פוטין לאמה של נעמה יששכר: "הכול יהיה בסדר"
נשיא רוסיה נפגש בירושלים עם רה"מ ורעייתו, ולפגישה הצטרפה יפה יששכר שבתה כלואה ברוסיה. פוטין אמר ליפה במהלך ההצהרה המשותפת: "היום תבקר את נעמה מי שאחראית על זכויות האדם ברוסיה". נתניהו: "הייתה פגישה מאוד מרגשת"
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הגיע הבוקר (יום ה') למעון ראש הממשלה בירושלים, שם הוא נועד עם בנימין נתניהו ורעייתו, כמו גם עם יפה יששכר שבתה נעמה מרצה שבע שנות מאסר וחצי על החזקת כמות סם מזערית. פוטין התייחס בהצהרה לסוגיית שחרור נעמה יששכר ולפגישה עם אמה יפה: "אמרתי לה שהכול יהיה בסדר". הוא הוסיף: "היום תבקר את נעמה מי שאחראית על זכויות האדם ברוסיה".
נתניהו: "היתה פגישה מאוד מרגשת". גורמים בלשכת נתניהו אמרו כי "ההתקדמות המשמעותית התאפשרה בזכות היחסים הקרובים והאישיים בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא פוטין". הם הוסיפו כי "ראש הממשלה שוחח עם הנשיא בנושא כ-7 פעמים. יחד עם שיחות ראש המל"ל – השניים שוחחו מול הרוסים כ-20 פעמים בנושא מאז שנעמה נאסרה. זוהי הפגישה ה-14 שמקיימים המנהיגים מאז ספטמבר 2015".
פוטין ושורת מנהיגים מרחבי העולם הגיעו להשתתף בפורום השואה הבינלאומי ביד ושם. נתניהו אמר בהצהרה הראשונה שניתנה על-ידי שני המנהיגים: "אני רוצה לקבל בברכה את ידידנו הגדול נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. שרה ואני שמחים לארח אותך שוב בביתנו כאן בירושלים, ולהודות לך על הקשר האמיץ בין רוסיה וישראל שמשרת את העמים שלנו, את המדינות שלנו ואת השלום והיציבות באזור. ברוך בואך לירושלים. פוטין השיב: "אני רוצה להודות לכם על ההזמנה להגיע. אנחנו עובדים באופן סדיר ביחד עם ראש הממשלה. אני בטוח שזה יסייע לקדם את היחסים הבילטרליים שלנו, וכמובן היום אנחנו מזכירים את קורבנות השואה".
היום אין עבודה pic.twitter.com/iygodtfAXj
— Yagon Tugati (@Yagon_Tugati) January 23, 2020
לאחר מכן הגיע פוטין לבית הנשיא - שם קיבל את פניו נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין - שאמר לו: "כולנו נרגשים מעומק לבנו על השתתפותך בכנס לציון שחרור אושוויץ - סמל להבעת הסכמה כלל עולמית של משפחת העמים שצריך לשים קץ לגזענות, לפשיזם ולאנטישמיות". ריבלין הוסיף: אנחנו יודעים היכן אנטישמיות מתחילה, אבל אנחנו לא יודעים איפה היא נגמרת ולכן חשוב שכולנו נילחם יחד". פוטין השיב: "לצערנו, אנחנו יודעים איפה מסתיימת האנטישמיות. הסוף הוא באושוויץ. אסור לאפשר לזה לקרות שוב".
את פניו של פוטין קיבל שר החוץ ישראל כץ. "בישראל מוקירים את גבורת העם הרוסי במלחמה ואת חלקו המכריע של הצבא האדום בתבוסת גרמניה הנאצית ושחרור מחנות המוות, בהם אושוויץ", אמר לו כץ.
"בנימה אישית, בזכות הצבא האדום אמי שהייתה באושוויץ, ניצלה, עלתה לישראל והקימה משפחה. תודה". הוא הוסיף: "ובקשר לניתוח ההיסטורי, מה היה באותו זמן, אנחנו בתור מי ששוחררו יודעים בדיוק מי שחרר, יודעים את האמת ההיסטורית".
דקות ספורות לפני כן נחת סגן הנשיא מייק פנס. שר החוץ כץ אמר לו: "אני מודה ומברך על הגעתך לאירוע בעל מטרה עליונה. הידידות בין ישראל לארצות הברית היא חזקה מאי פעם ומבוססת על ערכים משותפים. הצעדים שבהם נקטתם - הנשיא טראמפ וסגן הנשיא פנס לחיזוק הקשר בין ארצות הברית וישראל - מעידים על מנהיגות ואומץ רב ואנו מוקירים על כך". את דרכו לישראל עשה סגן הנשיא פנס מבסיס חיל האוויר האמריקני רמשטיין שבגרמניה. סגן הנשיא פנס צפוי לבקר בכותל המערבי לקראת השעה 17:15, בעוד שפוטין ייסע לביקור בבית לחם.
בשעה 13:30 יחל הטקס המרכזי של פורום השואה העולמי, שיימשך כשלוש שעות. במהלך הטקס יישאו דברים הנשיא ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, מייסד פורום השואה העולמי ד"ר משה קנטור, נשיא רוסיה פוטין, סגן נשיא ארה"ב פנס, נשיא צרפת עמנואל מקרון, הנסיך צ'רלס ונשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמייאר שעתיד לדבר באנגלית ולא בגרמנית מתוך התחשבות בניצולי השואה.
בנוסף יישאו דברים הרב ישראל מאיר לאו ויו"ר יד ושם אבנר שלו. שני ניצולי שואה ידליקו את אבוקת הזיכרון וכל אחד מהמנהיגים שהגיעו לפורום יניח זר. אל מלא רחמים וקדיש יינשאו על ידי ניצולים והאירוע ייחתם בדקת דומיה ואחריה שירת התקווה, אז כל המנהיגים יעלו לבמת הטקס.
באירוע, שמתקיים תחת הכותרת "זוכרים את השואה, נלחמים באנטישמיות", ישתתפו בין היתר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, נשיא רומניה קלאוס יוהאניס, נשיא איטליה סרג'ו מטרלה, נשיא אוסטריה אלכסנדר ואן-דר בלן, נשיא יוון פרוקפיס פבלופולוס, נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס, נשיא אלבניה איליר מטה, נשיאת קרואטיה קולינדה גרבר-קיטרוביץ', נשיאת גיאורגיה סלומה זוראבישווילי, נשיא בולגריה רומן ראדב ונשיא סרביה אלכסנדר וויצ'יק. גם נשיא ארגנטינה אלברטו פרננדס ישתתף.
האירוע ביד ושם יהיה שיאו של פורום השואה הבינלאומי שאליו הגיעו 50 משלחות מכל העולם ובהם 49 ראשי מדינות. במהלך היום צפויים שיבושי תנועה קשים בירושלים וכבישים רבים ייסגרו. נאומי המנהיגים ביד ושם הוגבלו לחמש דקות כל אחד, אך מעמד הצבת הזרים יימשך 50 דקות. לאורך כל ההכנות לפורום השואה נמשכה הביקורת על מיעוט ניצולי השואה שהוזמנו לאירוע - כ-30 בלבד - אף שכמה מהבכירים שהוזמנו ויתרו על ההזמנה כדי לאפשר לניצול שואה להשתתף במקומם.
הנסיך צ'ארלס נפגש עם הנשיא, נטע עץ וצייץ בעברית
הנסיך הבריטי צ'ארלס, שהגיע לישראל לרגל פורום השואה העולמי, נפגש היום (חמישי) עם נשיא המדינה ראובן ריבלין והשתתף עמו בטקס נטיעת עץ בגינת בית הנשיא. במהלך הביקור, צייץ צ'ארלס בחשבון הטוויטר שלו בעברית: "נסיך וויילס הגיע לישראל כדי להשתתף בפורום השואה הבינלאומי החמישי ביד ושם ואירועים נוספים בתל אביב ובירושלים".
ריבלין בירך את הנסיך בפתח דבריו והביע תקווה כי גם אימו מלכת אנגליה תבקר בישראל: "אני רוצה לברך את הוד מעלתו. זה כבוד גדול ותענוג גדול לארח כאן מישהו ממשפחת המלוכה. אנחנו עדיין מצפים שאימך תבקר כאן, אני בטוח שהיא תבוא מתישהו".
"אני רוצה להגיד לך שנולדתי לפני כשמונים שנה כנתין תחת סבך, המלך ג'ורג' השישי", סיפר ריבלין. "כשהייתי בבית הספר אימך הפכה למלכת אנגליה ואני עדיין זוכר את אותם ימים, ואני זוכר את היום שהסרתם את הדגל הבריטי ואנו הנפנו את הדגל הישראלי אחרי הקמתה של מדינת ישראל ב-1948. אני רוצה להודות לך שוב מעומק לבי על השתתפותך באירוע הזה". יורש העצר הבריטי הודה בחום לנשיא והוסיף: "אני זוכר בחיוב את הפעם האחרונה שביקרתי בישראל, מאוד נהניתי".
לאחר הפגישה עם הנשיא, הנסיך צ'ארלס נפגש במוזיאון ישראל עם ניצול השואה ג'ורג' שפי, שהגיע לבריטניה ב"קינדר-טרנספורט" (משלוח הילדים) ועם מרתה וייס, ניצולת אושוויץ.