$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

אוסטרליה: זיהום אוויר רעיל מכסה את הערים הגדולות במדינה

מיליוני אוסטרלים נחנקים תחת ענני עשן סמיכים. ביום שישי, עשן מהשריפות במזרח ויקטוריה הגיע למלבורן, שם מתגוררים כ-5 מיליון איש, מרחק של כ-150 קילומטר ממוקדי השריפה

עומר כביר 09:4805.01.20
מיליוני אוסטרלים נחנקים תחת ענני עשן סמיכים, שמכסים בשכבה עבה של זיהום אוויר מסוכן ורעיל את הערים הגדולות במדינה, אפילו כשאלו נמצאות במרחק ניכר ממוקדי השריפות.

 

 

 

בשבועות האחרונים סובלת אוסטרליה משריפות החורש החמורות בהיסטוריה המתועדת, עם מאות שריפות נפרדות שבוערות במדינות הדרומיות ויקטוריה וניו סאות' וויילס. מאז אוקטובר עלו באש מיליוני אייקרים, נהרסו יותר מאלף בתים ונהרגו לפחות 19 איש. במקביל, עשרות אלפי אנשים נמלטים או מפונים מאזורים שנמצאים בסיכון מוגבר.

 

זיהום אוויר בסידני, אוסטרליה זיהום אוויר בסידני, אוסטרליה צילום: בלומברג

 

אבל לשריפות יש גם השפעה ישירה, וכנראה ארוכת טווח, על בריאות אזרחים שנמצאים הרחק ממוקדי השריפה, בדמות אוויר מזוהם עשיר בפחמן חד-חמצני, חמצן דו-חנקני וחלקיקים זעירים שמגיע לערים הגדולות. שאיפת חלקיקים אלו יכולה בין השאר להחריף אסטמה או מחלות נשימה אחרות, ומגדילה את הסיכון להתקף לב ושבץ. הנפגעים העיקריים הם זקנים, ילדים ואנשים עם בעיות במערכת החיסונית.

 

קנברה, בירת אוסטרליה ובית לכ-400 אלף איש, מכוסה בשכבה סמיכה של אובך ועשן זה יותר משבוע. לפי דיווח של הניו יורק טיימס, ב-2 בינואר נרשם בעיר זיהום האוויר החמור בהיסטוריה שלה: יותר מ-200 מיקרוגרם חלקיקים למטר מעוקב בשעה החמורה ביותר ו-100 מיקרוגרם למטר מעוקב בממוצע לאורך היום, רמה שמוגדרת "לא בריאה". לרוב, איכות האוויר בקנברה מוגדרת כ"טובה". לפי דיווח בתקשורת המקומית בשבוע שעבר, מבוגרת סבלה ממצוקה נשימתית ומתה זמן קצר לאחר שיצאה ממטוס שנחת בקנברה. 

השריפה באוסטרליה השריפה באוסטרליה צילום: איי אף פי

 

 

סידני, העיר הגדולה באוסטרליה שבה מתגוררים כ-5.2 מיליון איש, סובלת מזיהום אוויר מוגבר מאז נובמבר, ובדצמבר תועד בעיר היום המזוהם בהיסטוריה, עם 400 מיקרוגרם חלקיקים למטר מעוקב בשעת השיא של הזיהום. רשויות הבריאות במדינה דיווחו על גידול בהיקף הביקור בבתי החולים ובהזמנות אמבולנסים כתוצאה מזיהום האוויר. מלאי מטהרי האוויר ומסכות הפנים בחנויות בעיר אזל לחלוטין באמצע דצמבר.

 

ביום שישי, עשן מהשריפות במזרח ויקטוריה הגיע למלבורן, שם מתגוררים כ-5 מיליון איש, מרחק של כ-150 קילומטר מערבה. ושמיים מכוסי אובך נצפו גם בניו זילנד, שם עשן מהשריפות כיסה את הקרחונים באי הדרומי וצפוי להאיץ את נמיסתם.

 

לפי אזהרה שפרסמה קואליציה של 28 ארגוני בריאות רפואה, רמות הזיהום הגבוהות הן בגדר "מצב חירום בריאותי". "זיהום אוויר מקושר למחלות לכל אורך החיים, כולל לידות מוקדמות, משקל לידה נמוך בתינוקות, פגיעה בהתפתחות הריאות אצל ילדים, אסטמה, מחלות לב, שבץ, מחלות ריאה כרוניות וסרטן ריאות", הם כתבו. "אנחנו קוראים לראש הממשלה להפגין את המנהיגות שמצב החירום הזה דורש, ולנקוט בצעדים להתמודדות עם משבר הבריאות והאקלים".

 

"סכנות זיהום האוויר לא תמיד ברורות וגלויות", אמר לניו יורק טיימס פרופ' בריאן אוליבר, מומחה למחלות נשימה מאוניברסיטת סידני לטכנולוגיה. "זה לא רק כשהשמיים מכוסים באובך ואי אפשר לראות מה נמצא מולך. השמיים יכולים להיראות צלולים, אבל רמות הזיהום יהיו גבוהות פי 5 או 10 מהרגיל".

 

מנהלת ארגון Climate and Health Alliance, פיונה אמרסטרונג, הוסיפה: "זיהום האוויר המסוכן מהשריפות בניו סאות' וויילס הוא אחד מהדרכים שבהן בריאותם של אנשים מושפעת לרעה משינוי האקלים".

x