שוב עימותים בבגדד; חמינאי: טראמפ לא יכול לעשות דבר
אנשי ותומכי המיליציות הפרו-איראניות שוב משליכים אבנים לעבר השגרירות האמריקנית ומנסים להצית שם אש. חיילי מארינס ירו גז מדמיע. אחרי שטראמפ האשים את איראן בתכנון ההסתערות על המתחם, מנהיגה העליון מגיב: "בעיראק שונאים אתכם"
מאות מאנשי המיליציות הפרו-איראניות ותומכיהן הקימו לאחר ההסתערות אתמול על המתחם אוהלים בסמוך לו, והבוקר התאספו רבים מהם והשליכו שוב אבנים לעבר השגרירות. חלקם לפי הדיווחים ניסו להצית את הגדר שמקיפה את המתחם. בכלי תקשורת ערביים דווח על כמה נפגעים בקרב המפגינים, בעקבות גז מדמיע או משאיפת עשן.
נראה שלפי שעה העימותים לא מגיעים לסדר גודל דומה לאלו שהתרחשו אתמול, אז אלפים מתומכי המיליציות הפרו-איראניות התפרעו מחוץ לשגרירות, בתגובה למתקפה האמריקנית ביום ראשון שבה נהרגו 25 מאנשי "גדודי חיזבאללה" – אחת המיליציות הפרו-איראניות. הם השליכו אבנים לעבר המתחם וקראו "מוות לאמריקה" ו"מוות לישראל". עשרות מהם הצליחו לפרוץ למתחם, אך לא הגיעו לבניין המרכזי. הם הבעירו עמדות וניפצו חלונות. ארגון הגג של המיליציות השיעיות דיווח שלפחות 20 מפגינים נפצעו. אנשי הצוות האמריקנים פונו מהמקום, אך לפי ניו יורק טיימס השגריר עצמו, מאט טיולר, לא שהה אתמול בשגרירות.
בארה"ב תוהים כיצד בדיוק הצליחו המפגינים אתמול להגיע אל שערי השגרירות, ששוכנת ב"אזור הירוק", אזור מבוצר בבירה שבו ממוקמות שגרירויות מערביות רבות. בניו יורק טיימס העריכו כי העובדה שהמפגינים הרבים אתמול הצליחו להיכנס לאזור הזה מצביעה על כוחם הרב של המיליצות השיעיות, שנהנות מתמיכתה של איראן. עם זאת, הועלתה גם השערה שלפיה הממשלה בעיראק, ששלחה את כחוות הביטחון שלה ומנעה עימות של ממש בין הכוחות האמריקניים למתפרעים העיראקים, כן התכוונה לאפשר למיליציות לפרוק את זעמם, תוך ניסיון לצמצם ככל אפשר את היקף הנזק. שגריר ישראל בארה"ב לשעבר, דן שפירו, התייחס לכך בראיון הבוקר לאולפן ynet. "אני בטוח שהאיראנים עומדים מאחורי המתקפה, אבל גם ממשלת עיראק אחראית", אמר שפירו.
בעקבות ההסתערות על השגרירות תגברה ארה"ב את כוחות המארינס שמאבטחים אותה. הלילה פורסם תיעוד של הכוחות שהונחתו במסוקים במתחם. בנוסף לחיילים שהועברו באופן מיידי כדי לתגבר את האבטחה במקום, שר ההגנה האמריקני מארק אספר הודיע בלילה שבין שלישי לרביעי כי ארה"ב תשלח כ-750 חיילים למזרח התיכון. גורמים אמריקנים רשמיים אמרו כי 750 החיילים יוצבו תחילה בכוויית, וכי רובם כבר עושים את דרכם למזה"ת. הגורמים הוסיפו כי ניתן יהיה לשלוח עד 4,000 חיילים לאזור בימים הקרובים במידת הצורך. יותר מ-5,000 חיילים אמריקנים מוצבים כיום בעיראק.
אנשי ותומכי המיליציות שמתפרעים מחוץ לשגרירות זועמים כאמור על התקיפה האמריקנית ביום ראשון נגד בסיסים של "גדודי חיזבאללה" בעיראק ובסוריה. המתקפה הזו הייתה הגדולה ביותר של ארה"ב נגד מיליציה עיראקית כלשהי בשנים האחרונות. היא נערכה בתגובה לשגור רקטות על בסיס עיראקי בשבוע שעבר שבה נהרג אזרח אמריקני.
חמינאי עונה לטראמפ
אחרי שבמשרד החוץ האיראני כינו את המתקפה האמריקנית "פעולת טרור", הבוקר התייחס לכך מנהיגה העליון של הרפובליקה האיסלאמית, עלי חמינאי. "הממשלה האיראנית, האומה ואני מגנים בחריפות את המתקפות", צוטט חמינאי בתקשורת האיראנית. בציוץ בטוויטר הוא תקף גם את הנשיא דונלד טראמפ, שהאשים את איראן בהרג האזרח האמריקני במתקפת הרקטות וגם בתכנון ההסתערות על השגרירות בבגדד.
"שוב האיש הזה מאשים את איראן במתקפות. הוא לא יכול לעשות שוב דבר. אם הייתם הגיוניים, מה שאינכם, הייתם רואים שהפשעים שלכם בעיראק ובמדינות אחרות גרמו לאומות לשנוא אתכם", צייץ חמינאי בטוויטר. חמינאי הוסיף כי "אם איראן תחליט לתקוף מדינה, נעשה זאת בגלוי. אם מישהו מאיים על האינטרס של המדינה שלנו אנחנו נלחמים בחזרה, בלי היסוס".
דברי חמינאי מגיעים כאמור לאחר שטראמפ האשים שאיראן עומדת מאחורי ההסתערות על השגרירות בבגדד. "איראן הרגה אזרח אמריקני ופצעה רבים. אנחנו הגבנו בתקיפות, וכך נעשה תמיד", כתב אתמול נשיא ארה"ב בטוויטר, כשכוונתו לאותה מתקפת רקטות בשבוע שעבר שבה נהרג אמריקני. "עכשיו איראן עומדת מאחורי ההתקפה על שגרירות ארה"ב בעיראק", צייץ טראמפ. "הם (איראן) יישאו במלוא האחריות. בנוסף, אנחנו מצפים מעיראק להשתמש בכוחותיה כדי להגן על השגרירות".
הלילה אמר טראמפ כי לוחמי המארינס התמודדו היטב עם המהומות בשגרירות. טראמפ ששוחח עם כתבים באחוזתו מאר א-לאגו שבפלורידה נשאל על האפשרות למלחמה בשל המתיחות שמתפתחת עם איראן. "האם אני רוצה? לא. אני רוצה שיהיה שלום", השיב הנשיא. "אני אוהב שלום. ואיראן צריכה לרצות שלום יותר מכולם. אז אני לא רואה את זה קורה".