יו"ר התאחדות האיכרים ויו"ר הנהלת המגזר העסקי: "המעסיקים במשק הם מנוע הצמיחה האמיתי של הכלכלה הישראלית"
דובי אמיתי אמר בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט, "הצמיחה היתה מהגדלת הצריכה הפרטית שהיא דריכה במקום ואפילו מדרון חלקלק ומסוכן. כשאנחנו מנסים לזוז קדימה ולדחוף את כל המשק החוצה, מתחילים להעמיס עלינו מסים"
"כולנו שומעים רק על צמיחה, זו הרגשה נעימה, מחזקת, אבל אלה לא פני הדברים. מה שאנחנו רואים בעשור האחרון זה ירידה משמעותית במגמת הצמיחה". כך אמר היום (ג') יו"ר התאחדות האיכרים ויו"ר הנהלת המגזר העסקי, דובי אמיתי, בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט.
"כשרואים תוצר לנפש נמוך מאוד לעומת מדינות ה-OECD, זה מחזק עוד יותר את התחושה שמשהו לא טוב קורה פה", אמר אמיתי. "מה גורם לנו לתחושה חיובית? שהצמיחה היתה מהגדלת הצריכה. יש כאלו שקנו רכבים, הבנקים מעמידים כספים למגזר הפרטי, אתה יכול להחליף את כל מוצרי החשמל ועוד ועוד. זה כסף חי שאתה הופך אותו לכסף מת. הצריכה הפרטית לא מייצרת את מנועי הצמיחה שכולנו רוצים, ועוד יותר חמור - הצריכה הפרטית היא דריכה במקום ואפילו מדרון חלקלק ומסוכן".
"מנוע הצמיחה האמיתי זה אנחנו, בעסקים הקטנים והבינוניים, בתעשייה, בבנייה, בתיירות, בלשכות המסחר ובמלאכה. אנחנו נוכל לקחת את הקטר ולהניע את הכלכלה הישראלית, אבל מה קורה? כשאנחנו מנסים לזוז קדימה ולדחוף את כל המשק החוצה, מתחילים להעמיס עלינו מסים, שעוצרים את הדהירה שלנו כלפי הצמיחה, שלא לדבר על הרגולציה והביורוקרטיה. פשוט בלתי אפשרי להתקדם. 95% מהעסקים נסגרים בתוך חמש שנים, נפתח אחד ונסגר שני, דורכים במקום. יותר ויותר פעילות עוברת לחו"ל.
"המדינה הזו יקרה לליבי. אני רוצה לעשות חקלאות ועסקים ולקדם את ההייטק, ורוצה פה מגזר עסקי צומח. אני לא רוצה ולא יכול לראות שקבלנים בונים במזרח אירופה, תעשיינים מעבירים קווי יצור לאירופה ומלונאים בונים באירופה, לא בגלל שרוצים - בגלל שלא מאפשרים להם. הרכבת דוהרת אל הבוץ, ומי היה הקטר של הרכבת הזו? הממשלה. תזכרו את המספר הזה - 50 מיליארד שקל גירעון - הוא מספר שיהיה קשה להוציא איתו את העגלה מהבוץ. הדרך היחידה להוציא אותה היא במשפט אחד שמורכב ממכלול דברים - העלאת הפריון. זו הצמיחה האמתית", אמר נשיא התאחדות האיכרים.
"צריך השקעה נכונה בתשתיות", הדגיש אמיתי. "זה נכון שאנחנו משקיעים באחוזים באותו סדר גודל שמשקיעים במדינות ה-OECD, אבל אנחנו רחוקים 10 שנים אחרונה ממה שקורה שם במצב במצב התשתיות. לא השקענו מספקי בחדשנות, חינוך טכנולוגי ועידוד הייצור. צריך לדעת היכן הפריון מושך כלפי מטה. חברה נמדדת לפי החוליה החלשה ואנחנו חייבים לצמצם פערים. גם הצמיחה העסקית שלנו חייבת להיות במקביל לצמיחה של החברה האזרחית, זה לא הולך לבד. הגיע הזמן לשולחן עגול שיהיו בו שותפים כולנו, המעסיקים ההסתדרות וגם הממשלה".
לסיום קרא אמיתי לנקוט בצעדים הכוללים את הפחתת יוקר התעשייה לעסקים והפחתת הרגולציה. "אימוץ מדיניות חד- משמעית להפחתת הרגולציה תחסוך למדינה מיליארדים", אמר.
הוא קרא לגבש תוכנית חומש, שתאפשר לתכנן לשנים קדימה. "אצלנו במגזר העסקי, אין תקציב ליותר משנה-שנתיים וגם הוא לא ממומש. אם כל מיש שיושב פה יבין שיש לו תוכנית לחמש שנים, הוא ידע לבנות ולתכנן, וכולנו נוכל להגיע לצמיחה. המגזר העסקי הוא הקטר של המדינה. אני מתכוון בחודשים הקרובים לאסוף את כל המגזר העסקי, מהתעשיינים דרך יהלומנים, קבלנים, עסקים קטנים ובינוניים. מתוך אחריות לאומית אנחנו נוכל להוציא את המשק מקריסה לצמיחה", אמר אמיתי.