$
בורסת ת"א

חברות התשתיות שהפסידו את מכרז צה"ל יתנחמו בזינוק בת"א

זכייה במכרז של 5.5 מיליארד שקל הקפיצה את שוויה של אוריין ב־100 מיליון שקל ואת זה של שפיר הנדסה במיליארד שקל ביום אחד. לצורך הפרויקט תוקם חברה שבה תחזיק שפיר ב־60% ואוריין ב־40%, והן יתפעלו את מרכז האספקה של צה"ל

אורי גלאור 08:1323.01.20
אוריין ושפיר זכו - וגם המתחרות קפצו: דיווח של שפיר הנדסה ואוריין על זכייה בפרויקט ענק של צה"ל בשווי 5.5 מיליארד שקל הקפיץ את יתר מניות התשתיות. בעקבות הדיווח מניית אוריין זינקה ב־44% ושווי החברה עלה מ־233 מיליון שקל ל־336 מיליון שקל - תוספת של 103 מיליון שקל ביום אחד. שפיר הנדסה קפצה ב־12% ושווייה עלה מ־8.46 מיליארד שקל ל־9.45 מיליארד שקל - כך תוספת של כמעט מיליארד שקל. עמן נסקו גם חברות שהתחרו במכרז והפסידו: שיכון ובינוי עלתה ב־8.5%, אלקטרה ב־8% ואפקון ב־7%.

 

הזוכות במכרז יהיו שותפות בחברה ייעודית (SPC) שתוקם עבור הפרויקט ובה תחזיק שפיר הנדסה ב־60% ואוריין ב־40%. מאחר והחברות שותפות בחלקים כמעט שווים, קצת תמוה כי חלקה של אוריין בפרויקט שווה תוספת של 100 מיליון שקל לשווי מבחינת המשקיעים, וחלקה של שפיר הנדסה - 60% - תרם כמיליארד שקל לשווי ביום.

 

 

מימין: הראל שפירא וישראל שפירא מבעלי קבוצת שפיר מימין: הראל שפירא וישראל שפירא מבעלי קבוצת שפיר צילום: נמרוד גליקמן

 

בנוסף, החברות לא נתנו גילוי לרווחיות הצפויה מהפרויקט או פרטים נוספים שיוכלו לתת כלי עזר למשקיעים להבין מה ערכו של הפרויקט מבחינת שווי. הזינוק של המתחרות הבהיר שהעלייה לא מגלמת רק את הזכייה בפרויקט הנוכחי, אלא גם צפי להמשך זכיות במכרזים של חברות התשתיות הציבוריות בעתיד.

 

 

צה"ל יפנה 1,800 דונם, חלק ניכר באזורי ביקוש

 

למכרז ניגשו חמש קבוצות: שיכון ובינוי, ממן ואלייד; אשטרום, אפקון ופליינג קרגו; שפיר ואוריין; מנרב ואלקטרה; ולידוס, הכשרת הישוב וסלדט.

המכרז נועד לתת מענה לפרויקט הגדול ביותר מסוגו בצה"ל - מרכזי אספקה לוגיסטים מתקדמים, שיוקמו בשלושה מוקדים בבסיסים קיימים באזור הצפון, המרכז והדרום. במשרד הביטחון גורסים כי הפרויקט צפוי להוביל לחיסכון של כעשרות מיליוני שקלים בשנה.

 

הצדדים צפויים לחתום על חוזה הזיכיון בחודשים הקרובים. החוזה הוא להסכם זיכיון למימון, תכנון, הקמה, הפעלה ואחזקה (PPP) למשך 26 שנים. לקבוצה תהיה כשנה לצורך סגירה פיננסית ועוד כארבע שנים להקמת הפרויקט.

 

 

 

המרכזים ייבנו לגובה על שטח של 250 אלף מ"ר בנוי. הם ייבנו במקומם של 15 מרכזים לוגיסטיים הפזורים כיום ברחבי הארץ. הבנייה לגובה נועדה בכדי לצמצם שימוש בקרקע ולהימנע מהרחבת שטחי המחנות. התכנסות צה"ל לכדי שלושה מוקדים לוגיסטיים תפנה כ־1,800 דונם, חלק ניכר מהם באזורי הביקוש, מהלך שיאפשר למדינה לבנות עשרות אלפי יחידות דיור, להציע שטחים פתוחים וציבוריים ושימושים שונים לרווחת הציבור.

 

המרכזים החדשים יצרפו למרכזים לוגיסטיים קיימים בלב הארץ שבבעלות חברת אוריין - ליד ראש העין, בפ"ת, במודיעין ובקרית אתא. אלה בנויים על שטח של כ־120 אלף מ"ר.

 

 

"שינוי כל שיטת ההפעלה של המענה הלוגיסטי"

 

ראש אט״ל (אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה) האלוף איציק תורג׳מן, אמר כי ״הקמת מרכז האספקה האחוד של צה״ל אינה בבחינת עוד שינוי ארגוני, אלא מהווה שינוי מן היסוד של כל שיטת ההפעלה של המענה הלוגיסטי לצה״ל. היא מעמיקה את השותפות בין צה״ל למשק האזרחי".

 

עוד ציין תורג'מן כי "זה עתיד להיות המרכז הלוגיסטי הגדול ביותר במזרח התיכון. האתגר הבא המונח לפתחנו הוא הקמתה של הרשת הלוגיסטית הנשענת על יכולות מרכז האספקה ומאפשרת מענה זמין, יעיל, מתקדם, מותאם ומיטבי עד לקצה המבצעי, בהתאם לצורכיו בשגרה ובוודאי שבחירום".

x