$
שאלון 2030

שאלון 2030

"מערכת הבנקאות צפויה לעבור אבולוציה"

מה יעכב את ישראל להגיע לשימוש נרחב ברכב אוטונומי? מי ישפיע על סביבת העבודה העתידית? האם טיסות מסחריות לחלל יהפכו לנורמה?; על שאלות אלה ואחרות פנינו עמית עטר, מנהל השקעות מור בית השקעות; כתבה 12 בסדרת הכתבות של 'שאלון 2030'

נועם לנדמן 10:2931.12.19

איזה מטבע צפוי להיצמד לדולר? מה יקרה כשהדור הצעיר ישתלט על הכלכלה? ומי יחזק את האיחוד האירופי?

 

לכתבה ה-12 בסדרת הכתבות של 'שאלון 2030' - פרויקט העשור הבא, פנינו לעמית עטר, מנהל השקעות, מור בית השקעות:

 

משיכת דולרים מכספומט משיכת דולרים מכספומט צילום: Flickr, Tax Credits

 

  

האם אירופה תישאר מאוחדת? אילו מדינות יפרשו אם בכלל? 

לטעמנו, האיחוד האירופי ישאר איתנו בתצורה הנוכחית בשנים הקרובות. למרות אירועים דוגמת הברקזיט, מדינות רבות עדיין רואות בגוש ככוח כלכלי לא מבוטל ורוצות להשתייך אליו. מעבר לטורקיה שלא נראה שתצטרף, גם מדינות דוגמת בוסניה, מונטנגרו, סרביה ועוד, מחכות לתחילת משא ומתן בנושא. אולי נראה את חלקן מצטרפות לגוש בעשור הקרוב.

 

 

בלגרד, סרביה, האם תצורף לגוש? בלגרד, סרביה, האם תצורף לגוש? צילום: shutterstock

 

האם הדולר יאבד את כוחו כמוביל עולמי בהשוואה לביטקוין? ו/או בהשוואה למטבע קריפטוגרפי אחר?

הפחד הגדול ממטבעות קריפטוגרפים הוא חוסר היכולת של הבנקים המרכזיים לווסת את כמות הכסף, ולכן על אף גידול נראה לעין בעשור הקרוב בהיקפי המטבעות הדיגיטליים, אנו סבורים שהדולר עדיין יישאר כמטבע העולמי המוביל. מי שעשוי להיצמד אליו במרכזיותו הוא היואן כחלק מצמיחת סין.

 

 

יואן יואן צילום: גטי אימג'ס

 

האם עדיין יהיה מזומן ב-2030?

אם נסתכל על סין כדוגמה, נניח שלמזומן אין באמת ערך מוסף בעתיד. בסופו של דבר, ככל שהדור הצעיר של היום יהפוך למבצע העסקאות הגדול, ותתקיים התקדמות טכנולוגית ורצון של מדינות להקטין את הכסף השחור, נראה את המזומן נעלם. להערכתנו, ב-2030 הוא עדיין יהיה איתנו, אך ביחס לסך העסקאות בשוק, חלקו יהיה נמוך בהרבה – תשלומים רבים יהיו דרך מכשירים אלקטרוניים.

 

אלו ענפים יפרחו במשק? אלו ידעכו?

להערכתנו, ענף הטכנולוגיה צפוי להתפתח ואיתו כל תחום ההייטק והתוכנה כמוביל עולמי, כמו גם אנרגיות מתחדשות. גם סקטור התשתיות, כחלק מהמחסור המהותי שקיים אצלנו, צפוי להתפתח, ולמעשה כל סקטור שמושפע ישירות מהגידול באוכלוסין אצלנו, כמו הבנקים לדוגמה. באשר לענפים שידעכו, אנו מעריכים שבהמשך למגמה של השנים האחרונות, ענף התעשייה המסורתית צפוי להמשיך להיחלש, ומערכת הבנקאות צפויה לעבור אבולוציה.

 

 

משיכה בנקאית ידנית משיכה בנקאית ידנית צילום: שאטרסטוק

 

תעשיית הרכב - איך נגיע לעבודה?

כל חברות הרכב משקיעות עשרות מיליארדי דולרים במטרה להגיע ליעד האולטימטיבי – רכב אוטונומי/חכם ולכן אנו סבורים שבמוקדם או במאוחר אכן נגיע לשם. עם זאת, לא היינו ממהרים לצרף את ישראל לטרנד, בעיקר בשל תשתיות לקויות אשר יקשו על אימוץ של רכבים מסוג זה. אלא, אולי יותר ברמה של תחבורה ציבורית שתנוע מנקודה לנקודה. ובעולם – כנראה שיהיו יותר ויותר רכבים אוטונומיים, אבל להערכתנו קשה להניח כי יעשו בהם שימוש מאסיבי בתוך העיר.

 

 

צי מכוניות אוטונומיות מבית אינטל צי מכוניות אוטונומיות מבית אינטל צילום: Intel Corporation

 

איך תיראה סביבת העבודה שלנו?

בהמשך למגמה כיום, ניתן להניח שסביבת חללי העבודה המשותפים תתגבר, ככל שתגדל צמיחת בעלי המקצועות החופשיים, והרצון שלנו להיות אדונים לעצמנו יימשך. להערכתנו, חללי עבודה יצמחו, אך לא ישתלטו על חיינו לחלוטין.

 

תעשיית החלל: האם יהיו טיסות תיירים לחלל?

קשה לראות את האדם הממוצע טס לחלל כמו שהוא טס לחופשה ביוון, וכמו כל דבר שהוא נחלת העשירים בהתחלה, טיסות מסחריות לחלל נמכרות בסכומי עתק. התכנון הוא להוציא את הפרויקט לפועל ב-2023, ואז אולי נראה אנשים בודדים שטסים, אך בעשור הקרוב קשה יהיה לראות שיתקיימו טיסות לחלל כחופשה נורמטיבית.

 

 

חללית, רקטה פיירפליי firefly חללית, רקטה פיירפליי firefly

 

האם סין תהפוך לכלכלה הגדולה בעולם? האם תהפוך לדמוקרטיה?

איך שלא נסובב את הנתונים, אנו מעריכים שסין תהפוך למעצמה הכלכלית הגדולה בעולם. איך היא תשתמש בכוח שלה? זה כבר תלוי בממשל הסיני ובהתנגחויות מול מעצמות העל האחרות דוגמת ארה"ב, מה שלדעתנו לא יעלם בשנים הקרובות אם בכלל.

 

תעשיית המזון: האם הבשר ייעלם מהצלחת שלנו?

אין ספק ששוק תחליפי הבשר יגדל ויתפוס נתח שוק לא מבוטל, במיוחד אם חברות המזון שבתחום יצליחו לייצר מוצר מספיק טוב - אך הבשר יישאר איתנו בעשור הקרוב. השאלה היא, האם הצמיחה של תחליפי הבשר במדינות המפותחות תהיה מהירה יותר מהצמיחה של הבשר במדינות הלא מפותחות. להערכתנו, כנראה שלא.

 

מה יהיה מקור האנרגיה העיקרי בעולם?

היות ואף מדינה לא הגדירה יעד לעשור הקרוב של אנרגיה ירוקה מוחלטת, אפשר להגיד די בביטחון שמקורות הנפט והגז ימשיכו ללוות אותנו כמקורות האנרגיה העיקריים, כשמדינות ימשיכו לפתח ולהגדיל את אחוז האנרגיה הירוקה כגון סולארית/רוח/מים, ככל שהעלויות של אלו יורדות.

 

 

טורבינות רוח טורבינות רוח צילום: בלומברג

 

האם מלחמת סייבר תחליף את השיטות המסורתיות למלחמה?

קשה לראות עולם בו מלחמה מנוהלת ברמת הסייבר, אולם כבר היום מלחמת סייבר היא זירה משמעותית מאוד בלחימה, במיוחד כי מדינות מסוגלות לבצע אותה מבלי להיתפס בצורה ברורה לחלוטין. להערכתנו, בעשור הקרוב תקציבי הסייבר ימשיכו ויגדלו, אבל את הח"ירניק או החייל בטנק לא יעלימו כל כך מהר.

 

 

אבטחת סייבר אבטחת סייבר צילום: pixabay

 

האם קנאביס יהיה חוקי בישראל?

להערכתנו, מגמות עולמיות סופן להגיע לכלל העולם, וככל הנראה יגיע שלב בו הממשל בישראל לא יוכל להגיד לא לסיפור הקנאביס. מעבר למחאות, קנאביס נהפך ליותר ויותר מיינסטרים, ומתישהו ככל הנראה תגיע נקודת המפנה גם לישראל.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x