$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ישראמקו ומודיעין מבקשות לפתח מאגר נפט חדש באתר שמשון

שותפויות הגז פתחו במגעים עם משרד האנרגיה במטרה לגבש תוכנית פיתוח למאגר, לאחר שעיבוד ססמי העלה כי הוא עשוי להכיל מאות מיליוני חביות נפט. התוכנית תכלול קידוח אימות שיאשש, או יפריך את ההערכה

ליאור גוטמן 07:2926.12.19

שותפויות הגז ישראמקו ומודיעין במגעים מול משרד האנרגיה בחודש האחרון, כשלפניהם מטרה: לגבש תוכנית פיתוח רשמית למאגר נפט הממוקם באזור מאגר הגז שמשון, כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

מעיבוד ססמי מחודש שבוצע במקום ניתן להסיק שהמאגר עשוי להיות משמעותי בגודלו. בסביבת השותפות מדברים על לא פחות ממאות מיליוני חביות.

 

יו"ר ישראמקו חיים צוף. הגברת העצמאות האנרגטית או כסף אבוד יו"ר ישראמקו חיים צוף. הגברת העצמאות האנרגטית או כסף אבוד צילום: אוראל כהן

 

תוכנית הפיתוח שמגבשים הצדדים תכלול קידוח אקספלורציה (אימות) שיבהיר אם קיים במקום נפט, וכמה. במשרד האנרגיה נזהרים מלצאת בהצהרות לפני שיבוצע "חור באדמה", אך מתוך כוונה להשלים את המהלך עד סוף 2020. עוד נבדקים גבולות המאגר, שייתכן שחלקו גולש לתחום המים הכלכליים של מצרים.

 

בסביבת השותפות מציינים שגם מאגרי הגז תמר ולווייתן החלו כעיבוד גיאולוגי של סקר ססמי, וללא קידוח אימות לא נדע מה יש שם. ישנן שלוש אפשרויות: הראשונה, אם קידוח האימות יאשש את ההשערות, ומדובר במאגר של מאות מיליוני חביות נפט, זהו גילוי שעשוי להגביר את העצמאות האנרגטית של ישראל. כיום המשק הישראלי ניזון מדי שנה מ־100-90 מיליון חביות שמיובאות לבתי הזיקוק בחיפה ובאשדוד. הפקת הנפט הימית בישראל בחיתוליה: מאגרי תמר ולוויתן מכילים "כיסי נפט" פוטנציאליים, ולפני כשבע שנים שותפות לווייתן ביצעה ניסיון קידוח לעומק של יותר מ־7 ק"מ, אך זה הופסק בשל רצף תקלות עד להקפאת החיפושים.

 

אפשרות שנייה, לא יימצא דבר וכל הכסף שיושקע שם, כמה עשרות מיליוני דולרים, יירד לטמיון. האפשרות השלישית היא שאכן יתגלה מאגר, קטן מכדי לענות על צורכי השוק אבל די גדול לשווקו למרבה במחיר באמצעות מתקן הפקה ימי. כאן ייכנסו שיקולי איכות סביבה, היתרי עבודה וצורכי המשק, שכולם יעברו משוכות משפטיות; בישראל טרם התגלה מאגר נפט ימי מסחרי, וארגוני הסביבה השונים מזהירים תדירות מפני אסון סביבתי.

 

בתחילת העשור נולדה אפשרות חזקת שמשון, כ־90 ק"מ מערבית לחופי אשקלון. היום מחזיקים בה ישראמקו (50%), נפטא (30%) מודיעין (10%), חברת חיפושי הגז ATP (5%) והמפעיל (5%). במקור חשבו שגודלו כשליש מתמר, אולם ב־2012 התברר שהוא מזערי ולא כלכלי, ומאז נזנח.

 

משותפות מודיעין לא נמסרה תגובה. מישראמקו, בראשות היו"ר חיים צוף, נמסר: "בשלב זה אין לשותפות מה לדווח".

x