איל ינון: "אדלשטיין לא יכול למנוע דיון בוועדת הכנסת בחסינות נתניהו"
לאחר שבג"ץ דחה את עתירת הליכוד למנוע את פרסום חוות הדעת של היועץ המשפטי של הכנסת, פרסם זה את חוות דעתו - לפיה יש לכנס את ועדת הכנסת לדיון בחסינות ראש הממשלה. ינון: "ביחס לדיונים שעניינים ניהול הליכים פנים פרלמנטריים הנדרשים על פי דין - שיקול דעתו של יו"ר הכנסת מצומצם"
היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון,קבע כי יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין אינו יכול למנוע את כינוסה של הוועדה המסדרת לצורך קיום דיון בהקמת הוועדות הקבועות, לרבות ועדת הכנסת שתדון בחסינות ראש הממשלה בנימין נתניהו.
לצפייה בחוות הדעת המלאה של יועמ"ש הכנסת לחצו כאן .
- הליכוד מבקש מבג"ץ צו ארעי למניעת פרסום חוות דעתו של איל ינון
- הליכוד עתר לבג"ץ נגד איל ינון, שידחה הודעתו על הדיון בחסינות
- ינון יכשיר הדיון בחסינות ונתניהו ינסה לעכב
ינון פרסם את חוות הדעת לאחר שבג"ץ דחה את בקשת הליכוד למנוע את פרסומה. לאור זאת העביר היועץ המשפטי לכנסת ליו"ר הכנסת את חוות דעתו בעניין היקף שיקול הדעת של האחרון בנוגע לכינוס הוועדה המסדרת ומליאת הכנסת בזמן פגרת בחירות.
לעניין כינוס המליאה קבע ינון כי ככל שהוועדה המסדרת תגבש הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות, יוכלו הממשלה או 25 חברי כנסת לבקש את כינוס המליאה ויהיה על יו"ר הכנסת להיענות לדרישה זו.
בחוות הדעת שפירסם קבע ינון כי "אישור יו"ר הכנסת נועד למנוע את אותם מקרים חריגים שבהם הסמכות הנתונה ליו"ר הועדה המסדרת תנוצל לרעה במהלך פגרת הבחירות. בכל הנוגע לאופי הדיון שבו מדובר, החשש לניצול לרעה של כוחו של יו"ר הועדה המסדרת בתקופת בחירות פוחת משמעותית ככל שמדובר בדיון שעניינו ניהול הליכים פנים פרלמנטריים הנדרשים על פי דין, וגובר כאשר מדובר בדיון יזום בוועדה".
עוד הוסיף ינון, כי "ביחס לדיונים יזומים אותם מכנס יו"ר הוועדה המסדרת, ליו"ר הכנסת פרורגטביה רחבה להחליט אם לאשרם. מנגד, ביחס לדיונים שעניינים ניהול הליכים פנים פרלמנטריים הנדרשים על פי דין - שיקול דעתו של יו"ר הכנסת מצטמצם משמעותית".
לפי ינון, "נוכח מקור הסמכות של יו"ר הכנסת, התכלית העומדת ביסודה ופיו של הדין, עמדתי היא כי אף שלא ניתן לחייב את חברי הכנסת להקים עתה ועדות קבועות, לרבות את ועדת הכנסת, הרי משמבקש יו"ר הוועדה המסדרת לכנס את הוועדה לשם דיון בהקמת ועדות קבועות, יו"ר הכנסת אינו יכול למנוע מהלך זה. ככל שהוועדה המסדרת תגבש הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות, תוכל הממשלה או חברי הכנסת לדרוש מיו"ר הכנסת לכנס את מליאת הכנסת לשם כך ויהיה עליו להיענות לדרישה זו".
יו״ר הוועדה המסדרת, ח״כ אבי ניסנקורן, אמר: "על יו״ר הכנסת להתנהל כעת בצורה הממלכתית המתחייבת. אפעל להקמת ועדת הכנסת החל ממחר ונקיים את דיוני החסינות בצורה הוגנת, עניינית ויעילה".
הליכוד הגיש בצהריים לבג"ץ עתירה נוספת, ובה בקשה לצו ארעי למניעת פרסום חוות דעתו של יועמ"ש הכנסת ינון, עד לבירור העתירה שהגיש הליכוד בעניינו.
בעתירת זו של הליכוד לבג"ץ נכתב כי "קיימת מסורת של התנהגות וריסון כאשר עניין מועבר להחלטת בג"ץ, במיוחד כאשר העתירה מופנית כנגד היועץ המשפטי לממשלה. במקרים מעין אלה אין צורך במתן צו אירעי והיועץ גוזר על עצמו איפוק בלא צורך בצו. המבקשים סברו לתומם שהיועץ המשפטי לכנסת יכבד את בית המשפט, ימתין להכרעתו, ינהג בהתאם לנהוג, וימתין עם הוצאת חוות הדעת עד להחלטת בית המשפט בעתירה. כזכור, המבקשים ביקשו מבית המשפט לקיים דיון דחוף ביותר בעתירה ובית המשפט כבר קצב זמן קצר ביותר לתגובת המשיבים". כאמור, בג"ץ דחה עתירה זו.
הבוקר עתר ח"כ מיקי זוהר מהליכוד לבג"ץ נגד היועמ"ש ינון, בטענה ש"הוא מצוי בניגוד עניינים חמור" בכל הנוגע לדיון בנושא חסינות נתניהו. זאת, בטענה שזוגתו של ינון, עו"ד עמית מררי, היא המשנה ליועץ המשפטי לממשלה שטיפלה בעבר בתיקי נתניהו.