$
בורסת ת"א

מטופלי הקנאביס הרפואי לבג"ץ: "משרד הבריאות נותן יד למחדל רפואי"

העותרים טוענים שדרך הייצור של מוצרי הקנאביס הרפואי על ידי החברות, כנדרש בתקינת רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות, פוגרמת בתהליך הייצור וברכיבי התרופות; העותרים צירפו לעתירה תמליל שיחה בין נציגת אחת מהחברות לבין אב לילדה המטופלת בקנאביס רפואי לאישוש טענותיהם

צלי גרינברג 13:5413.01.20

עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי הגישה אתמול (א') בקשה למתן החלטות בצו הביניים של בג"ץ מיום ה-6 לאוקטובר 2019, במסגרתה טענה, בין היתר, כי ייצור מוצרי קנאביס רפואי במסגרת ה'אסדרה החדשה' (רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות המחייבת תקינה ומכירה של מוצרים באמצעות בתי המרקחת, ומייקרת אותם בכפי 2 בממוצע) גורמת לשינויים ברכיבי התרופה (הפארמקולוגיים). 

העמותה צירפה לבקשה תמליל שיחה בין אב לילדה בת 4, הסובלת מאוטיזם ואפליפסיה, לבין נציגת חברת הקנאביס הרפואי 'בזלת פארמה', המחזיקה את מפעל הקנאביס הגדול בישראל, במסגרתו צוטטה הנציגה כאומרת לאב על אפשרות שתגובותיה הקיצוניות של ביתו לשמן הקנאביס הרפואי הנצרך על ידה, נגרם בשל אופן ייצורו.

 

הילדה טופלה על ידי תיקון עולם עד לרפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות, וכעת היא מקבלת שמן קנאביס רפואי שיוצר על ידי חברת בזלת פארמה עבור תיקון עולם. "כל מה שקשור להפיכת הצמח לשמן" צוטטה הנציגה במסגרת התמליל "בכל מכונה, מכשור, יוצא קצת אחרת. בזלת עובדת עם מכשור שונה מתיקון עולם, המיצויים שאנחנו עושים גורמים לצמח, למיצוי עצמו, להיות פחות מדולל. יותר סמיך, ואנחנו פחות מעבירים אותו תהליכים. מנקים שככה משאירים בו קצת יותר את החומרים הפעילים. יכול להיות שבגלל המצב הזה התגובה שלה הייתה יותר קיצונית למינון שהייתה רגילה אליו".

 

העמותה טוענת כי ההורים לא יודעו על שינויים אפשריים ברכיבים או בתרופה טרם ניתן בידם הטיפול החדש, וכי לא ניתנה בידם האפשרות להסכים להענקת טיפול שונה לילדתם. עוד טוענת העמותה בבקשה, כי התמליל הינו כהודאה בכך שבזלת "קיימה שינוי פארמקולוגי מהותי, הן באופן הכנת הטיפול והן בריכוז החומרים הפעילים המוכנסים לתוכו, באופן שיש בו כדי לשנות את השפעתו, לפגוע ברצף הטיפולי, ולגרום לפגיעה בשלומה ואיזונה הרפואי" של הילדה.

 

מכאן העמותה מסיקה, כי הבעיה היא ברפורמת משרד הבריאות, שמעצם חיוב ספקיות הקנאביס הרפואי להעביר תוצרתם במפעלי הקנאביס הרפואי, גרמה לשינוי ההרכבים בטיפול שהתקבל עד עתה. "כעת ברור בלא כחל וסרק" נכתב בבקשה, "כי הייצור במסגרת האסדרה החדשה משמעותו שינוי ברכיבים הפארמקולוגים. כלומר בחומרים הפעילים וריכוזיהם של, לכל הפחות, מיצויי השמנים מתוצרת חברת בזלת. וכעולה מדברי נציגתה, הליכי המיצוי והעיבוד של התוצר הגולמי שונים בקרב כל יצרן, ולכן סבירות רבה שנכון הדבר אף בנוגע למוצרים נוספים (של חברות נוספות)".

 

העמותה הוסיפה עוד, כי "משרד הבריאות, בסירובו להתיר את המשך ייצור הטיפול במתכונת ה'אסדרה הישנה' (המצב טרום רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות שאינה מחייבת בתקינה ומכירה באמצעות בתי המרקחת) הוא גורם לפגיעה ישירה ברצף הטיפולי של המטופלים התלויים במוצרי השמנים של תיקון עולם וייתכן אף שבמוצרים נוספים, באופן הגובל ברשלנות פושעת. משרד הבריאות מעל בתפקידו, והעמיד וממשיך להעמיד את ציבור המטופלים בקנאביס רפואי בסכנה ממשית, תוך הפרה בוטה והתעלמות של ממש מחובותיו לאמון, לזהירות, לתום לב, לגילוי נאות, ולשקיפות. ונותן יד למחדל רפואי של ממש, בניגוד לחוק זכויות החולה, חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ובאופן המהווה עוולת תקיפה רפואית".

 

העמותה הגישה ב-31 למרץ 2019 בג"ץ כנגד ה'אסדרה החדשה', ומבקשת לבטלה. ב-6 לאוקטובר אותה שנה הוצא על ידי בג"ץ צו ביניים המחייב את משרד הבריאות והחברות למכור במסגרת האסדרה הישנה עד ל-31 למרץ 2020. המטופלים טוענים כי צו זה לא מתקיים והגישו בקשת ביזיון בית המשפט כנגד החברות ומשרד הבריאות, שגרם לחברות להגיש טיעוניהם לבג"ץ לצד הגשת טיעוניו של משרד הבריאות שהגיש גם מחירון מומלץ למוצרי הקנאביס הרפואי עד ל-31 למרץ 2020.

 

הבקשה למתן החלטות של המטופלים הוא המסמך האחרון שהוגש לבג"ץ בנושא, ושבו הם מתארים את הנזקים שלטענתם נגרמים להם, את אי קיומו של צו הביניים על ידי החברות ומשרד הבריאות, ואת שלילת מחירון משרד הבריאות.

 

מחברת בזלת פארמה לא נמסרה תגובה.

 

ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה.

 

 

שר הבריאות יעקב ליצמן שר הבריאות יעקב ליצמן צילום: אבי מועלם

x