$
פטנטים וקניין רוחני

בדיקת נאותות (Due diligence) - השלב הטרום-חוזי של עסקאות מסחור טכנולוגיה - נקודות למחשבה

כל מי שעוסק בעסקאות מיזוג ורכישה, או בהשקעות בחברות מבוססות טכנולוגיה, מכיר היטב את חשיבותו של התהליך הטרום חוזי הנקרא בדיקת נאותות. למה שלב זה כל כך חשוב ומה אסור לפספס?

בשיתוף ריינהולד כהן, מאת: עו"ד אורית גונן 16:5811.12.19
בדיקת נאותות מתבצעת באופן קבוע בעת רכישת בית או מכונית, אך כאשר עומדים בפני עסקת מיזוג ורכישה, או השקעה בה מעורבת טכנולוגיה מתקדמת וחדשנית, הבדיקה מסובכת יותר ודורשת ידע מקצועי המאפשר את העלאת השאלות הרלוונטיות ואת ביצוע הבחינה היסודית של הנתונים אותם מספקת חברת היעד.

 

ראשית, יש להגדיר את הטכנולוגיה העומדת בבסיס העסקה, ולזהות את זכויות הקניין הרוחני הקשורות לטכנולוגיה זו. לדוגמה, אם חברת היעד פיתחה כלי תוכנה, ייתכן שהוא כבר מוגן בפטנט, בזכויות יוצרים ובאמצעות סימן מסחר (במיוחד כאשר כלי התוכנה כבר נמצא בשוק וידוע תחת שם מסחרי מסוים).

 

לאחר שזוהו זכויות כאלה, חשוב לבצע בדיקה מעמיקה של תיק הפטנטים המגן על המוצר ולעמוד על החוזק שלו. היכולת למנוע מאחרים להשתמש באותה טכנולוגיה אשר בבסיס המוצר, משפיעה ישירות על מחיר העסקה, ואילו במקרים בהם הטכנולוגיה אינה מוגנת כראוי, יש לשקול מחדש את העסקה כולה.

עו"ד אורית גונן עו"ד אורית גונן צילום: שגב צילום

 

תהליך בדיקת הנאותות אינו שלם כל עוד לא ווידאנו כי חברת היעד היא הבעלים של כל הזכויות בטכנולוגיות הנדונות. לצורך אימות שרשרת הבעלות יש צורך בבחינת הסכמי ההעסקה (יש לבדוק האם אלה כוללים הגבלות כלשהן על העברת הזכויות בגין העבודות שנעשו על ידי עובדי חברת היעד עבור חברת היעד עצמה); סקירת הסכמי יועצים וקבלנים שהיו מעורבים בשלב המו"פ של טכנולוגיית היעד (יש לבדוק האם הם כוללים העברה ללא תנאי של כל הזכויות לחברת היעד); יש לבדוק האם חברת היעד עשתה שימוש בתוכנת קוד פתוח ולאמת את תנאי הרישיונות שלה וכדומה.

 

ולבסוף, למרות ההגנה הניתנת באמצעות רישום זכויות (של פטנטים, עיצובים, סימני מסחר), חשוב לזהות את בסיס הידע (know-how) של חברת היעד, ולוודא שאותו בסיס ידע הוא חלק מהעסקה ונשמר כסוד מסחרי.

 

הליך נכון של בדיקת נאותות כרוך בסוגיות משפטיות וטכנולוגיות. לכן, מומלץ שבצוות הבדיקה יהיו חברים יועצים משפטיים ועורכי פטנטים, וזאת על מנת להבטיח ביצועה של סקירה מקיפה ומקצועית וכן טיפול יסודי ומיומן בכל הנושאים הרלוונטיים.

 

 

אורית גונן היא עו"ד ושותפה במשרד גילת ברקת ושות' מקבוצת ריינהולד כהן

 

אין במידע הכלול לעיל כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג שהוא, ובכלל זה ייעוץ משפטי, או תחליף לייעוץ כאמור, ואין להסתמך עליו בעת קבלתה של כל החלטה מכל סוג שהוא.

 

לחזרה לערוץ פטנטים וקניין רוחני >>>

בטל שלח
    לכל התגובות
    x