סיכום עשור: אקזיטים של 70 מיליארד דולר בהייטק הישראלי
לפי דו"ח האקזיטים של PwC ישראל, בעשור החולף בוצעו 587 עסקאות רכישה של חברות הייטק ישראליות. 2019 היתה השנה השלישית בטיבה מבחינת שווי האקזיטים - 9.9 מיליארד דולר; ממוצע כל עסקה שבוצעה השנה עמד על 124 מיליון דולר, זינוק של 102% לעומת 2018
בשנת 2019 רשם ההייטק הישראלי אקזיטים בסך 9.9 מיליארד דולר, כאשר עסקה ממוצעת עמדה על 124 מיליון דולר, כך לפי דו"ח האקזיטים של PwC Israel.
- האקזיט הגדול בתולדות המשק הישראלי: אינטל רוכשת את מובילאיי בכ-15 מיליארד דולר
- אקזיט ענק להייטק הישראלי: אינטל רוכשת את הבאנה לאבס תמורת 2 מיליארד דולר
- אקזיט ענק להייטק הישראלי: מלאנוקס מיקנעם נמכרת לאנבידיה ב-6.9 מיליארד דולר
מדובר בעלייה משמעותית בהשוואה ל-2018: גידול של 102% לעומת השנה שעברה. גודל עסקה ממוצעת עמד על כ-124 מיליון דולר לעומת 81 מיליון דולר בשנת 2018 (צמיחה של כ-53%) עם לא פחות מ- 80 עסקאות לעומת 61 בשנה הקודמת (הדו״ח אינו לוקח בחשבון עסקאות המשך ומתייחס מתייחס לאקזיטים של למעלה מ-5 מיליון דולר בלבד).
הדו״ח כולל השנה גם סיכום עשור שבו סך עסקאות הרכישה של חברות ההייטק ישראליות הסתכמו למעלה מ- 70 מיליארד דולר שנבעו מ- 587 עסקאות.
אם לוקחים בחשבון גם עסקאות המשך של חברות שנרכשו לאחר שנמכרו או הונפקו לציבור (Mobileye, Orbotech ואחרות), אז סה"כ שווי עסקאות המכירה בעשור עמד על כ-107.8 מיליארד דולר. 2019 היתה השנה השלישית בטיבה מבחינת שווי העסקאות (לאחר 2014 ו-2015) והטובה ביותר מבחינת מספר העסקאות הכולל.
לאורך העשור כולו, התחומים הבולטים היו תחום המוליכים למחצה, מחשוב ותוכנה ומדעי החיים עם נתח של 30.5%, 28.5% ו- 16.7% בהתאמה. אקזיט העשור הוא כמובן רכישת מובילאיי על ידי אינטל בעסקה של 15.3 מיליארד דולר, למרות שגם כאן מדובר בעסקת המשך.
האקזיט הגדול של השנה הוא זה שהתרחש בסופה - עסקת הרכישה של הבאנה לאבס על ידי אינטל בהיקף של 2 מיליארד דולר. על אף שהיו השנה עוד 4 עסקות ענק שחצו את קו מיליארד הדולר, בכל שאר המקרים מדובר בעסקאות המשך (רכישת מלאנוקס על ידי אינבידיה ב-6.9 מיליארד למשל, כמו גם רכישת קליק על ידי סיילספורס ב1.3 מיליארד).
3 חברות ישראליות הונפקו בנאסד"ק ב-2019
בנוסף, אחרי כמה שנים יבשות, שנת 2019 סיפקה שלוש הנפקות של חברות ישראליות בנאסד"ק: חברת הסייבר Tufin, זירת המסחר המקוונת Fiverr וחברת המכשור הרפואי Inmode. במהלך השנה החולפת 10 חברות נוספות גם השלימו את הליך הרישום לבורסות שונות בעולם, חלקן באמצעות הנפקה ראשונית לציבור וחלקן על ידי שימוש בשלד בורסאי.
בהתאם, ממוצע ההנפקות עמד השנה על כ- 169 מיליון דולר, גידול משמעותי ביחס לממוצע של 99 מיליון אשתקד. גודל עסקה ממוצעת עלה גם הוא מכ-78 מיליון דולר בשנת 2018, לכ-115 מיליון דולר בשנת 2019.
בחלוקה למגזרים מגזר המחשוב והתוכנה לתאגידים עדיין מוביל בסך הכולל של העסקאות (כ-4.5 מיליארד דולר -46% מסך העסקאות). עם זאת, מגזר מדעי החיים שהינו השלישי בגודלו מכלל העסקאות, נותר סטטי ביחס לשנה הקודמת עם 1.6 מיליארד דולר, אם כי השנה הם היוו 17% מסך העסקאות לעומת 33% בשנה שעברה. תחום המוליגים למחצה (שבבים) רשם קפיצה עקב עסקת הבאנה ומהווה השנה 23% מסך העסקאות לעומת 1% בשנה שעברה.
מהיכן מגיעים המשקיעים בהייטק הישראלי? כאן קשה להצביע על הפתעה - מרבית ההון שזורם לארץ הוא אמריקאי: יותר מ-48% מסך הרכישות מבוצעות על ידי חברות אמריקאיות, כ-12% על ידי חברות אירופאיות ורק 115 מהאקזיטים נעשים בתחום האקוסיסטם על ידי חברות ישראליות אחרות.
כאשר מתרגמים את האחוזים הללו להון, ההבדלים משמעותיים אפילו יותר: חברות אמריקאיות ביצעו כאן רכישות ב-8.8 מיליארד דולר שהם 89% מהיקף העסקאות; האירופאים ״בזבזו, אצלנו רק 386 מיליון דולר שהם 4% מהיקף הרכישות, אחריהם האסיאתים עם 338 מיליון ו-3% וחברות ישראליות ביצעו רכישות ב-227 מיליון שהם 2%.
ירון ויצנבליט, שותף היי-טק ב-PwC התייחס לנתוני העשור: "הסיפור מאחורי המספרים הוא המעניין באמת. היה זה עשור בו ישראל המשיכה לבסס עצמה כמקור ליצירתיות בו נרקמות טכנולוגיות עמוקות, חוצי מגזרים ו-ורטיקלים. אבל במעמקים התרחש משהו רחב יותר, שוק הטכנולוגיה המקומי השתכלל לכדי מכונת יזמים הנתמכים ותומכים באקוסיסטם מקצועי וממוקד.
"יזמים אשר ברבות השנים בגרו והפכו להנהלות מנוסות בעלות תעוזה שביכולתן להצעיד קדימה חברות טכנולוגיה גלובליות הפועלות בהצלחה בשוק העולמי. בתחילת העשור דובר על כך כי אחת מחולשותיו של היזם הישראלי היא נמהרותו למכור בעוד בתום העשור מסתמן כי היזם הישראלי בטוח בעצמו מאי פעם ומוכן לצעוד דרך ארוכה בטרם יקבל החלטה.
"מנגד, לא ניתן להתעלם מהעובדה כי השווי אליהן טיפסו רבות מחברות הטכנולוגיה מעלה לא מעט סימני שאלה. לכך מצטרפת מגמה שעוד מוקדם להבין את השלכותיה, לפיה חלה ירידה דווקא בהיקף הגיוסים בחברות הזנק בשלבים מוקדמים ומעל לכל אלה עדיין מרחפת עננת האי וודאות לגבי המגמות העתידיות הצפויות לנו בכלכלה העולמית".