מילון כלכליסט
פרויקט וילה רוז האחים אוזן
פרויקט וילה רוז האחים אוזן 
הדמיה: דני שמש - 3Ddesign
 

פונקציונליות מעצימה: האחים אוזן מביאים את סגנון הנאו-באוהאוס לבאר שבע

בין כל מיזמי הבנייה שנבנים בכל הארץ, לא פשוט למצוא פרויקט שמביא בשורה עיצובית של ממש, ומתמקד בדיירים עצמם. חברת האחים אוזן בונה פרויקט כזה בבאר שבע, בעיצובו של אדריכל העל אילן פיבקו

בשיתוף חברת האחים אוזן 01.01.20

כל מי שמחפש דירה או בית יודע ששוק הדיור בארץ סוער כיום, בעקבות הנסיונות של גורמים שונים להוריד את מחירי הדירות. האמת היא שגם מי שלא מחפש, לא יכול להתעלם מכל הפרסומות לדירות שמתפרסמות בכל רחבי הארץ. לצערם של רבים, המירוץ לבניית עוד ועוד דירות כדי להוריד את מחירי הדיור, והניסיון לעשות זאת באמצעות תכנית "מחיר למשתכן", הוביל להקמת בניינים רבים עם דירות בסטנדרט בסיסי ובלי מעוף. העיקר שיהיה גג מעל הראש וקירות מסביב.



"מי שייכנס לגור כאן - יש לו בית שמתאים בול לצרכים שלו". מתוך הדמיית הפרויקט
"מי שייכנס לגור כאן - יש לו בית שמתאים בול לצרכים שלו". מתוך הדמיית הפרויקט הדמיה: דני שמש - 3Ddesign

 

 

בין כל תכניות הבנייה שצצות כיום כמו פטריות אחרי הגשם, אין הרבה פרויקטים שמנסים להביא בשורה אחרת, עם חשיבה על הדיירים עצמם, ולא רק על הקבלנים. לכן, כאשר מוצאים פרויקט עם אמירה עיצובית ותכנונית מרעננת - אי אפשר להתעלם ממנו.

 

כדי למצוא פרויקט כזה, הגעתי לשכונת רמות בבאר שבע, שם מקימה חברת "האחים אוזן" את פרויקט וילה רוז.

 

סגנון הנאו-באוהאוס מגיע לבאר שבע

שכונת רמות היא השכונה הצפונית ביותר בבאר שבע, והיא נחשבת לאחר היוקרתיות בעיר. שלא כמו שאר חלקי העיר שבנויים במישור, שכונת רמות הוקמה על גבעות, ומכאן זכתה לשמה. במקור נבנתה השכונה כדי לתת פיתרונות מגורים לאוכלוסיה האמידה בעיר, כדי למנוע את ההגירה של האוכלוסיה הזאת אל יישובי הלוויין הסובבים את באר שבע.

 

במסגרת פרויקט וילה רוז, מקימה חברת האחים אוזן 48 בתים צמודי קרקע. חלק מהבתים יהיו בודדים, בעוד שהשאר יהיו דו-משפחתיים. אמנם לא מדובר בצמודי הקרקע הראשונים שמוקמים בשכונה, אך הבשורה האמיתית של הבתים בפרויקט נמצאת בעיצוב ובתכנון.

 

לצורך הבנה מעמיקה על העיצוב הייחודי של הבתים, שוחחתי עם אדריכל העל אילן פיבקו, שחתום על עיצוב הוילות. "הבתים בפרויקט וילה רוז עוצבו בסגנון שאפשר לקרוא לו נאו-באוהאוס", מסביר פיבקו. "זה פיתוח של הקובייה הלבנה של סגנון הבאוהאוס הקלאסי, שאמנם הומצא בגרמניה, אבל כאן, בישראל, הוא התקבל בזרועות פתוחות ואומץ באהבה".

 

פיבקו ממשיך ומציין כי "הסגנון הזה קיבל את המשמעות החזקה שלו כאן בארץ, בעיקר בתל אביב אבל גם בירושלים בשנות השלושים. הוא היה מאוד מושך לאנשי היישוב שחיפשו ביטוי ליהודי חדש, חף מכל הסממנים של הגלות. לכן הוא אומץ בכזאת אהבה ואהדה".

 

"חלל יפה נותן לאדם שבתוכו תחושת העצמה". פרויקט וילה רוז מבפנים | מתוך הדמיית הפרויקט
"חלל יפה נותן לאדם שבתוכו תחושת העצמה". פרויקט וילה רוז מבפנים | מתוך הדמיית הפרויקט הדמיה: דני שמש - 3Ddesign

 

 

 

"אנשי היישוב אימצו את סגנון הבנייה הזה אל לבם בכזאת אהבה", ממשיך האדריכל המפורסם, "כי הוא סימל בצורה ברורה את ההתנתקות ממה שהיה, וההליכה למשהו חדש, נקי ופונקציונאלי".

 

עיצוב שמתאים לשמש הישראלית

למעשה, פרויקט וילה רוז של האחים אוזן הוא הומאז' לסגנון הבנייה המפורסם, ששלט בבנייה בארץ ישראל עוד לפני הקמת המדינה, וגם אחריה. כמו הסגנון המקורי, גם הנאו-באוהאוס, שעמד במרכז העיצוב של הפרויקט, נותן דגש ומציב במרכז את הדיירים שיגורו בבתים, ואת הנוחות והפונקציונליות שלהם.

 

"הווילות מעוצבות בקו מאוד נקי ובצבע לבן, שהולך נהדר עם השמש החזקה בישראל", מסביר אילן פיבקו. "החללים נקיים, יפים וגבוהים. למעשה, הפרופורציות המודרניות מעניקות לבתים את היופי שלהם, ולא כל מיני אלמנטים קישוטיים שבסופו של דבר מתעלמים מהצורך הפונקציונלי של הדיירים".

 

"חלל יפה נותן לאדם שבתוכו תחושת העצמה", מסכם האדריכל המפורסם את הקו העיצובי של פרויקט וילה רוז. כשרואים את תכניות הבניה ואת ההדמיות, מבינים מיד למה הוא מתכוון.

 

מעבר לרצון לבנות פרויקט ייחודי בנוף הישראלי, האחים אוזן בחרו באדריכל המפורסם אילן פיבקו כדי להביא את בשורת הנאו-באוהאוס דווקא לבאר שבע, בירת הנגב. יחד עם זאת, לא מדובר בפרויקט היחיד אליו חברו מעצב העל והחברה הוותיקה.

 

האחים אוזן ואילן פיבקו גם משתפים פעולה בפרויקט מגדל דוד (David Tower), גם הוא בבאר שבע. במסגרת הפרויקט הזה נבנים שלושה בניינים בסגנון מודרני נוצץ עם חלונות ענק מהרצפה ועד התקרה.

 

"אנחנו אוהבים את המקום הזה"

בשיחה עם יורם אוזן, מבעלי חברת האחים אוזן, הוא מספר על ההחלטה לחבור לאדריכל הנודע. "ההחלטה לעבוד יחד עם אילן נבעה מהרצון והשאיפה שלנו להביא לדרום משהו שונה ומודרני. אנחנו חיים כאן, מגדלים כאן את הילדים שלנו - ואוהבים את המקום הזה", אומר יורם אוזן. "לצערנו, באר שבע לא קיבלה במהלך השנים את היחס שמגיע לה, ואנחנו עובדים כדי לשנות את זה".

 

 

 

"הווילות מעוצבות בקו מאוד נקי ומאוד לבן, שהולך נהדר עם השמש החמה בישראל" | מתוך הדמיית הפרויקט
"הווילות מעוצבות בקו מאוד נקי ומאוד לבן, שהולך נהדר עם השמש החמה בישראל" | מתוך הדמיית הפרויקט הדמיה: דני שמש - 3Ddesign

 

 

על מנת להדגיש את הרצון בסטנדרט גבוה, יורם מציג בפני את תכניות הבניה והגימור של הבתים בפרויקט וילה רוז. "הנה, תראה", אומר לי אוזן ומציג את ההכנה למערכת קולנוע ביתית בחדר המגורים, את האסלות התלויות ואת השדרוגים של מטבחי הבתים. "מי שייכנס לגור כאן - יש לו בית שמתאים בול לצרכים שלו. רצינו לבנות בתים שיהיו פונקציונליים, ויחד עם זאת שלא יאבדו את היופי והעוצמה שלהם".

 

באחים אוזן חברה לבנייה אומרים לי ש"כשעלה הרעיון לעצב את הבתים בפרויקט וילה רוז בסגנון שמתכתב עם סגנון הבאוהאוס המפורסם - התאהבנו בו מיד". "הרי זה סגנון בנייה שנותן ביטוי לתקומה של עם ישראל כאן. מה יותר הגיוני מאשר להביא אותו לנגב? בן גוריון אמר שבנגב ייבחן העם בישראל, ואנחנו שמחים שנפלה בידינו הזכות להיות חלק מאלה שמגשימים את החלום של בן גוריון כאן בבאר שבע, ובעוד ערים ויישובים בדרום הארץ".

 

האחים אוזן בונים בכל הארץ, ובעיקר באזור הדרום כבר 30 שנה. במהלך השנים האלה הם זכו שגם הילדים של לקוחות העבר שלהם יחזרו וירכשו מהם דירות ובתים חדשים לעצמם. בחברת האחים אוזן לא מתפלאים שזה קורה, ושהלקוחות שלהם חוזרים. "ברור לנו ש'בית' זה לא רק קירות וגג, אלא הרבה יותר מזה", מסביר לי יורם אוזן בחיוך. "עבורנו, כל לקוח הוא חלק מהמשפחה - ואנחנו עושים הכל כדי שכל לקוח ירגיש שהוא הגיע הביתה כבר מהרגע הראשון".

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות