ביהמ"ש על מלחמת תושבי ת"א נגד Airbnb: נדרשת חוות דעת היועץ המשפטי לממשלה
בעתירה שהגישו 12 תושבים נגד עיריית ת"א, נטען כי עליה לחייב בעלי דירות המושכרות לטווח קצר ברישיון עסק והיתר לשימוש חורג; אולם, לטענת העירייה אין לה כלים להתמודד עם התופעה
היועץ המשפטי לממשלה צפוי להתבקש להגיש את חוות דעתו בסוגיית חוקיות פעילות דירות Airbnb בדירות מגורים.
כך עולה מדיון שהתקיים הבוקר (א') בבית המשפט לעניינים מנהליים בתל-אביב, בעתירה שהגישו 12 תושבי העיר נגד העיריית ת"א, בגין התנהלותה בסוגייה.
- עיריית תל אביב תקדם גביית ארנונה גבוהה יותר מדירות Airbnb
- לראשונה בישראל: כתב אישום נגד תושב ת"א שהשכיר דירה ב-Airbnb
- משרד הפנים דחה את העלאת הארנונה
השופטת אביגיל כהן, הבהירה בדיון כי בית המשפט לעניינים מנהליים יתקשה להכריע בסוגיה העקרונית, ועל כן בהמשך ההליך צפויה להתבקש חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה בעניין.
עוד הבהירה כהן בדיון כי הקושי להכריע בסוגיה העקרונית, נובע בשל הקושי הצפוי של העירייה לאכוף את העבירות שהיקפן מוערך בכ-10,000 דירות בבנייני מגורים ברחבי העיר, המושכרות לתקופות קצרות.
כזכור, ביולי האחרון הגישו 12 תושבי העיר עתירה מנהלית נגד עיריית תל אביב וראש העירייה רון חולדאי, במסגרתה ביקשו מבית המשפט להוציא צו המורה לעירייה לחייב כל מי שעיסוקו בהשכרת דירות לטווח קצר, בקבלת היתר לשימוש חורג ורישיון עסק.
עוד ביקשו העותרים לחייב את העירייה לנקוט בהליכי אכיפה לרבות הפעלת צווי הפסקה מנהליים נגד מי שמנהל עסק להשכרת דירות לטווח קצר ללא היתר לשימוש חורג וללא רישיון עסק. בעתירה שהוגשה באמצעות עוה"ד מאיר אהרוני ומירב טביב, תיארו העותרים את המצב בו דירות בבנייני מגורים הפכו לעסק בעל אופי מלונאי, הכולל תחלופה גבוהה של מתארחים וגורם לפגיעה באיכות חייהם ופגיעה בצביון השכונות בהן הם מתגוררים.
לטענת העירייה אין בידיה הסמכות
בכתבה ההגנה שהוגש לאחרונה, טענה עיריית תל-אביב כי אין בידיה הסמכות לתמודד עם תופעת השכירות לטווח קצר. זאת מאחר והחקיקה הקיימת מגבילה את מרחב הפעולה של הרשויות המקומיות ואינה נותנת להן כלים המאפשרים להתמודד עם התופעה. עוד טענה העירייה כי במסגרת הכלים שעומדים לרשותה ניסתה להתמודד עם התופעה לרבות העלאת תעריפי הארנונה למשכירי דירות AIRBNB, אך יוזמה זו נדחתה על ידי משרד הפנים. על כן ביקשה העירייה מבית המשפט לדחות את העתירה על הסף.
בדיון שהתקיים הבוקר, טען עו"ד אהרוני, כי תגובת העירייה לא מתמודדת עם הטענות המשפטיות בעתירה, ולא עם השאלה האם דירות בבנייני מגורים המושכרות למטרות נופש ואירוח לטווח קצר, מצריכות רישיון עסק והיתרל שימוש חורג וזא על פי החקיקה הקיימת. "העירייה סבורה שלא, ומכאן נגזרת התנהלותה ב-10,000 דירות בבנייני מגורים בתל אביב" אמר אהרוני. "אין לנו עניין להילחם בדירות AIRBNB, אנחנו רק דורשים שהעירייה תפעל כנגד מי שמפעיל עסק בדירת מגורים ללא רישיון עסק וללא היתר לשימוש חורג, בזמן שהאזרח נפגע מפעילות זו". על כן טענו העותרים כי בסמכות בית המשפט לקבוע כי על העירייה לדרוש את שני האישורים, או לפחות אחד מהם.
השופטת כהן הבהירה בתחילת הדיון כי קיים קושי לאכוף את התופעה, בשל מימדיה והיקפיה. אהרוני טען מנגד כי לנגד העירייה קיימת יכולת אכיפה בשל העובדה כי דירות אלה מפורסמות בלוחות השונים להשכרות לטווח קצר, וכן לאור תלונות של תושבים בכתובות מסויימות אליהן יכולה העירייה לשלוח פקחים מטעמה.
עוד טען אהרוני בדיון, כי מספר פסקי דין שניתנו על ידי בית משפט השלום בצפת ונחשפו ב"כלכליסט", בגין הפעלת דירות אירוח בעיר הצפונית, קיבלו את טענות עיריית צפת וקבעו כי הפעלת דירות אלה מחייבת היתר לשימוש חורג, ואף הוציאו צווי הפסקת שימוש לדירות אלה. השופטת כהן ציינה בדיון כי "תל-אביב היא לא צפת" וקיים קושי לאכוף את היקפי התופעה בתל אביב. "בצפת אפשר לשלוח פקח לכל הבתים בעיר, בתל אביב לא. לפי החוק הקיים והמצב המשפטי הקיים יש קושי להעמיד לדין פלילי משכירי דירות לטווח קצר" אמרה כהן.
בדיון הזכיר אהרוני כתב אישום שהגישה עיריית תל-אביב בשנת 2014 נגד אילון אוהב-עמי, שפיצל דירה והשכיר אותה כדירת נופש. "העירייה לא יכולה מצד אחד לטעון כי לא צריך רישיון עסק והיתר לשימוש חורג, ומצד שני להגיש כתב אישום נגד תושב העיר בין הפעלת דירת נופש". בתגובה לטענה טענו עורכי הדין של העירייה, כי לאחר הגשת כתב האישום ותחילת ההליך הפלילי, לא הצליחה העירייה להביא תשתית ראייתית מספקת כדי להרשיע את אוהב-עמי בעבירה של שימוש חורג, ולכן חזרה בה מהאישום הנוגע לשימוש המלונאי, והרשיעה אותו רק בגין עבירת פיצול הדירה. יחד עם זאת הודו עורכי הדין של העריייה כי במקרים בהם גורמים מסויימים הסבו בנייני מגורים שלמים למלונאות, נקטה נגדם הליכים שהביאו אותם לקבל רישיון עסק.
"צריך לחזק את החוק הקיים ולתת לעירייה כלים כדי שיוכלו להעמיד אנשים לדין פלילי" אמרה כהן. "בסופו של יום העירייה היא זו שתצטרך לעמוד מול האנשים לנהל נגדם הליך פלילי, ואני לא חושבת שבמצב הנוכחי היא תוכל לעשות זאת. מדובר בסוגיה עקרונית שלא נוגעת רק לעיר תל אביב, ונדרשת לה הסדרה שלא יכולה להתקיים בכלים הקיימים. זה תיק שנדרשת עמדת היועץ המשפטי לממשלה בשאלה האם החוק הקיים מחייב את משכירי הדירות לקבל היתר לשימוש חורג".
כהן החליטה לקיים דיון בטענות הסף לגבי 12 העותרים שיתקיים בחודש פברואר הקרוב.