בלעדי לכלכליסט
נתניהו ימנה מנהל למטוסו במאות אלפי שקלים לשנה
גורמים בכנסת טוענים כי התפקיד של מנהל מערך המטוס מיותר וכי המינוי בעייתי בתקופת בחירות. למנהל המערך ימונו גם יועץ ומזכירה. וגם: בני משפחת שוטנשטיין, בעלי אמריקן איגל, תרמו לפריימריז של נתניהו 166 אלף שקל
1. ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש למנות למערך המטוס שאמור לשרת את ראש הממשלה והנשיא, ושמיועד להיכנס לשירות בראשית חודש אפריל, מנהל בעלות של מאות אלפי שקלים בשנה. במשרד ראש הממשלה מקדמים החלטה לביצוע המינוי החדש, שיופקד מטעם המשרד על התיאומים הן עם התעשייה האווירית האחראית על תפעול המטוס והן עם חיל האוויר, רשות התעופה האזרחית וגורמים נוספים.
- עוד 66 מיליון שקל למטוס ראש הממשלה
- מטוס ראש הממשלה המריא לטיסת ניסוי ראשונה
- כבאים הוזעקו עקב תקלה במטוס ראש הממשלה בנתב"ג בעת הרצת ניסוי
גורמים בכנסת מתחו ביקורת על המינוי המתוכנן וטענו כי התפקיד מיותר. לטענתם, ניתן היה להטיל את ביצוע כל התיאומים הנדרשים על המזכיר הצבאי של ראש הממשלה או על חיל האוויר שיפעיל את המטוס. לפי המסתמן, מנהל מערך המטוס יועסק בשכר גבוה ויקבל רכב צמוד. גורמים בכנסת טוענים שבהמשך הוא צפוי למנות גם יועץ ומזכירה. המשמעות: הוצאה של מאות אלפי שקלים בשנה למערך המטוס במשרד ראש הממשלה. עוד טענו הגורמים כי גם אם יפורסם מכרז לאיוש המשרה - אשר מי שימונה אליה יצטרך להציג ניסיון עשיר בתחום התעופה - ישנו טעם לפגם בכך שהמהלך יבוצע ערב הבחירות, בעת שעדיין לא ברור מי יעמוד בראשות הממשלה לאחריהן.
כפי שנחשף ב"כלכליסט" ביקש באחרונה משרד ראש הממשלה מהאוצר להעביר 66 מיליון שקל למימון המטוס מתוך הכספים שיועדו לפרויקט. אולם עקב התנגדותו של חבר ועדת הכספים ח"כ מיקי לוי (כחול לבן), הבקשה הזו למימון הוסרה בינתיים ולוועדה נשלחה פנייה תקציבית שאינה כוללת הקצבה כספית למטוס. "כלכליסט" חשף אשתקד שהקבינט המדיני־ביטחוני אישר עלות כוללת למטוס בסך של 729 מיליון שקל. עד כה הועברו למטרה זו 580 מיליון שקל.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "התעשייה האווירית אחראית על התפעול והתחזוקה של המטוס. הנושא של מינוי ממונה על המטוס מטעם משרד ראש הממשלה נדון כעת בנציבות שירות המדינה". בנציבות שירות המדינה סירבו להגיב.
2. ארבעת בני משפחת שוטנשטיין מאוהיו, הבעלים של רשת הביגוד אמריקן איגל, תרמו ביחד 166.5 אלף שקל לראש הממשלה בנימין נתניהו לצורך הפריימריז על ראשות הליכוד שהתקיימו לפני כשבועיים ושבהם השיג נתניהו ניצחון מוחץ על ח"כ גדעון סער. בני משפחת שוטנשטיין כבר תרמו בעבר לנתניהו 160 אלף שקל. בנוסף לאמריקן איגל, המשפחה שותפה בקרן נדל"ן שמשקיעה בישראל, ביקב ועוד.
בכלל, רוב התורמים של נתניהו וסער מגיעים מחו"ל ולכן לעתים לא תמיד ברורים האינטרסים הכלכליים שלהם מה שעשוי להפוך את התרומות לבעייתיות. 52 מ־56 התרומות שקיבל נתניהו הגיעו מתורמים מחו"ל: ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, בריטניה, שוויץ, גרמניה ומקסיקו, ורק ארבע הגיעו מישראל. מבין 87 התורמים לסער 48 הם מחו"ל - מארה"ב, קנדה וספרד, ו־39 מישראל. גובה התרומה הממוצעת לנתניהו היה 35.2 אלף שקל לעומת 22 אלף שקל לסער. המשמעות של מספרים אלה היא שהתורמים מחו"ל תורמים סכומים גבוהים יותר בממוצע מהתורמים הישראלים.
לקראת הפריימריז שהתקיימו ב־26 בדצמבר גייס נתניהו, בתוך חודש, תרומות בהיקף כולל של כמעט 2 מיליון שקל לעומת כ־1.9 מיליון שקל שגייס סער בחודשיים וחצי. תקרת התרומות שכל אחד משני המועמדים יכול היה לגייס היא 2 מיליון שקל. גובה התרומה המקסימלי מתורם יחיד הוא 46 אלף שקל. התאריך האחרון לגיוס התרומות היה 9 בינואר.