיבות אחרות לחלוטין.

 

 

 

דודי ורטהיים דודי ורטהיים

 

מומשו לאור חוק הריכוזיות: כלל ביטוח, אלוני חץ וגב ים

 

חוק הריכוזיות מחייב בעלי הון להפריד בין אחזקה בגוף פיננסי משמעותי (דוגמת בנק או חברת ביטוח) לגוף ריאלי משמעותי (למשל חברת תעשייה), וזאת כדי למנוע ניגוד עניינים. החוק הביא את דודי ורטהיים למכור 14% ממניות חברת הנדל"ן אלוני חץ בשווי 1.12 מיליארד שקל במהלך 2019. זאת משום שוורטהיים מחזיק גם בשליטה בבנק מזרחי־טפחות.

 

גם אי.די.בי פתוח נדרשה למכור את מניות כלל ביטוח שבידיה נוכח הדרישה להפרדה בין הריאלי לפיננסי. בעל השליטה אדוארדו אלשטיין ביקש לוותר על הריאלי ולהותיר בידיו את הפיננסי, קרי כלל ביטוח, אולם לא קיבל היתר שליטה מהמפקחת לשעבר על הביטוח דורית סלינגר. אי.די.בי מכרה 21% ממניות כלל ביטוח בשווי 551 מיליון שקל, בהמשך למכירות בשווי של 500 מיליון שקל ו־318 מיליון שקל בשנתיים הקודמות. אי.די.בי פתוח נותרה עם 8.5% מהחברה, מתוכן 4.4% מוחזקות על ידי נאמן, וכלל הפכה לחברה ללא גרעין שליטה.

 

 

אבי לוי, בעל עניין במליסרון (והמנכ"ל שלה לשעבר) אבי לוי, בעל עניין במליסרון (והמנכ"ל שלה לשעבר) צילום: אביב אברמוב

 

חוק הריכוזיות גם מגביל את פירמידות השליטה לשתי שכבות, כדי למנוע מבעל השליטה בשכבה העליונה להשתמש בתחתית הפירמידה לטובתו. בהמשך לדרישה זו, מכרה נכסים ובניין 16.8% מחברת הנדל"ן גב ים בשווי של 680 מיליון שקל בשתי פעימות ב־2019. נכסים ובניין היתה חברת שכבה שנייה בפירמידת דיסקונט השקעות, וגב ים שלישית. הקבוצה נדרשה לפרק את השכבה השלישית בפירמידה, שכללה גם את מהדרין, משווקת ההדרים שחולקה כדיבידנד בעין; ואת ישפרו, שביצעה פדיון מוקדם לסדרת האג"ח האחרונה שלה ונמחקה מהבורסה. כיום מחזיקה נכסים ובניין בכ־35% מגב ים, ולא מזמן הודיע לה משרד המשפטים כי היא עשויה להיחשב כמפירה את חוק הריכוזיות משום שהיא ממשיכה לשלוט לכאורה בגב ים.

 

 

מימוש של פרידה: אבי לוי במליסרון ודלק בדלק רכב

 

במממשים שלא כתוצאה מחוק הריכוזיות ניצבת משפחת פתאל (דוד והדסה), המחזיקים ברשת המלונות פתאל. אלה ביצעו הפצת מניות בשווי כ־550 מיליון שקל במהלך 2019 - 6.5% מהחברה.

 

שושנה גזונדהייט, בעלת המניות השנייה בגודלה בערד השקעות, מכרה 24.5% בשווי כ־510 מיליון שקל ונותרה עם 8.1%. בשנה החולפת הגישה גזונדהייט תביעה נגד בעל השליטה (37.2%) שלמה אייזנברג, ונגד גורמים אחרים בחברת ערד, בטענה לקיפוח המיעוט. תביעה זו נמחקה קצת לאחר מכירת המניות.

 

מנכ"ל מליסרון היוצא אבי לוי מימש כ־2.9% ממניות החברה בשווי של 280 מיליון שקל. לוי דילל את אחזקותיו בחברה שבה שימש מנכ"ל במשך שבע שנים, לאחר שהמו"מ על המשך העסקתו התפוצץ, ובקשתו להלוואה של 300 מיליון שקל מליאורה עופר נדחתה.

 

קבוצת דלק מכרה את כל אחזקותיה בדלק רכב, 22.5%; מניות בשווי של 269 מיליון שקל נמכרו למשקיעים מוסדיים. יתרת המניות בשווי של כ־135 מיליון שקל נמכרו לגיל אגמון, בעל השליטה בחברה. המכירה נעשתה כחלק מהאסטרטגיה של קבוצת דלק להתמקד בתחום האנרגיה.

 

חוק הריכוזיות והרפורמה במדדי הבורסה, שהשלב האחרון בה הושלם בפברואר 2018, תרמו להפיכת 2018 לשנת שיא במכירות בעלי העניין. אלה הסתכמו ב־13 מיליארד שקל באותה שנה. המימושים הבולטים של 2018 כללו מהלך של פוטאש למכירת מניות כיל בהיקף 2.4 מיליארד שקל, המהוות 13.5% מהון המניות של החברה, וכן מכירת כ־6% מבנק לאומי בשווי כ־1.9 מיליארד שקל על ידי מדינת ישראל.

x