בלעדי לכלכליסט
בית שמש מקדמת 740 דירות במיזמי השכרה ארוכת טווח
לכלכליסט נודע כי חברת דירה להשכיר פועלת להקמת ארבעה פרויקטים בעיר, שניים מהם כבר יצאו למכרז. ראשת העיר: "ניסיון לפנות לצעירים"
בית שמש מקדמת ארבעה פרויקטים להשכרה ארוכת טווח, ובהם כ־800 דירות. החודש החברה הממשלתית דירה להשכיר פרסמה מכרזים לשני פרויקטים ראשונים. לכלכליסט נודע כי במקביל מתקיימות שיחות בין העירייה לחברת דירה להשכיר בנוגע לשני מתחמים נוספים המצויים כיום בהליכי תכנון.
- 153 מגרשים יוקצו למשרתי הקבע וכוחות הביטחון בבית שמש
- שותפות של רמי לוי ומגה אור זכתה ב-11 מגרשים בבית שמש
- חילופי אוכלוסיות בבית שמש: משרד המשפטים נתן אור ירוק להמרת דירות מחיר למשתכן
שני המכרזים שפורסמו כוללים פרויקט לבניית 250 דירות על מגרש בגודל 11 דונם בשכונת השוטרים במרכז העיר. 176 דירות מיועדות להשכרה ארוכת טווח לתקופה של לפחות 15 שנה, 25% מהדירות במחיר מפוקח, ואת יתר הדירות היזם יוכל להשכיר במחירי שוק חופשי.
הפרויקט השני כולל 132 דירות בשכונת המשקפיים, מדרום לעיר הוותיקה, על מגרש של 11 דונם. חצי מהדירות יושכרו ל־15 שנה לפחות, רבע מהן במחיר מפוקח והיתר במחיר שוק. את המחצית השנייה של הדירות יוכל הזוכה למכור בשוק החופשי. בשני המכרזים התחרות היא על מחיר הקרקע והתחייבות הזוכה להשכרת הדירות על פי הכללים של דירה להשכיר. המכרז לפרויקט בשכונת המשקפים פורסם לראשונה בדצמבר 2018, ובאותה עת כל הדירות היו להשכרה. מאחר שלא הוגשו הצעות לפרויקט, כעת הוחלט לשפר את התמריץ הכלכלי, ונקבע כי רק מחצית הדירות יהיו להשכרה והיתר למכירה בשוק החופשי.
בשיחות שמתנהלות כיום בין העירייה לדירה להשכיר נדון פרויקט נוסף של עירוב שימושים, כלומר שילוב של מסחר ומגורים: תוכנית לבניית מגדל בן 20 קומות מעל שטח מסחרי, ובו 100 דירות להשכרה ארוכת טווח. המתחם הזה שוכן בנווה שמיר, שמוכרת גם כרמת בית שמש ה'. התב"ע מאושרת וכעת פועלים בעירייה על עדכונה.
הפרויקט הרביעי בקנה הוא גם הגדול ביותר, 400 דירות להשכרה ארוכת טווח מדרום לשכונת גבעת סביון וממזרח לכביש 38.
יאיר טל, מנכ"ל דירה להשכיר, אמר ל"כלכליסט": "לא טריוויאלי שנוציא במכה אחת שני מכרזים באותה עיר. ראשת העיר, ד"ר עליזה בלוך, דחפה אותם מתוך הבנה שזה כלי לרשות המקומית לשמר אוכלוסייה".
בלוך אמרה לכלכליסט, כי דחפה את הפרויקטים כדי "להשפיע על המאזן הדמוגרפי. הרבה שנים צעירים לא מוצאים את עצמם בעיר. דיור הוא אחד הסעיפים הראשונים שמשמש אותי לכך. אני רוצה לייצר מצב שבו הם מבינים שזה המקום בו הם יכולים לבנות את העתיד".
על פי בלוך, הפרויקטים להשכרה מיועדים לציבור שאינו חרדי: "לציבור החרדי לא חסרות דירות בבית שמש. בעשור האחרון בנו רק לציבור החרדי. השכונות שבהן הדירות ישווקו פחות מותאמת לחברה חרדית כי אין בהן מספיק בתי כנסת ומוסדות ציבור דתיים".
הפרויקטים ראשוניים מסוגם בעיר, ומאחר ששכר הדירה בבית שמש נמוך קיים ספק באשר להצלחת המכרזים. אהרון גלילי, בעל חברת בנייה הפועלת בעיר: "מחירי שכר הדירה בעיר הם די נמוכים. לא בטוח שהפרויקט של דירה להשכיר כלכלי".