$
בחירות 2020

מנהלי הסיעות ייספרו לח"כים את היציאות לשירותים

בעוד שבוע יחלו הדיונים בבקשות החסינות של נתניהו וכץ. חברי הכנסת יידרשו לנוכחות של לפחות חצי מזמן הישיבות כדי לשמור על זכות ההצבעה, והמשמעת צפויה להיות נוקשה. הסוף אמנם ידוע מראש, אך כדאי להתכונן הפתעות

צבי זרחיה 08:5623.01.20

ההליכים בכנסת לדיון בבקשת החסינות של רה"מ בנימין נתניהו ושל שר הרווחה לשעבר ח"כ חיים כץ (ליכוד) יוצאים לדרך. אם לא יחולו שינויים של הרגע האחרון, תאושר סופית הקמתה של ועדת כנסת ביום שלישי בשבוע הבא, והיא תחל בדיוניה ביום חמישי. אלה הסוגיות שיעסיקו את חברי הכנסת בתקופה הקרובה.

 

 

 

מה כולל הליך החסינות?

 

ביום שלישי הקרוב תכונס מליאת הכנסת לבקשתם של 65 חברי כנסת מהאופוזיציה לדיון והחלטה על הקמתה של ועדת כנסת. לאופוזיציה יש רוב בעד הקמת הועדה, וכשזו תקום היא צפויה לדחות את בקשתו של נתניהו לחסינות.

 

אם רה"מ בנימין נתניהו ועורכי דינו לא יצליחו לעכב את הקמתה של ועדת הכנסת ואת תחילת דיוניה, היא צפויה להתחיל בדיוניה ביום חמישי הקרוב.

 

יו"ר הועדה המסדרת ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן) קבע את מועדי הדיונים של ועדת הכנסת, בהנחה שהקמתה תאושר, ושלח אותם אל עורכי דינו של נתניהו, ואל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט על מנת שיוכלו להיערך.

 

מתי יתקיימו הדיונים?

 

ועדת הכנסת תכונס לשמונה ימי דיונים בבקשות החסינות של נתניהו ושל השר חיים כץ. דיוני החסינות יתקיימו בכל אחד מהמועדים במשך 10 שעות לפחות החל מהשעה 10 בבוקר ועד 8 בערב.

 

לפי התכנון יוקצו לנתניהו 51 שעות דיון בשישה ימים, אך ייתכן שהם יתארכו. הדיונים יחלו ביום חמישי ב־14:30 ויתקיימו לאחר מכן בימי ראשון, שני, רביעי, וחמישי החל מ־10 בבוקר. ביום שלישי בעוד 12 ימים יחל הדיון בבקשת החסינות של נתניהו ב־14:30.

לדיונים בחסינותו של כץ הקצתה הוועדה תשע שעות דיון בשתי ישיבות: ביום חמישי הקרוב וביום שלישי שלאחר מכן החל מהשעה 09:30 ועד 14:00.

 

  צילום: אלכס קולומויסקי

 

מיהם חברי הוועדה?

 

הרכבה של ועדת הכנסת יאושר ביום שלישי. הוועדה תמנה 30 חברי כנסת מכל הסיעות, לפי חלקן של המפלגות בכנסת, ולכל אחד מהנציגים יהיה זמן להביע את עמדתו. לאופוזיציה יש רוב של 16 ח"כים בוועדה לעומת 14 לקואליציה היוצאת.

 

ההרכב המסתמן:

 

  • כחול לבן - 8 ח"כים: יו"ר הוועדה אבי ניסנקורן, מיכאל ביטון, יעל גרמן, צבי האוזר, אורית פרקש הכהן, קארין אלהרר, יואב סגלוביץ, ואיתן גינזבורג.
  •  הליכוד - 8 ח"כים ששמותיהם לא פורסמו, בראשותו של זוהר.
  • הרשימה המשותפת - 3 נציגים: עופר כסיף, אחמד טיבי ומנסור עבאס.

 

לכל אחת מהסיעות הבאות יהיו 2 נציגים בוועדה:

  • ש"ס - משה ארבל ויואב בן צור.
  • ישראל ביתנו - עודד פורר ויוליה מלינובסקי.
  • יהדות התורה - אורי מקלב ויעקב טסלר.
  • העבודה־גשר - רויטל סוויד ומירב מיכאלי.
  • ימינה - אופיר סופר ומתן כהנא.
  • המחנה הדמוקרטי - תמר זנדברג.

 

כל חברי הוועדה מחוייבים להיות בכל ישיבות הוועדה, ולפחות במחצית מזמן הדיונים. מזכירות הוועדה תתזמן היעדרויות של חברי כנסת שיצאו מחדר הדיונים לנוחיות או כדי לשוחח בטלפון.

מנהלי הסיעות ידחקו בחברי הכנסת שלא ישהו יותר מדי זמן מחוץ לישיבות, מחשש שבסופו של דבר תירשם להם היעדרות גדולה מדי מהישיבה, מה שימנע מהם להשתתף בהצבעה.

 

היכן יתקיימו הדיונים?

 

ניסנקורן יחליט אם הדיונים יערכו באולם הישיבות של הוועדה או באחד מהאולמות היותר גדולים בכנסת. דיוני הועדה יועברו בשידורי חי באתר האינטרנט של ועדת הכנסת ובערוץ הכנסת.

 

עם זאת, אולם הישיבות של הוועדה יהיה צר מלהכיל את 30 הח"כים, נציגי היועץ המשפטי לממשלה, עורכי הדין של נתניהו ונציגיהם, ואת נציגי הלשכה המשפטית בכנסת, כמו גם את העיתונאים וצוותי הטלוויזיה.

 

מהו תאריך היעד לסיום הדיונים ועריכת הצבעות?

 

הדיונים אמורים להסתיים תוך שמונה ימים, ב־6 בפברואר 2020. באופוזיציה חוששים שנתניהו והליכוד ינסו לעכב את ההצבעות באמצעות התנצחויות בוועדה והגשת עתירות לבג"צ. במקרה כזה, אם יתווספו ימי דיונים לוועדת הכנסת, ההליך יסתיים עד ה־10 בפברואר 2020.

 

מי מהלשכה המשפטית בכנסת ילווה את הדיון?

 

היועצת המשפטית של ועדת הכנסת עו"ד ארבל אסטרחן תשב בוועדת הכנסת ותייעץ לה בדיוני החסינות של נתניהו וכץ. אסטרחן מכהנת בתפקידה שנים רבות, ומכירה את כל הוראות התקנון והחוק.

 

היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד איל ינון הודיע שלא יישב בדיוני החסינות וכי יעסוק רק בפרוצדורה הקשורה להקמתה של ועדת כנסת לאחר שהכנסת התפזרה.

 

מה הטענות המרכזיות של נתניהו וכץ בזכות החסינות?

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדבליט החליט להגיש נגד נתניהו כתב אישום בתיקי 1000, 2000 ו־4000 בחשד לעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים. בבקשתו לחסינות טען נתניהו כי כתב האישום הוגש בחוסר תום לב.

 

נגד כץ, מנדלבליט הודיע באוגוסט על הגשת כתב אישום על עבירות מרמה והפרת אמונים בעקבות ניצול תפקידו הציבורי של כץ כדי לקדם אינטרסים עסקיים של פעיל שוק ההון מוטי בן ארי, תמורת מיליוני שקלים. בבקשתו לחסינות טוען כץ כי כתב האישום הוגש ממניעים לא טהורים, על תפקיד שמילא בתום לב כחבר כנסת, וכי ניסה להגן על אינטרסים של משקיעים מפני מניפולציות של בעלי חברות, וכי לנושא חשיבות ציבורית.

 

x