$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

דו"ח: הבנקים המרכזיים לא ערוכים להתמודד עם השלכות משבר האקלים

לפי דו"ח הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים, ה-BIS, שפורסם לאחרונה, משבר האקלים יכול בתרחישים מסוימים להוביל לירידה של עד 25% בתמ"ג הגלובלי; נגיד הבנק המרכזי של צרפת: "העלייה בתכיפות ובעוצמה של אירועי מזג אוויר קיצוניים יכולה להצית הפסדים פיננסיים לא-ליניאריים ובלתי-הפיכים"

עומר כביר 12:0226.01.20

משבר האקלים יכול להיות הגורם למשבר הכלכלי הגדול הבא והבנקים המרכזיים בעולם לא ערוכים להתמודד עם השלכותיו - כך לפי דו"ח של הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS), ארגון גג של בנקים מרכזיים מכל העולם, שפורסם בשבוע שעבר.

 

 

"שינוי אקלים מהווה אתגר חסר תקדים לחברות אנושיות, וקהילת הבנקים המרכזיים לא יכולה לראות את עצמה כחסינה לסיכונים", אמר בדו"ח נגיד הבנק המרכזי של צרפת, פרנסואה וילרו דה גלהו. "העלייה בתכיפות ובעוצמה של אירועי מזג אוויר קיצוניים יכולה להצית הפסדים פיננסיים לא-ליניאריים ובלתי-הפיכים".

קרחונים נמסים בגרינלנד, כתוצאה מהתחממות כדה"א קרחונים נמסים בגרינלנד, כתוצאה מהתחממות כדה"א צילום: WOODS HOLE OCEANOGRAPHIC INSTITUTION

 

לפי הדו"ח, שינוי אקלים הוא מקור לאי-יציבות פיננסית, ולכן נופל תחת האחריוות של בנקים מרכזיים ורגולטורים. "השפעות שינוי האקלים הן מורכבות, מרחיקות לכת, לא-לניאריות ובעלות תגובות שרשרת", נכתב. "מעבר נקודות מפנה יכול להוביל להשפעות הרסניות ובלתי-הפיכות באופן שלא מאפשר לחשב את הנזקים הפיננסיים. שינוי אקלים יכול, לפיכך, להוביל למשבר הפיננסי המערכתי הבא".

 

ירידה של עד 25% בתמ"ג הגלובלי

 

לטענת מחברי הדו"ח, משבר האקלים יכול בתרחישים מסוימים להוביל לירידה גלובלית של עד 25% בתמ"ג של כלל מדינות העולם, כאשר הפגיעה החזקה ביותר תורגש באסיה. "בצד הביקוש, נזקי אקלים יכולים לפגוע בצריה וההשקעה העסקית יכולה לרדת כתוצאה מאי-ודאות לגבי העתיד. שינוי אקלים גם צפויים לשבש את המסחר ולהפחית את ההון של משקי הבית", נכתב. "בצד ההיצע, טמפרטורות גבוהות יותר יכולות למשל לצמצם את הפוריות של עובדי חקלאות. שינוי אקלים גם יכול להוביל לתזוזות אוכלוסייה אדירות, עם השפעות ארוכות טווח על שוק העבודה והגידול בשכר.

 

"כשמספר אסונות הטבע בעולם עולה, הפסדים לא מבוטחים (שמייצגים 70% מההפסדים שקשורים למזג-אוויר) יכולים לאיים על כושר הפרעון של משקי בית, עסקים וממשלות. הפסדים מבוטחים, מנגד, יכולים להציב מבטחים במצב שברירי ככל שהגידול בדרישות הפיצויים יימשך. הדבר יכול להציב מוסדות פיננסיים במצב שבהם אין להם מספיק הון על מנת לספוג הפסדים שקשורים לאקלים".

 

כספומט של בנק טסקו כספומט של בנק טסקו צילום: איי אף פי

 

לדברי מחברי הדו"ח, הדרך היחידה להתמודד עם משבר מסוג זה היא באמצעות פעולות גדולות ורב-מערכתיות. "בנקים מרכזיים צפויים למצוא את עצמם באזורים לא ממופים בעידן שינוי האקלים. מצד אחד, אם הם ישבו בשקט וימתינו שסוכנויות ממשל אחרות יתחילו לפעול הם עלולים להיות חשופים לסיכון אמיתי של אי-יכולת לשמר את היציבות הפיננסיות. אירועים חמורים יכולים לאלץ בנקים מרכזיים לפעול כ'מחלצי אקלים' בלתי-ברירה ולקנות כמות גדולה של נכסים שאבדו את ערכם על מנת להציל את המערכת הפיננסיות. ואולם, היסודות הביופיסיקליים של משבר כזה, וההשפעות הבלתי-הפיכות שלו, מצביעים על מגבלות אסטרטגיית ה'נחכה ונראה'.

 

"מצד שני, בנקים מרכזיים לא יכולים להחליף את הממשלה ואת השוק הפרטי, למרות לחץ גובר והולך לעשות זאת. הרצון הטוב שלהם יכול אפילו ליצור סיכון מוסרי. בקצרה, יש גבול למה שבנקים מרכזיים יכולים לעשות (ורבים מהם כבר נוקטים בפעולות במסגרת המנדט שיש להם), והפעולות שלהן יכולות רק לחזק מדיניות קיימת בתחום".

 

לפי הדו"ח, נתיב פעולה אפשרי חדש לבנקים מרכזיים הוא לפעול בצורה יזומה לשיתופי פעולה רחבים יותר ולתפקד כגורם מתאם: "הם יכולים קדם שילוב של סיכונים קשורי אקלים למערכות ניטור יציבות פיננסיות ולקדם תפיסת ארוכת-טווח באמצעות שילוב של מדדי קיימות בפורטפוליו שלהם. אבל חשוב יותר, בנקים מרכזיים צריכים לתאם את הפעולות שלהם עם מערך רחב של מהלכים של שחקנים אחרים (ממשלות, המגזר הפרטי, ארגוני חברה אזרחית והקהילה הבינלאומית). משימת תיאום זו דחופה מכיוון שסיכונים קשורי אקלים ימשיכו להצטבר והתוצאות השליליות עלולות להיות בלתי-הפיכות".

x