בלעדי לכלכליסט
איך שיכון ובינוי עיכבה בחודשיים עסקה בין קרן ג'נריישן קפיטל ועזריאלי?
GES, שאותה רוכשת קרן התשתיות מידי ענקית הנדל"ן, זכתה במכרז יחד עם שיכון ובינוי, שהתנגדה להעברת הערבות מעזריאלי לג'נריישן קפיטל
משנה בעלות, משנה ערבות: ל"כלכליסט" נודע כי בסוף השבוע הושלמה העסקה שבמסגרתה רכשה קרן התשתיות ג'נריישן קפיטל את חברת התפלת המים GES מידי קבוצת עזריאלי. החברות צפויות לדווח היום על השלמת העסקה.
- הקפיטל של מנהלי ג'נריישן: גוזרים קופון בדרך למיליארד
- ג'נריישן קפיטל גייסה חצי מיליארד שקל במהלך בזק
- קרן התשתיות ג'נריישן קפיטל נכנסת לבורסה: גייסה 52 מיליון שקל
במסגרת העסקה תשלם הקרן, שבניהול יוסי זינגר (יו"ר) וארז בלשה (מנכ"ל), 100 מיליון שקל עבור מלוא האחזקות בחברה, ו־10 מיליון שקל נוספים בכפוף לעמידה ביעדים. כמו כן, הרווחים שתרשום GES ממרץ האחרון ועד היום, יועברו לידי ג'נריישן קפיטל. עוד נודע כי המחזור של חברת התפלת המים עומד על כ־150 מיליון שקל בשנה, וה־EBITDA (רווח תפעולי־תזרימי) על 20 מיליון שקל, כך שהעסקה משקפת מכפיל EBITDA של 5.5.
העסקה נחתמה ב־24 בספטמבר 2019. במועד זה עזריאלי התחייבה לא לנהל מגעים מול גורמים אחרים במשך 60 יום, שנגמרו ב־25 בנובמבר. כלומר, כבר לפני חודשיים, מה שאומר שהזמן שנדרש להשלמת העסקה היה כפול מזה שנקבע במועד החתימה. אחד הגורמים המרכזיים לכך הוא מחלוקת שהולידה העסקה בין עזריאלי לשיכון ובינוי, שבניהולו של אייל לפידות.
עזריאלי, באמצעות GES, ושיכון ובינוי זכו יחדיו במכרז להקמת מתקן מחזור הפסולת של השפד"ן בהשקעה של עד מיליארד שקל. כל אחת מהחברות העמידה ערבות של חצי מיליארד שקל. בעקבות העסקה, היה צורך להעביר את הערבות מידי עזריאלי לג'נריישן קפיטל. שיכון ובינוי סירבה לכך, שכן ג'נריישן קפיטל היא אמנם קרן תשתיות גדולה, אך היא אינה גדולה ואיתנה פיננסית כמו עזריאלי. בסופו של דבר הנושא נפתר בהתדיינות בין עזריאלי לשיכון ובינוי, ובכך נסללה הדרך להשלמת הרכישה של GES על ידי ג'נריישן קפיטל.
GES עוסקת בטיפול, טיהור והתפלה של מים ושפכים באמצעות עשרות מתקנים ברחבי הארץ; בין היתר יש לה מתקן גדול להתפלת מים בבתי הזיקוק ומתקן התפלה בכפר מסריק. כמו כן, החברה מחזיקה בחצי ממניות חברת זירו וויסט (Zero Waist) — החברה שבאמצעותה זכתה במכרז של השפד"ן יחד עם שיכון ובינוי. לחברה יש גם מתקן לייצור כימיקלים לתעשייה. כיום החברה מתמודדת על הקמת שני מתקנים גדולים באשדוד ובגליל המערבי.
לזינגר ובלשה היכרות מוקדמת עם חברת התפלת המים, שכן שניהם יוצאי קבוצת עזריאלי. למעשה, בלשה עצמו כיהן כמשנה למנכ"ל GES בעוד זינגר ניהל את גרנית הכרמל — החברה שבאמצעותה עזריאלי החזיקה ב־GES.
מכירת GES היא חלק ממהלך שמוביל מנכ"ל עזריאלי אייל חנקין להתרכזות בפעילות הליבה — נדל"ן מניב. במסגרת זו, נמכרו הנכסים של החברה־הבת גרנית הכרמל, כש־GES היא למעשה הנכס האחרון. בין היתר נמכרה סופר גז לאלקו של משפחת זלקינד תמורת 770 מיליון שקל, יצרנית הצבעים טמבור, חברת הדלק סונול ומתקן ההתפלה בחוף פלמחים.