משבר האקלים: איום על הכלכלה ועל החיים עצמם
הכלכלה שנבנתה על שימוש יבלתי מרוסן בשריפת דלקים צריכה להשתנות. השינויים האלו יטלטלו את המערכת הכלכלית שאנחנו מכירים - הם יהפכו את הסדר ויגדירו מחדש את המנצחים ואת המפסידים בשוק הפיננסי
ועידת האקלים של האו"ם נתפסה עד לאחרונה כאירוע סביבתי – מרבית הנציגים היו שרים ובכירים ממשרדי איכות הסביבה במדינות השונות, ארגונים סביבתיים וארגונים בינלאומיים בדגש סביבתי. אבל בשנה האחרונה יש שינוי – יותר ויותר כלכלנים וכלכלניות מגיעים לשם, ודנים בכובד ראש בתנאים הנדרשים להתאמת המגזר הפיננסי לאקלים המשתנה. לראשונה בתולדות הוועידה התכנסו השבוע גם שרי אוצר ובכירים אחרים ממשרדים כלכליים במסגרת הקואליציה של שרי אוצר לפעולה אקלימית.
- מדען אקלים בכיר: "חייבים להפחית את ההשקעה בדלקי מאובנים"
- מחקר: מודלי אקלים חזו במדויק במשך 50 שנה את ההתחממות הגלובלית
- היום תיפתח ועידת האקלים במדריד: הזדמנות אחרונה לבלום את משבר האקלים
לראשונה בתולדות הוועידה התכנסו השבוע גם שרי אוצר ובכירים אחרים ממשרדים כלכליים במסגרת "הקואליציה של שרי אוצר לפעולות אקלים". זו הוקמה באפריל השנה, וכבר חברות בה יותר מ-51 מדינות (החל ממדינות אירופה כמו פינלנד, יוון ובריטניה, ועד לצ'ילה, אינדונזיה, קניה ועוד). 51 שרי אוצר שמחויבים לקדם מדיניות אקלים אחראית באמצעות השקעות, מימון, תשתיות ועוד. שר האוצר של ישראל אינו שותף להצהרה, או למחוייבות, וישראל עדיין מתנהלת כאילו משבר האקלים נשאר נחלתם של אקטיביסטים בלבד.
המדע מכניס את המערכת הכלכלית להילוך גבוה
השינוי בשיח - כניסתו של המגזר הפיננסי באופן מסיבי לדיוני האקלים - לא נוצר בחלל ריק והוא אינו נשען על סיבות אידאולוגיות, אהבת עצים או דובי קוטב. בשנים האחרונות תמונת המצב המדעית מתבהרת ומציירת עתיד קודר ממש מעבר לפינה - השלכות אקלים שכבר מורגשות וגובות מחיר כלכלי כבד, וסכנה אמיתית ליציבות הפיננסית ולאורח החיים המוכר לנו.
המערכת הכלכלית בנויה על תכנון, יציבות ותרחישים ארוכי טווח, והטלטלה המתרגשת עלינו מזעזעת את המוסדות הפיננסיים ואת בכירי המערכת. המדע, הוא זה שמכניס את המערכת הכלכלית להילוך גבוה, והוא זה שמוציא את שינוי האקלים מהמעמד הנישתי-סביבתי שהיה לנו כל כך נוח לייחס לו.
כותרות העיתונים השבוע הזהירו מפני מחיקת שווי של חברות ב-2.3 טריליון דולר בשל חקיקה סביבתית חדשה. מי שהסתפק בקריאת הכותרת יכול היה לחשוב שהנה הכלכלה עומדת לקרוס בשל ההתעקשות המוזרה הזו על חקיקה סביבתית, אלא שמחיקת השווי לא תהיה תוצר של החקיקה, אלא תוצר של מצב החירום האקלימי, ולמעשה – תוצר בלתי נמנע של השינוי של הכלכלה והמשק בעקבות שינוי האקלים.
כמאמר שורת המחץ ההיא מהקמפיין של ביל קלינטון לנשיאות – "זו הכלכלה, טמבל". זו הכלכלה, וזה המדע. הכלכלה נבנתה על שימוש מסיבי ובלתי מרוסן בשריפת דלקים מאובנים, ועתה כדי לשרוד ואף לשגשג מחדש, עליה להשתנות ולהגדיר את עצמה מחדש.
כן, השינויים האלו יטלטלו את המערכת הכלכלית שאנחנו מכירים - הם יהפכו את הסדר ויגדירו מחדש את המנצחים ואת המפסידים בשוק הפיננסי - חברות שנשענות על דלקים מאובנים וזיהום סביבתית יאבדו טריליונים מערכן וחלקן יעלמו, מאידך חברות שמתבססות על טכנולוגיה נקיה ואנרגיה מתחדש יצמחו וישגשגו.
כמו שאומר כל דובר בוועידה היום - שרי אוצר, שרי הגנת הסביבה, שרי אנרגיה, מומחים עולמיים וגם הכלכלנים הבכירים בעולם: אנחנו נמצאים מול משבר אקלים שמחייב פעולה מדינתית דרסטית בגיבוי המערכת הכלכלית. המטרה של השינוי היא להבטיח שרידות של המערכת
הפיננסית לנוכח המשבר שנמצא בפתח.
בדיונים בין מנהלים בבנקים בינלאומיים להשקעות, קרנות פנסיה ופרופסורים לכלכלה, עולה קריאה מאד ברורה לממשלות העולם - המגזר הפיננסי מבקש מהממשלות את התנאים שיאפשרו לשוק ההון לתמוך בכלכלה אחראית מבחינה אקלימית. בין היתר נדרש: לקבוע יעדים מחייבים, שאפתניים וארוכי טווח, לגבות אותם באסטרטגיה יישומית ברורה שתאפשר סיגנלינג לשוק הפרטי, לחייב חברות בדיווח מלא ושקוף על כלל השפעות האקלים שלהן וכן על חשיפתן לסיכונים, לקדם מוצרים פיננסיים סביבתיים ולהפוך אותם למיינסטרים (אג"ח ירוק, מדדים סביבתיים וכו'), ולקבוע מחיר פחמן גבוה מספיק כדי להשפיע במישרין על קבלת ההחלטות.
את הקריאה הזו עלינו להפנות גם כלפי הבית שלנו, ישראל. המערכת הפיננסית שלנו טרם הפנימה את העלויות למשק ולאדם בהמשך שריפת דלקים מאובנים ותפקידה של החברה האזרחית הוא לדרוש משר האוצר הבא לקחת דוגמא מכל שרי האוצר המודאגים הלוקחים חלק בוועידת מדריד.
לפי כל ההערכות, אם לא נפעל באופן נחוש בכיוון הזה ובקצב מהיר הרבה יותר מהנוכחי - נעמוד מול קטסטרופה כלכלית גדולה בהרבה מהמתואר בדוח, קטסטרופה שמאיימת לא רק על הכלכלה אלא על החיים עצמם.
הכותבת היא מנהלת מדיניות ואסטרטגיה באדם טבע ודין בוועידת האקלים במדריד