$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

אלף דונם משדות נגב צפויים לעבור לנתיבות

סכסוך הגבולות בין שתי הרשויות מתלהט עם המלצת הוועדה הגאוגרפית להעביר את השטח, לאחר שביהמ"ש כבר ביטל שם תוכנית ותמ"ל עקב עתירת שדות נגב

ענת דניאלי 08:1924.12.19

מערכה נוספת בסכסוך הגבולות בין נתיבות לשדות נגב: ועדת הגבולות במשרד הפנים המליצה להעביר כ־1,000 דונם לתעסוקה ומגורים מתחומי המועצה האזורית שדות נגב לנתיבות, כך נודע ל"כלכליסט". המלצה זו ניתנה לאחר שהתוכנית שיזמה נתיבות להקים שכונה בת 1,728 דירות בקרקע שבחלקה שייכת לשדות נגב, ואושרה בוותמ"ל, בוטלה באופן חריג בנובמבר בבית המשפט לעניינים מנהליים באר שבע בעקבות עתירת שדות נגב ומושב תקומה.

  

 

הוועדה הגאוגרפית דרום הגישה את המלצותיה בסוף נובמבר למנכ"ל משרד הפנים. זאת לאחר שהיא מונתה לדון בשינוי גבולות בין שדות נגב ונתיבות בדצמבר 2018 בעקבות בקשת נתיבות להעביר אליה שני מתחמים: שטח אחד בן 138 דונם בצפון העיר, המיועד למגזר החרדי; ומתחם בן 1,500 דונם בדרום העיר, המיועד לתעסוקה. נתיבות ביקשה זאת על סמך צפי שבתוך פחות מעשור יגדל מספר תושביה ל־100 אלף: "בהתאם לתרחיש זה דרושים לעיר שטחי תעסוקה נוספים כדי לשמור על תקציב מאוזן תוך כדי העלאת רמת השירותים לכדי רמה נאותה".  

הדמיית השכונה הצפונית הכוללת דיור למגזר החרדי הדמיית השכונה הצפונית הכוללת דיור למגזר החרדי הדמיה: סנפשוט

 

מנגד, שדות נגב העלתה טיעונים משפטיים, תכנוניים ועקרוניים נגד העברת השטחים, וערערה על הצפי של נתיבות. לטענתה, נתיבות תגיע בתוך עשור ל־66 אלף תושבים, ואין לה צורך בשטחים מניבים נוספים מאחר שיש לה 3 מיליון מ"ר פנויים.

 

הוועדה חילקה את השטחים המבוקשים לשבעה מתחמים, והמליצה להעביר לנתיבות את מרביתם: את השטח לשכונה החרדית רמות מאיר, שמתפרסת על 553 דונם, מהם כ־138 דונם שייכים לשדות נגב; וכן את מרבית אזורי התעשייה.

 

בנוגע לשכונה החרדית כתבה הוועדה: "השטחים הנמצאים במבואות העיר מהווים כניסה ראשית לעיר, מן הראוי שיהיו מתוכננים על ידי העירייה עצמה, מנקודת מבט של תכנון ועיצוב המרחב העירוני האינטנסיבי, ולא על ידי המועצה האזורית".

 

הדמיית השכונה הצפונית הכוללת דיור למגזר החרדי הדמיית השכונה הצפונית הכוללת דיור למגזר החרדי הדמיה: סנפשוט

 

בנוגע לאזורי התעשייה ציינה הוועדה כי אם יאושרו תוכניות אלה של המועצה ואזור התעשייה יחדיו "ימומשו רק 70% מפוטנציאל ההרחבה של השטח לפיתוח עירוני בנתיבות, ויותיר את עתודת ההתרחבות על כ־800 דונם בלבד. הדבר מחזק את עמדת הוועדה כי מתחמים אלה מתאימים לשיוך לתחומי נתיבות. עמדה זו נתמכה גם על ידי מתכנן המחוז האדריכל תומר גוטהלף, שטען שהתכנון צמוד דופן לנתיבות צריך שיהיה בעל אופי אינטנסיבי ולהיעשות על ידי עיריית נתיבות, תוך חלוקת הכנסות עם המועצה האזורית שדות נגב... בהיעדר מנדט מורשה הוועדה לא יכולה לדון באחוזי החלוקה בין הרשויות... אך המלצתה היא למהלך כזה, ובעתיד הקרוב יהיה צורך להכריע פרטנית באחוזי החלוקה באמצעות כתב מנדט חדש".

 

הוועדה בחנה גם את מצבן הכלכלי של שתי הרשויות: "נתיבות במצב כלכלי נחות מזה של יתר העיריות בישראל. נתיבות באשכול כלכלי 3, ושדות נגב מצויה באשכול 5. המשמעות היא הכנסות נמוכות יותר פר תושב עקב הנחות ארנונה והוצאות מוגדלות עקב צורכי רווחה. הוועדה גם לוקחת בחשבון שלשדות נגב הוצאות מוגדלות עקב מיקומה בקו העימות עוטף עזה".

 

בהיעדר שלטון קבוע, ועל רקע קיומה של ממשלת מעבר, המלצות הוועדה לא יעברו בקרוב לאישור שר הפנים, אך במשרד הפנים ציינו כי "יתקיים דיון במשרד המשפטים לגבי ההנחיות באשר לחתימת שר על המלצות המובאות בפניו".

 

משדות נגב נמסר בתגובה: "בית המשפט פסל את תוכנית הוותמ"ל שקידמה נתיבות בשטח שדות נגב. המלצות הוועדה הגאוגרפית סותרות את החלטת בית המשפט, ומתעלמות מפסק דין תקדימי שאמור היה להשפיע על שיקוליה והמלצותיה של הוועדה. לאורך כל דיוני הוועדה הנציגים המקצועיים של הוועדה המחוזית ומשרד השיכון הביעו את דעתם בצורה מפורשת כי אין כל הצדקה לבקשתה של נתיבות לקחת שטחים משדות נגב. הוועדה התעלמה ביודעין מהמלצות מקצועיות אלה, דבר שמחזק את טענת המועצה לשיקולים זרים בעבודת הוועדה. גם כאן נעתור לביהמ"ש".

x