נאמני אורתם סהר: "החברות התקשרו בעשרות פרויקטים חדשים, ולא קיבלו אשראי"
בדיון שהתקיים הבוקר בקריסת קבוצת החברות אורתם סהר בפעם השנייה, התקבל צו פתיחת הליכים לחברות. השופט אורנשטיין: "טרם בשלה העת להכריע האם פני החברות לשיקום או לפירוק"
"שלוש שנים לאחר אישור הסדר הנושים לקבוצת החברות אורתם סהר, קרסה שנית קבוצת החברות עקב מצוקת אשראי". כך מבהירים עו"ד שאול ברגרזון ורו"ח יזהר קנה, הנאמנים הזמניים לקבוצת אורתם סהר, בדו"ח ראשון שהגישו ביום חמישי האחרון לבית המשפט המחוזי בתל אביב, מאז נקלעה קבוצת החברות שנית להקפאת הליכים. בדיון שהתקיים הבוקר (א') אצל נשיא בית המשפט המחוזי איתן אורנשטיין עולה כי כיום עומדות שתי הצעות לרכישת חברת אותרם מליבו: האחת על ידי בעלי השליטה בחברה בשלוש השנים האחרונות תמורת 6 מיליון שקל, והשנייה - הצעה של חברת גשם למשתכן שבבעלות יוסי מזרחי ושמגר ואקנין הפעילה בפרויקטים של מחיר למשתכן, תמורת 5.5 מיליון שקל ובתוספת 50% מהרווחים מהפרויקטים השונים.
- חברי ההנהלה של אורתם סהר הודיעו על התפטרות - החברה פועלת ללא הנהלה
- ביהמ"ש הוציא צו הקפאת הליכים זמני לאורתם סהר
- הבנקים מחזירים שוב את אורתם סהר לבית המשפט; חשש כבד שהחברה תיכנס לחדלות פירעון
עוד עולה מהדו"ח שהציגו הנאמנים הבוקר לבית המשפט, כי היקף ההכנסות הצפוי של קבוצת אורתם סהר ורווחיה, קטנים מהיקף התחייבויותיה שמסתכמים בכ-100 מיליון שקל. זאת בנוסף לערבויות בהיקף של 126 מיליון שקל שהעמידה החברה להבטחת עבודות ביצוע ובדק. במסגרת הדו"ח, ביקשו הנאמנים הזמניים מבית המשפט לקבל צו לפתיחת הליכים בעניינן של קבוצת החברות, להורות לנושים להגיש תביעות חוב עד ה-5 בינואר, ולהתיר לנאמנים הזמניים להמשיך ולהעסיק את עובדי החברה, או להפסיק את העסקתם, בהתאם לשיקול דעתם.
הדו"ח הוגש לאחר שבתחילת החודש, הגישו בעלי השליטה החדשים בקבוצה בקשה חדשה להקפאת הליכים, בעקבותיה מינה נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב איתן אורנשטיין בפעם השנייה את ברגרזון וקנה לנאמנים זמניים לקבוצת החברות שכוללת את חברת אורתם סהר הנדסה, אורתם סהר תשתית ומליבו בנייה. זאת לאחר שלפני שלוש שנים מונו לראשונה ברגרזון וקנה כנאמנים לקבוצת החברות הותיקה שהיתה בבעלות אמיר נחום ונקלעה בשנת 2016 לקשיים, ואף הגישה בקשה לפירוק. במסגרת הסדר הנושים שגובש בסוף 2016 מונו ברגרזון וקנה לראשונה לנאמני החברה, והשליטה הועברה לקבוצת YSB שבבעלות האחים פיני ואמיר יעקובי וחנן אסייג.
בדו"ח מתארים הנאמנים הזמניים כי לאחר העברת קבוצת החברות לבעלות החדשה, ובמסגרת הסדר הנושים הראשון, השלימו החברות את מרבית הפרויקטים, מסרו דירות לרוכשים, ואף התקשרו בהסכמים לביצוע של פרויקטים חדשים רבים. עוד מתארים הנאמנים הזמניים כי בעלי השליטה החדשים לא הצליחו לייצב את קבוצת החברות, בטענה כי התקשו לקבל אשראי מהבנקים עבור מימוש הפרויקטים החדשים, ונותרו עם חובות גדולים. על כן פנו לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים.
בדו"ח מציינים הנאמנים הזמניים, כי חלה הרעה במצבה הכספי של החברה מאז נרכשה, כאשר ההון התכווץ מאז 2017 בעוד הפסדי החברה גדלו. כל זאת כאשר החברות החדשות ביצעו פרויקטים בהיקפים של 300-400 מיליון שקל לשנה בשנים 2017-2018. על רקע זה פנתה קבצת החברות בתחילת החודש לבית המשפט המחוזי בבקשה להקפאת הליכים. "אין חברת ביצוע במדינת ישראל שיכולה לעמוד בהיקפים של 400 מיליון שקל בשנה ללא אשראי בנקאי" אמר עו"ד החברה בדיון שהתקיים ב-1 בדצמבר. "כל קבוצת אורתם מאז ההסדר לא קיבלה שקל אחד, לא אשראי ולא ערבויות". בית המשפט נתן צו הקפאת הליכים כנגד החברות החדשות ומינה את הנאמנים הזמניים.
בדו"ח הזכירו הנאמנים כי לחברה עשרות פרויקטים עמם התקשרה כקבלן מבצע בסכומים של מאות מיליוני שקלים, רובם בשלוש השנים האחרונות, ושני פרויקטים יזמיים - אחד בן 72 דירות באריאל הנמצא בעיצומו ושכולל תוספת 12 דירות שאושרו במסגרת הקלה להן צפוי להתקבל בקרוב היתר בנייה, והשני בחריש הכולל 94 דירות ושטח מסחרי שבנייתו הסתיימה ומרבית הדירות בו נמסרו לרוכשים. פרויקטים יזמיים אלה הם הרווחיים ביותר באמתחת קבוצת החברות, והצעות לרכישת החברה כוללות את פרויקטים אלה.
"אנו נמצאים בצוק העיתים כאשר התמונה העובדתית אינה מלאה, שכן נדרשים בחינה ובירור נוספים על מנת לקבל ממצאים סדורים ומבוססים שיאפשרו מתן החלטות מאוזנות וראויות" קבע הנשיא אורנשטיין בהחלטה. "בגדר זאת יש לבחון ולבדוק בין היתר אפשרות השלמה של פרויקטים מסויימים, או הפסקה והיפרדות של פרויקטים אחרים, ולקבוע את התנאים להיפרדות. מקובלת עליי בקשת הנאמנים הזמניים שלפיה יש מקום לצוות על פתיחת הליכים נגד כל אחת משלוש החברות, ארך טרם בשלה העת לקבוע אם פני החברות לשיקום או לפירוק. עוד קבע אורנשטיין בהחלטה כי "אבהיר שלא ניתן לשלול מצב שבו למרות כל המאמצים והניסיונות פני החברות יהיו לפירוק ולמימוש הרכוש ללא הפעלה, אך אפשרות זו תתברר לאחר שימוצו כל המהלכים האפשריים לקראת שיקום מלא או חלקי".