לכל קבוצה גדולה יש את "האובונטו" שלה
אובונטו - מילה מורכבת בשפת הבנוטו האפריקאית - מסמלת רעיון שאפשר לסכם במילה, שיר או פתגם. רעיון שלעיתים הוא ההבדל בין קבוצה אלופה לקבוצה רגילה
בדרום אפריקה אובונטואיזם" זה ביטוי לכל אידיאולוגיה ופילוסופיה הומנית ואתית. ב-1994, בזמן הנשיאות של נלסון מנדלה בדרום אפריקה, המושג אובונטו יצא מחוץ לאפריקה בפעם הראשונה בזכות הבישופ דזמונד טוטו, שהיה יו"ר ועדת האמת והפיוס (TRC), שנועדה לרפא את המדינה מעשרות שנים של אפרטהייד. "יש צורך בהבנה ולא נקמה" אמר הבישופ טוטו. "יש צורך בפעולות תיקון ולא פעולות גמול. יש צורך באובונטו ולא בהתקרבנות". עבודתה ומסקנותיה של הוועדה היוו נדבך חשוב בהעברה השקטה של השלטון מהמיעוט הלבן לרוב השחור, ללא שאיפות נקם מצד השחורים ובקבלה גאה של השלטון החדש מצד הלבנים.
בסוף העשור הקודם, המושג אובונטו היגר לאמריקה ונחת בבוסטון.
דוק ריברס, מאמן בוסטון סלטיקס בזמנו, הוביל את הקבוצה לגמר המזרח הראשון שלה ב-20 שנה לאחר שהחדיר את הביטוי לקבוצת הכוכבים שלו שהורכבה מגרעין של קווין גארנט, פול פירס וריי אלן. "זו הצלחה קולקטיבית" הסביר ריברס את הביטוי שבעונת 2007/08 סייע להפוך את הקבוצה שהורכבה מאינדיבדואלים כל כך שונים זה מזה ליחידה לוחמת אחת. גארנט היה שחקן וותיק ותחרותי בצורה רצחנית, אלן סבל מ-OCD והיה טיפוס די מתבודד ומוזר ופול פירס היה המנהיג של בוסטון לפני הגעתו של גארנט ובחור די קליל שעלה על העצבים של אלן. ריברס הסביר לשחקניו ש"אובונטו זה לא דבר אחד - זה קונספט נרחב שיש בו הרבה מאפיינים כגון חוסר אנוכיות ואיכפתיות - דברים שמאפשרים קיום קהילה סביבך" והם הבינו שבשביל לנצח ולהתגבר על שנים של כישלונות של הפרנצ'ייז - הם צריכים להיות אובונטו. הם צריכים להאמין באובונטו.
בפודקאסט שהקליט לאחרונה עם ביל סימונס, קווין גארנט הוסיף: "המשמעות של אובונטו בשבטי לוחמים באפריקה היא שאם לך יש משהו שלי אין, אתה חולק את זה איתי ואני אחלוק איתך מה שלי יש ולך אין. בכדורסל זה אם אתה בערב של 50 נקודות, לי זה לא משנה שאני לא קולע הערב - כי אתה בערב קליעה טוב ואני לא. ובערב הבא אני אקלע 50 נקודות ולך זה לא ישנה. כל אחד עושה את מה שהוא עושה ויכול לעשות בצורה הכי טובה. זה מה שזה. אתה חלק מקבוצה, אתה הקבוצה".
בוסטון אובונטו סלטיקס חוו שלוש עונות מוצלחות למדי (אליפות, גמר בו הגיעו לשבעה משחקים עם הלייקרס והפסד בגמר מזרח).
זו לא פעם ראשונה בהיסטוריה של הספורט שמשתמשים בביטוי, פתגם, מילה או שיר כדי לאגד בתוכו את כל המסרים שצריך להטמיע בתוך הקבוצה. "בקבוצות טובות שלי תמיד היה ביטוי או משפט שאיפשר לכולם להבין במה מדובר ברגע שאומרים אותו" לפי כדורגלן ישראלי לשעבר. "זה אומר שאם צריך להגיד למישהו 'אל תהיה xxx' הוא ישר יבין למה הכוונה. שהוא בדיוק ההפך ממה שאנחנו רוצים". זה עובד גם ביחידות צבאיות או בצוותים בחברות היי-טיק: מילה או ביטוי שכשמבינים אותה, אז יוצרים סביבם קו מחשבה אחיד ויציב שעוזר להגיע למטרות, בניית רוח קבוצתית אחידה שבנויה על שילוב בין אינדיבדואלים ייחודיים שמתאימים את עצמם לצוות הזה.
למשל, בצרפת 1998, בחדר ההלבשה הנבחרת הצרפתית כולה שרה מדי משחק ואימון את I Will Survive, שירה המפורסם ביותר של הזמרת האמריקאית גלוריה גיינור. הם עשו זאת כי הקשיים באירוח המונדיאל היו יכולים לקרוע את הנבחרת לגזרים אבל כולם התחברו סביב הרעיון של הישרדות כנגד כל השונאים והמתנגדים.
ברצלונה ב-2008 של פפ גווארדיולה נכנסה מבחינה רוחנית, ערכית ואפילו טקטית תחת הרעיון של "לקבל, למסור, להציע" - כלומר, לקבל את הכדור, למסור אותו ולהציע את עצמך למסירה נוספת כדי לקבל ולהמשיך הלאה. השחקנים של פפ גווארדיולה קיבלו את הרעיון לפיו כדורגל התקפי חדש וזורם תלוי בסיוע ועזרה אחד לשני בדיוק כמו כדורגל התקפי. הרעיון סייע להם לייצר משחק לחץ יעיל למדי ואיפשר לגווארדיולה להעביר את המסר הדי מורכב שהוא שהוא רוצה להעביר ביעילות רבה. בסן אנטוניו ספרס הקבוצה - הארגון כולו - מאמינים באנשים שיכולים "להתגבר על עצמם" (Get over yourself), שזה ביטוי שמסכם את כל מה שהארגון רוצה משחק בקבוצה: להבין שהוא חלק מקבוצה ולא לפעול מתוך מניעים אגואיסטים. במיאמי היט של פט ריילי מסבירים את התפיסה שלהם עם מילה אחת Accountability (תרגום ישיר: אַחְרָיוּתִיּוּת ותרגום טיפה חופשי: נטילת אחריות או מחויבות למתן דין וחשבון על פעולות). אודוניס האסלם, שחקן מועדון מ-2003 הסביר ל"את'לטיק": " Accountability זה כמו שפה זרה בליגה הזו. אנחנו דורשים מהשחקנים להיות אחראיים. אנחנו דורשים מהחבר'ה שלנו להיות הגרסה הכי טובה שלהם וכשהם מגיעים לנקודה הזו אנחנו נדחוף אותם להיות טובים עוד יותר". אחד מהדברים שמיאמי היט דורשת מהשחקנים שלה היא שמירה על אחוז שומן הכי נמוך שלהם. הגעתו של ג'ימי באטלר מושלמת מבחינה מנטלית לארגון שקצת איבד את הדרך בעונות האחרונות. הגעתו של באטלר למיאמי היא מושלמת כי מדובר בשחקן שגם לפני תקופתו בהיט חי כמו שחקן ההיט. הרי הוא שחקן שהגיע מחיים כהומלס לפסגת ה-NBA בזכות מוסר עבודה פסיכי וכבר כרוקי דרש מ-ESPN "לא לכתוב על תקופתי כהומלס כמשהו שיגרום לאנשים להיות עצובים - אין על מה להיות עצובים, אני שונא את זה".
בכל מקרה, למרות שזה נשמע די שטותי ושיטחי, לפעמיים ביטוי, פתגם, משפט או שיר יכולים לסייע לקבוצת שחקנים להתכנס תחת כל מה שהם רוצים להיות והמועדון רוצה שהם יהיו. ונראה שעבור ליברפול העונה הביטוי הוא Never Give Up - "לעולם לא לוותר". מוחמד סלאח הופיע על החולצה הזו למשחק באנפילד שהוא לא שיחק בו - נגד ברצלונה בחצי גמר ליגת האלופות. כזכור, ליברפול הגיע לגומלין בפיגור 3-0 וניצחה 0-4. ונראה שליברפול פשוט אימצה את הרעיון הזה והפכה אותו למוטו של הקבוצה הנוכחית: לא משנה מה האתגר, מה המכשול, ליברפול - מאז אותו ניצחון ענק - פשוט לא מוותרת אף פעם. כולם בקבוצה ובארגון מבינים את זה ואף יריבה לא מצליחה להתמודד עם המנטליות הזו. "אני לא תמיד מאמין" הסביר יורגן קלופ אחרי ניצחון שהושג נגד אסטון וילה בתוספת הזמן, "אבל אני אף פעם לא מוותר". ליברפול פשוט לא מוותרת ולכן מנצחת יותר מכל קבוצה אחת משחקים בדקות האחרונות שלהם. זה נכון למשחקי ליגה וזה נכון גם לגמר גביע העולם למועדונים.
זו בדיוק התפיסה הנכונה לקבוצה של מועדון שסוחב על עצמו מעמסה מנטלית היסטורית שלא שלושה עשורים ללא אליפות. זו בדיוק התפיסה הנכונה כדי לשחרר את המועדון מהמעמסה הזו.