הרוקחים לבג"ץ: "בקשת משרד הבריאות בלתי חוקית ונגועה בשיקולים זרים ותמוהים"
הגיבו לבקשת המשרד מבג"ץ לאשר מחיר זמני למוצרי הקנאביס הרפואי במסגרתו עמלת בתי המרקחת לניפוק המוצרים תעמוד על 30 שקל בלבד; דוד פפו: "אם מנכ"ל המשרד סבור שרוקח הוא סוג של רובוט, מוטב שיתפטר"
הסתדרות הרוקחים הגישה היום (ה') תגובה לבג"ץ במסגרתה כתבה, כי בקשת משרד הבריאות לאשר מחיר זמני של 150 שקל לכל 10 גרם קנאביס רפואי, שלו תתווסף עמלה של 30 שקל לבית המרקחת על כל ניפוק מוצר, היא "בלתי חוקית ונגועה בשיקולים זרים ותמוהים".
קראו עוד בכלכליסט:
- הרוקחים לבג"ץ: "הקפאת רפורמת הקנאביס תביא לאספקת מוצרים נחותים"
- מכה למשרד הבריאות : בג"ץ מקפיא זמנית את רפורמת הקנאביס
בתגובה מציינת הסתדרות הרוקחים כי המחיר המבוקש על ידי משרד הבריאות הוא גם כך המחיר המשולם כיום על ידי המטופלים, ובמסגרתו משולמת לבית המרקחת עמלה של 25%-27% בממוצע המעמידה את התשלום לו על 32 עד 46 שקל לכל ניפוק.
עם זאת, הרוקחים טוענים, כי כעת ייאלץ בית המרקחת לקבל עמלה של כ-6.7% בלבד, בשל החיוב לקבל תשלום אחיד ללא קשר לכמות המוצרים המונפקת, זאת לאור חלוקת המוצרים כיום לפי יחידות של 10 גרם.
"על מנת לענות על דרישות הקהל, על דרישות המגדלים והמפיצים, או לנסות ולהביא להפסקת הלחצים האישיים על מקבלי ההחלטות במשרדי המדינה" כתבו הרוקחים "בחרה המדינה להוציא את בתי המרקחת משרשרת האספקה של מוצרים רפואיים במדינה, או לחילופין, לדרוש מהם לסבסד את מוצרי הקנביס למטופלים. אמירה זו תהדהד במדינת ישראל, הרבה מעבר לניפוק קנאביס רפואי".
קנאביס צילום: גטי אימג'ס
דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל, אמר לכלכליסט: "הסבל של המטופלים, המחסור בקנאביס, התהליכים הבוסריים, כולם באחריותו של מנכ״ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. כבר כעת, ללא קשר לתעריפים, כלל השחקנים בשוק מבולבלים לחלוטין וכעת הבלבול יתעצם עוד יותר. משרד הבריאות מנסה לתת פתרון לכישלון הכלכלי של הרפורמה על גב המטופלים והרוקחים, תוך הגדלת התמורה למגדלים ולרשות המיסים. מי שנאלץ לנהל היום את משק הקנאביס זה בית הדין הגבוה לצדק. הנהלת משרד הבריאות בראשות המנכ"ל משה בר סימן טוב ממשיכה לזלזל באופן בוטה ברוקחים ובענף בתי המרקחת, ואם מנכ"ל המשרד סבור שרוקח הוא סוג של רובוט שדוחף תרופות לציבור ושהרוקחים צריכים לעבוד בהתנדבות ואף לשלם מכיסם כדי לשרת את המטופלים, מוטב לכולם שיסיים את תפקידו".
הרוקחים הגיבו לתגובת משרד הבריאות לדרישת בג"ץ להמשיך ולמכור במסגרת ההסדרה הישנה (טרום רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות שחייבה תקינה במוצרי הקנאביס הרפואי ומכירתם בבתי המרקחת, שהקפיצו את מחירי המוצרים למטופלים מכ-10 שקל לגרם קנאביס רפואי לכ-20 שקל לגרם קנאביס רפואי), במסגרתה ציין המשרד כי חלק ממבנה המחיר הזמני שהוא מציע לבג"ץ לאמץ במסגרת הצו הזמני שלו כולל הורדת העמלה של בתי המרקחת מכ-25%-46% עמלה על כל מוצר מונפק למחיר פיקס של 30 שקל.
הרוקחים מוסיפים בתגובה כי בעוד המדינה הורידה את העמלה שלהם, היא עצמה מקבלת ותמשיך לקבל מע"מ בשווי של כ-70.5 שקל לכל מטופל, וכי היא גורפת לקופתה מעל 50 מיליון שקל בשנה "שהמטופלים משלמים מכיסם לקופת האוצר", כתבו בתגובה.
הרוקחים תוקפים עוד את משרד הבריאות וכותבים, כי "אין זו הגזילה היחידה של המדינה מכיסי המטופלים, שמשלמים כ-17 מיליון שקל מידי שנה כהשתתפות עצמית בהנפקת הרישיון השנתי לשימוש קנאביס".
הרוקחים מבקשים מבג"ץ "להשליך לפח" את בקשת המחיר הזמני שהציב משרד הבריאות, לדחות את הבקשה הגלומה בו, "ולהבהיר למדינה", כפי שכתבו בתגובה "שהיא מתבקשת לשוב ולבצע את תפקידה, באופן מקצועי, ראוי, הוגן, ולטובת כלל הציבור במדינת ישראל, שקיומו של שרות רוקחי בו, מציל חיים מידי יום. מציל חיים של כלל אזרחי מדינת ישראל, לא רק של מטופלי הקנאביס הרפואי, שמסתבר כי הוא אינו רפואי כלל".
דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי, מסרה לכלכליסט: "הסתדרות הרוקחים מוכנה להגן על הרווחים של הרוקחים בכזו חריפות מפני המדינה, כאשר לכאורה פתאום אכפת להם שהמדינה 'גוזלת' מהמטופלים, אבל כשהמדינה פינקה אותם על חשבוננו, וגזלה את התרופה שלנו מההסדרה הישנה והעבירה אותה למכירה במסגרת בתי המרקחת במחירי עתק, בזמן שאנחנו שוכבים במיטות החולי ללא תרופה גם בחגים - הם לא פצו פה. הצביעות הזו בלתי נסבלת, במיוחד כשעדיין בתי המרקחת מוכרים יצור של ההסדרה הישנה במחירי העתק של ההסדרה החדשה".