בלעדי לכלכליסט
התאגיד הסינגפורי Temasek בדרך לרכישת ענק בישראל
החברה שבבעלות ממשלת סינגפור ושלה נכסים בכ־230 מיליארד דולר מנהלת מגעים לרכישת יצרנית הטפטפות ריווליס הנשלטת על ידי קרן פימי. המחיר שהציבה קרן פימי למכירת החברה עומד על 500-400 מיליון דולר. טמאסק התמודדה בעבר גם על נטפים אך הפסידה במכרז למכסיכם המקסיקנית
טמאסק, חברת ההשקעות של ממשלת סינגפור, מנהלת מגעים לרכישת יצרנית הטפטפות ריווליס שבשליטת קרן פימי. ל"כלכליסט" נודע כי בין הצדדים עדיין אין הסכמות לגבי המחיר, שנע בין 500-400 מיליון דולר, אולם נציגי טמאסק כבר מבצעים בדיקות נאותות לחברה.
שני גופים נוספים מתעניינים ברכישת החברה, עם זאת בשלב זה המגעים מתנהלים מול טמאסק בלבד.
באוגוסט חשף "כלכליסט" כי פימי שכרה את שירותיו של בנק ההשקעות גולדמן זאקס למכור את ריווליס. גולדמן זאקס ניהל ב־2017 יחד עם בנק אוף אמריקה את מכירת השליטה בחברה המובילה בתחום, נטפים, לתאגיד הענק המקסיקני מכסיקם תמורת 1.9 מיליארד דולר. מכסיכם, חברת הפטרו כימיקלים הגדולה במקסיקו מצויה בשליטת משפחת דל ואיה.
טמאסק התמודדה עם מכסיכם על אותה רכישה, ושבועיים לפני העיסקה עוד נראה היה שטמאסק תהיה הרוכשת. הקרן הסינגפורית, שעד היום השקיעה בסטארט־אפים טכנולוגיים בעיקר, מעוניינת להיכנס לתחום ההשקיה בטפטוף וגם לבצע השקעה גדולה בישראל. בסופו של דבר הפסיקה טמאסק את העיסקה בגלל פער של כ־60-50 מיליון דולר בלבד ממכסיכם. עתה היא מעוניינת לרכוש את החברה השנייה בגודלה בתחום.
ההכנסות של ריווליס מוערכות בכ־400 מיליון דולר ב־2019 וה־EBITDA, הרווח התפעולי התזרימי, בכ־40-35 מיליון דולר.
נטפים נמכרה במכפיל 14.8, אך קשה לשער שריווליס תימכר במכפיל דומה, בין היתר משום שאיננה מובילת שוק כמו נטפים, וגם משום שכמו כל החברות בתחום הפלסטיק בעולם היא סובלת מעלייה חדה במחירי חומרי הגלם. בנוסף, כחברה שבסיס הפעילות והפיתוח שלה בישראל, רווחיותה נפגעת מהתיסוף החזק של השקל.
נוסף לכל, בשנתיים האחרונות הצמיחה של ריווליס אטית וכמעט שלא מורגשת. במגעים מול גופים שונים שהביעו עניין ברכישה, הציגה ריווליס תחזיות ורודות יותר ל־2020 בעזרת צבר הזמנות אופטימי, שהוביל אותה לדרוש תמורת ריווליס כ־550־500 מיליון דולר. מחיר זה משקף מכפיל של 13-12 על הרווח התפעולי התזרימי של ריווליס ב־2019. גוף חזק שירכוש את ריווליס יוכל להגדיל את מכירותיה באיזורים שונים בעולם.
ניצלה את ההזדמנות
ריווליס היא אחת הרכישות הטובות של פימי, שניצלה הזדמנות, אולי חד־פעמית, בתחום הטפטפות. ב־2014 העמיד תאגיד הענק האמריקTי ג'ון דיר את עסקי המים שלו למכירה. ג'ון דיר, ענקית המיכון החקלאי מארה"ב, נכנסה לתחום ב־2007 כשרכשה את פלסטרו מקיבוץ גבת — אז החברה השנייה בגודלה בתחום, תמורת 254 מיליון שקל. בהמשך רכש התאגיד שתי חברות אמריקאיות בניסיון להקים חברת ענק בתחום המים. ג'ון דיר נכשלה בניהולה של פעילות המים, שהפסידה 3.5 מיליון דולר בחודש.
ניהול רע הביא את החטיבה להפסדים והיא הועמדה למכירה. פימי רכשה אותה במחיר מציאה של 60 מיליון דולר, לאחר שהתמודדה על רכישתה מול קרן ההשקעות הפרטית Paine & Partners, קרן פורטיסימו הישראלית, חברת נטפים, קרן איפקס וחברת ג'יין ההודית שמחזיקה בבעלות על נען־דן הישראלית.
אגב, נען דן עומדת גם היא למכירה בכ־300 מיליון דולר, לאור קשיים בחברה האם, ג'יין. נתון זה עשוי להקשות על פימי למכור את ריווליס, משום שלטמאסק, כמו גם למתעניינים אחרים בחברה, יש לכאורה אלטרנטיבה.
שנה לאחר השקעתה בריווליס, באוקטובר 2015, פימי החזירה את השקעתה בחברה לאחר שמכרה 20% ממניותיה של ריווליס לחברת ההשקעות ההודית Dhanna Engineering תמורת 34 מיליון דולר - כלומר לפי שווי חברה של 170 מיליון דולר. כיום מגיע השווי המאזני של ההשקעה בריווליס במאזניה של פימי למיליוני דולרים בודדים, והיא צפויה לקבל עבור חלקה בריווליס סכום שגדול פי 60-50 מהשקעתה בה.
בינואר 2017 רכשה ריווליס בעיסקת מניות את חברת ההשקיה בטפטוף Eurodrip מידי קרן Paine & Partners, כאשר הקרן קיבלה בתמורה 25% ממניותיה של ריווליס. הקרן מעוניינת למכור בעיסקה הנוכחית את מניותיה. לעומת זאת משפחת פירודיה ההודית, שמחזיקה ב־16% ממניות ריווליס, עשויה להישאר ולא למכור במידה שהרוכש יהיה גוף כמו טמאסק.
ריווליס מעסיקה 1,800 עובדים ב־17 מפעלים, מהם 300 בארץ. עם רכישתה מונה גילון בק, שותף מנהל בפימי, לשמש כיו"ר החברה. בק הוביל את החברה לפיטורים של 250 עובדים (23% מעובדיה של ג'ון דיר ווטר), שבעקבות כך העבירה קווי ייצור מסין לישראל, סגרה את המטה בארה"ב ויזמה את המיזוג עם יורודריפ שהיתה החברה הרביעית בגודלה בעולם.
ריווליס בולטת במכירות בטורקיה, יוון והבלקן, ארה"ב, מכסיקו ברזיל וארגנטינה. היא נחשבת חברה טובה, אבל כזו שצריכה שינויים נוספים כדי לעלות שלב בצמיחה שלה ולנסות לדגדג את ההגמוניה של נטפים.
פימי פנתה להנפקות
כמו קרנות ישראליות אחרות, פימי מתקשה במימושים של אחזקותיה בשנים האחרונות ופנתה לערוץ חדש: הנפקות ומכירות בבורסה, של מניות בחברות בהן היא שולטת. כך נהגה במקרה של המלט יצרנית אביזרי הצנרת, כשמכרה בשתי פעימות 29% מהמניות תמורת 250 מיליון שקל. לפני שנתיים שכרה פימי בנק השקעות למכור את החברה, אך ההצעות שהגיעו היו נמוכות והיא העדיפה לפזר מניות בבורסה ולהישאר מנובמבר האחרון עם אחזקה של 31% בלבד בחברה.
מימושים נוספים ביצעה פימי בחברת התרופות נובולוג שאת מניות השליטה בה פיזרה בבורסה, ומניות נוספות מכרה בחברת האבטחה 1G. במקביל סבלה השנה פימי מתשואות שליליות של מרבית אחזקותיה הציבוריות בבורסה, אם כי ברובן היא מורווחת רווחים נאים יחסית למחיר הרכישה.
פימי נחשבת לקרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בארץ. היא הוקמה ומנוהלת על ידי ישי דוידי, ומאז הקמתה רכשה שליטה ב־90 חברות ומכרה 60 חברות, כאשר היום יש לה 30 חברות, שלהן 50 מפעלים בישראל ולמעלה מ־110 חברות בנות ברחבי העולם. פימי גייסה שש קרנות מאז הוקמה, האחרונה בהן של מיליארד דולר ב־2016, והיקף נכסיה המנוהלים עומד על 5.5 מיליארד דולר.
חברת האחזקות הסינגפורית טמאסק הולדינגס, שבבעלות ממשלתית, נוסדה ב־1974 ומנהלת כיום נכסים בשווי 232 מיליארד דולר ארה"ב. מטה החברה נמצא בסינגפור, ופרט לו מפעילה טמאסק 10 סניפים נוספים ברחבי העולם, בין השאר בהודו, סין, בריטניה, ארה"ב וברזיל.
השקעותיה נפרסות על פני תחומים רבים, ביניהם שירותים פיננסיים, נדל"ן וצרכנות, טלקומוניקציה, תחבורה, אנרגיה וחקלאות. בין היתר היא השקיעה בחברת התקשורת הסינגפורית סינגטל, עליבאבא הסינית וסינגפור איירליינס.
ב־2019 עמדו הכנסות טמאסק על 85 מיליארד דולר - עלייה של 7% לעומת 2018 ו־18.2% לעומת 2017. הרווח הנקי של החברה הסתכם אשתקד ב־8.8 מיליארד דולר ארה"ב, צניחה של 45% בהשוואה לנתון המקביל שנה קודם לכן.