$
בורסת ת"א

נחשף בכלכליסט

מי ידע מראש על המגעים למכירת גילת ב־2 מיליארד שקל?

אתמול זינקו מניות גילת רשתות לוויין ומבטח שמיר ביותר מ־14%, כשברקע מגעים מתקדמים למכירת גילת לגוף בינלאומי גדול, שנחשפו בכלכליסט רק בצהריים. מניית גילת החלה להמריא כבר בשני ימי המסחר האחרונים בשבוע שעבר במחזורי מסחר חריגים

גולן חזני 08:3820.01.20

האם מישהו ידע מראש על המגעים המתקדמים למכירת גילת רשתות לוויין ומיהר לרכוש מניות? אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי החברה נמצאת על סף מכירתה לגוף בינלאומי גדול בתמורה ל־2 מיליארד שקל — מחיר המהווה פרמיה של 25% על שווי השוק של גילת בתחילת יום המסחר, שעמד על 1.6 מיליארד שקל. העסקה צפויה להיחתם בחודש הקרוב, ובדיקות הנאותות כבר נמצאות בשלבי סיום.  

מניית החברה זינקה אתמול ב־14.07%, אך אף שהיא דשדשה בתקופה האחרונה, היא עלתה בשני ימי המסחר שקדמו לאתמול — רביעי וחמישי בשבוע שעבר — ב־8% במחזורי מסחר גבוהים (ראו תרשים). הפעילות הזו במניית גילת עשויה לאותת על כך שהמידע על העסקה הנרקמת דלף החוצה, ויש מי שעשה בו שימוש.

גילת, שנוסדה ב־1987 ונסחרת בנאסד"ק מאז 1993, פועלת במדינות מתפתחות באפריקה, אסיה ודרום אמריקה, ומספקת טכנולוגיה ושירותים לרשתות תקשורת לווייניות, ואינטרנט במטוסים. 

 

 

שתי המרוויחות הגדולות ממכירת גילת הן קרן פימי של ישי דוידי, שמחזיקה ב־34.1% ממניות גילת, ומבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר (39.7%), שמחזיקה ב־9.7% מהמניות. אם העסקה אכן תצא לפועל, תשלשל קרן הפרייבט אקוויטי לכיסה כ־680 מיליון שקל, וחברת האחזקות של שמיר תקבל לידיה כ־200 מיליון שקל, ואף תרשום רווח הון נאה, שכן מדו"חותיה לרבעון השלישי של 2019 עולה כי האחזקה בגילת רשומה בספריה בשווי של 156 מיליון שקל.

 

עבור פימי, שנכנסה לגילת ב־2012, ומבטח שמיר — שגילת היא האחזקה הוותיקה ביותר שלה — מדובר יהיה באקזיט נאה, שכן לאורך השנים הן השקיעו סכומים נמוכים מאלה שיקבלו לידיהן. פימי מנהלת בימים אלה משא ומתן מתקדם לאקזיט נוסף: מכירת חברת ההשקיה בטפטוף ריווליס (Rivulis) לטמאסק (Temasek) הסינגפורית תמורת כחצי מיליארד דולר.

 

יו"ר גילת דב בהרב ייהנה מאקזיט של 40 מיליון שקל עבור 2% מהמניות שהוא מחזיק בהן. בהרב, שהיה בעבר מנכ"ל אמדוקס, מונה לתפקיד בידי פימי. מאוחר יותר גייס לחברה את יונה עובדיה, שמשמש כיום כמנכ"ל והגיע אף הוא מאמדוקס.

 

 

 

ב־2008 ניסה שמיר, שהחזיק אז ב־5.5% ממניות גילת, לרכוש את החברה תמורת 475 מיליון דולר, יחד עם קבוצה שגיבש שכללה את חברת אל.אר אוויוניקס בראשות רועי בן ימי. המחיר המוצע שיקף שווי של 11 דולר למניה, אך במהלך הבדיקות צנח מחיר המניה ל־5 דולר, והרוכשים ביטלו את העסקה בטענה לאי־עמידה בבדיקות הנאותות. הנושא הגיע לבית המשפט והסתיים בפשרה שבמסגרתה שילמה הקבוצה של שמיר לחברה 20 מיליון דולר.

 

תנועה חריגה נרשמה אתמול גם במניית מבטח שמיר, שזינקה ב־14.37% במחזור של 51.7 מיליון שקל — הגבוה בבורסה ביום זה. מדובר במחזור חריג, שכן המחזור הממוצע של המניה עומד על פחות מ־400 אלף שקל ביום.

 

מאחורי התנועה החריגה עומדת עסקה בין שתי חברות הביטוח, מנורה מבטחים והפניקס, שהחזיקו בהתאמה ב־7.9% ו־7.3% ממניות מבטח שמיר. בעסקה שהתבצעה בין שני הגופים המוסדיים אתמול בבוקר, לפני שעסקת המכירה נחשפה ב"כלכליסט", רכשה הפניקס את כל אחזקותיה של מנורה מבטחים במבטח שמיר בתמורה ל־49 מיליון שקל, ובכך הגיעה לאחזקה של 15.2% בחברה.

 

העסקה, שבה תיווך אי.בי.אי ברוקראז', נעשתה במחיר הגבוה ממחיר מניית מבטח שמיר בפתיחת המסחר — 65 שקל למניה. אם עסקת המכירה תצא לפועל, צפויה הפניקס לשלשל לכיסה 304 מיליון שקל במקום 146 מיליון שקל שהיתה מקבלת עבור אחזקתה עד אתמול.

 

עם זאת, בסביבת החברות מבהירים כי מדובר בצירוף נסיבות, וכי העסקה ביניהן התבצעה ללא קשר לעסקת המכירה של גילת, וכי לצדדים לא היה כל מידע מוקדם לגביה. לא ידוע אם הרכישה נעשתה בכספי הגמל או העמיתים או בכספי הנוסטרו של הפניקס.

 

 

מימין: מנהל קרן פימי ישי דוידי ובעל השליטה במבטח שמיר מאיר שמיר מימין: מנהל קרן פימי ישי דוידי ובעל השליטה במבטח שמיר מאיר שמיר צילום: אוראל כהן

 

x