אירופה נגד איראן: "לא נותרה לנו ברירה"
אזהרה חריפה וצעד ראשון לפני הטלת עוד סנקציות של האו"ם: בזמן שבטהרן ממשיכות המחאות עקב הפלת המטוס, הודיעו צרפת, בריטניה וגרמניה כי הן מפעילות סעיף מיוחד בהסכם הגרעין "עקב פעולות איראן והפרות ההסכם". עם זאת, הבהירו: "לא נצטרף לקמפיין הלחץ המקסימלי של טראמפ"
הצעד שמקרב את קריסתו הסופית של הסכם הגרעין: צרפת, בריטניה וגרמניה אישרו היום (ג') כי הפעילו את המנגנון לפתרון סכסוכים בהסכם הגרעין עם איראן, בעקבות הפרותיה החוזרות ונשנות את ההסכם.
- איראן: לא מחויבים יותר להסכם הגרעין שנחתם ב-2015
- איראן: תוך חודשיים - כל הצנטריפוגות ייהפכו למבצעיות
- איראן הכריזה: נגביר את קצב העשרת האורניום החל מהיום
עם זאת, ציינו המעצמות האירופיות כי הן אינן מצטרפות לארצות הברית ב"קמפיין הלחץ המקסימלי" שלה על איראן. במקביל, התחדשו היום - זה היום הרביעי ברצף - המחאות בטהרן בעקבות הסתרת אחריות משמרות המהפכה להפלת מטוס הנוסעים האוקראיני. "איפה הצדק?", קראו המוחים באוניברסיטה בבירה.
בהודעה המשותפת שפרסמו צרפת, בריטניה וגרמניה נאמר כי "עקב פעולות איראן לא נותרה לנו ברירה אלא להודיע היום על החשש שלנו שאיראן אינה עומדת בהתחייבויותיה תחת הסכם הגרעין ועל החלטתנו להעביר את הסוגיה לנציבות המשותפת שנקבעה במנגנון לפתרון סכסכום". מדובר באזהרה חריפה ובצעד ראשון לפני הטלת סנקציות נוספות של האו"ם על טהרן.
צעד זה, שהיה צפוי במשך יותר משבוע, נדחה בעקבות חיסולו של מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה, קאסם סולימאני. אותו חיסול אמריקני הוביל לירי טילים בליסטיים על בסיס אמריקני בעיראק, בלילה שבמהלכו הופל המטוס האוקראיני - הפלה והסתרה שהובילו להפגנות גדולות ברחבי איראן בימים האחרונים.
במקביל, סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" דיווחה כי כ-30 בני אדם נעצרו במהלך ההפגנות שפרצו במדינה לאחר הפלת המטוס האוקראיני בשוגג לפני כשבוע. בדיווח צוין כי המפגינים נעצרו בשל השתתפותם ב"התכנסויות לא חוקיות". ההפגנות פרצו בשבת האחרונה בעקבות הודעת המשטר כי המטוס הופל בידי טיל.
נשיא איראן חסן רוחאני אמר כי התרסקות המטוס האוקראיני שגבתה את חייהם של 176 נוסעים לפני כשבוע היא "טעות בלתי נסלחת". הוא הוסיף כי "אדם אחד בלבד לא יכול להיות אחראי לתקרית", וכי "המעורבים ייענשו". עוד הוא ציין כי הודאת הכוחות הצבאיים בשיגור הטיל בשוגג שפגע במטוס, היא "צעד ראשון טוב".
המנגנון לפתרון סכסוכים שנכלל בהסכם הגרעין בין איראן למעצמות ב-2015 הוא מנגנון שבמסגרתו צד בהסכם מעביר את הסכסוך לנציבות משותפת הכוללת את איראן, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת, גרמניה והאיחוד האירופי - ואז הלאה למועצת הביטחון אם הנציבות לא הצליחה למצוא פתרון. במקרה כזה, אם מועצת הביטחון לא תצביע בתוך 30 יום על הארכה של ההקלה בסנקציות על איראן – הסנקציות שהוטלו על טהרן בהחלטות קודמות של האו"ם יוטלו מחדש.
כבר לפני חודש וחצי הודיעה צרפת כי היא שוקלת ברצינות להפעיל סעיף זה בהסכם הגרעין עם איראן, שעשוי להוביל להטלת סנקציות של האו"ם על טהרן. באיראן תקפו אז את צרפת ואמרו כי "הנסיגה של איראן ממחויבויותיה היא יישום של זכויותיה החוקיות להגיב על הפרישה הבלתי חוקית והחד-צדדית של ארה"ב מההסכם ועל כך שהשותפים האירופים בהסכם לא מילאו את מחויבויותיהם. ההסכם אינו מאפשר לשותפים האירופים להפעיל את ההליך, והצהרות כאלה הן בלתי אחראיות ואינן מועילות".
בחודשים האחרונים החלה טהרן להפר עוד ועוד התחייבויות שנתנה במסגרת הסכם הגרעין, וזאת בתגובה על החלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בשנה שעברה שוושינגטון פורשת מההסכם ומטילה מחדש סנקציות חריפות על טהרן. טראמפ טען אז שההסכם גרוע ושהוא אפשר לאיראן להמשיך בפעילות מערערת היציבות שלה במזרח התיכון מבלי שזרם המזומנים אליה ייעצר.
אחרי פרישת ארצות הברית דרשה איראן ממדינות אירופה השותפות להסכם לגבש מנגנון עוקף-סנקציות שיאפשר לחברות אירופיות להמשיך לסחור איתה מבלי להסתכן בענישה מצד וושינגטון. אירופה הבטיחה שוב ושוב מנגנון שכזה, אך הוא טרם הופעל כמתחייב. על רקע זה, בחודשים האחרונים הגבירה איראן את העשרת האורניום ועשתה צעדים נוספים שיכולים לקרב אותה לחזרה אל אותו רף של פעילות גרעינית כמו לפני ההסכם.