מתכוננת ברצינות: רוסיה פרסמה תוכנית מקיפה להתמודדות עם משבר האקלים
מדובר באחד המהלכים המקיפים ביותר בו נקטה מעצמה במטרה להתמודד עם המשבר, על אף שהנשיא ולדימיר פוטין מכחיש שהגורם לו הוא פעילות אנושית; רוסיה, שמתחממת בקצב גבוה פי 2.5 מהממוצע בכדור הארץ, שואפת "לנצל את היתרונות" שיווצרו בעקבות העלייה בטמפרטורות
רוסיה פרסמה בסוף השבע תוכנית מקיפה להכנת הכלכלה והאוכלוסייה שלה להשלכות משבר האקלים. לצד מהלכים שנועדו להתמודד עם נזקים צפויים ולהפחית את פגיעתם, שואפת רוסיה גם "לנצל את היתרונות" שיווצרו בעקבות העלייה בטמפרטורות. "שינויי האקלים מהווים סיכון לבריאות הציבור, מסכנים את הכפור-עד (Permafrost), ומגדילים את הסיכון לזיהומים ולאסונות טבע", נכתב בתוכנית, לפי דיווח של סוכנות הידיעות AFP.
- המלכוד של משבר האקלים: הטכנולוגיה תסייע לפתרון אך תייצר בעיות אחרות
- כשראשי מדינות לא נלחמים בהתחממות הגלובלית - ראשי הערים תופסים פיקוד
- טראמפ נגד כדוה"א: אוסר להתחשב בשינוי האקלים בהקמת תשתיות
המסמך, שפורסם באתר הקרמלין ביום שבת, מציג תוכנית פעולה שמבוססת על ההבנה שלשינוי האקלים יש השפעות "משמעותיות שילכו ויתגברו", על הפיתוח הסוציו-כלכלי, על חיי האנשים ובריאותם, ועל התעשייה.
רוסיה מתחממת בקצב גבוה פי 2.5 מהממוצע בכלל כדור הארץ, והשלב הראשון בתוכנית, שנפרס על פני שנתיים, מהווה עדות רשמית להכרת הממשלה בכך (אף שנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, מכחיש שהגורם לכך הוא פעילות אנושית).
התוכנית כוללת שורת מהלכי מנע נגד אירועים צפויים כמו בצורות, ובהם בניית סכרים חדשים ומעבר לגידולים עמידים, וכן הכנה למשברים ואסונות טבע כמו יצירת מלאי חירום של חיסונים וגיבוש תוכניות פינוי מהיר מאזורי אסון.
בצד הכלכלי, צפויה הממשלה לחשב את הסיכון של מוצרים מתוצרת רוסיה להפוך ללא-תחרותיים או להיכשל בעמידה ביעדי אקלים חדשים. כן היא קוראת להכנת חומרים פדגוגיים חדשים שישמשו ללימוד על שינוי אקלים בבתי ספר.
בצד האפקטים ה"חיוביים" של שינוי האקלים מציינת התוכנית ירידה בצריכת האנרגיה באזורים קרים, הרחבת השטחים החקלאיים והזדמנויות ניווט חדשות באוקינוס הארקטי כתוצאה מנמיסת קרחונים.
מדובר באחד המהלכים המקיפים ביותר בו נקטה מעצמה במטרה להתמודד עם משבר האקלים, ונראה שרוסיה נוקטת בגישה פרגמטית ומעשית להשלכותיו האפשריות. תוכנית מסוג זה דרושה במקומות נוספים שחשופים בצורה לא-פרופורציונלית להשלכות משבר האקלים, ובהם גם ישראל. כאן, למשל, משבר האקלים צפוי להחריף את הבצורות ועלול לייצר משבר מים - גם במדינות שכנות - מה שעלול לערער עוד יותר את היציבות הגיאו-פוליטית השבירה גם כך.
ממשלת ישראל, המשותקת מזה כשנה במערכות בחירות חוזרות ונשנות ונעדרת מוטיבציה לפעול בנושא עוד קום לכן, לא מבצעת מהלכים הכרחיים להכנת המדינה להתמודדות עם המשבר שילך ויחריף בעשור הנוכחי - שלא לדבר על צעדים משמעותיים (שנעדרים גם מהתוכנית הרוסית) לצמצום משמעותי של פליטות גזי חממה, במטרה להגביל ככל האפשר את השלכות שינוי האקלים.