$
שווקי חו"ל

ארמקו זינקה ב-10% - המקסימום האפשרי - ביום המסחר הראשון שלה בבורסת ריאד

שווי השוק של ענקית הנפט טיפס בבורסה הסעודית ל-1.88 טריליון דולר; המסחר במניה התבצע תחת מגבלה שנקבע מראש של תנועה מקסימלית של 10%; אמרקו הונפקה בשבוע שעבר לפי שווי של 1.7 טריליון דולר

שירות כלכליסט 17:1511.12.19

הבורסה בריאד השתדרגה הבוקר (ד') והפכה לאחד השווקים המעניינים בעולם, ובזכות חברה אחת - ארמקו, ענקית האנרגיה שבבעלות הממלכה, החלה להיסחר, עם קפיצה מיידית של 10% - המניה שהונפקה בשווי של 32 ריאל טיפסה היום ל-35.2 ריאל (9.4 דולר) ושווי השוק טיפס ל-1.88 טריליון דולר. המניה נסחרה היום תחת מגבלה שנקבעה מראש, של אפשרות תנועה מקסימלית של 10%, לכאן או לכאן. 

תנאי הפתיחה הוצבו בהנפקה הראשונית שהושלמה בשבוע שעבר - ארמקו הנפיקה 1.5% ממניותיה וגייסה 25.6 מיליארד דולר בהנפקה הראשונית (IPO) הגדולה אי פעם (עליבבא גייסה בניו יורק ב-2014 25 מיליארד דולר). מחיר המניה נקבע כאמור על 32 ריאל (8.53 דולר).

 

ארמקו הונפקה לפי שווי של 1.7 טריליון דולר ובכך הפכה לחברה הנסחרת בעלת השווי הגבוה בעולם, מעל אפל ומיקרוסופט, שבמקומות השני-שלישי עם 1.19 ו-1.15 טריליון דולר בהתאמה. היא גם החברה הרווחית בעולם וגם שורת ההכנסות שלה כמובן מובילה ברשימה. אשר למקומה היחסי בבורסה הסעודית - שווי השוק המצרפי של כל כל יתר החברות הנסחרות בבורסה של ריאד  עומד על 500 מיליארד דולר.

 

הטקס לרגל פתיחת המסחר במניית ארמקו, היום בבורסה בריאד הטקס לרגל פתיחת המסחר במניית ארמקו, היום בבורסה בריאד צילום: רויטרס

כאשר החלו בסעודיה לדון בהנפקה הצפויה של ארמקו התקווה היתה לגיוס לפי שווי של 2 טריליון דולר אך בחודשים האחרונים כבר ידעו שהסכום שייקבע בסופו של דבר יעמוד על בין 1.7 ל-1.8 טריליון דולר.

 

התנאי האחרון שנקבע לקראת תחילת המסחר בפועל היום: התנועה לא יכולה להיות מעל 10%, לכאן או לכאן. כשלב פותח ומקדים למסחר, ניתנה לציבור אפשרות לרכוש את המניות במעין הצעה אחרונה, הליך מקובל בבורסה של ריאד, שנמשך הפעם שעה שלמה, במקום מחצית השעה הנהוגה בהנפקות אחרות.

 

סעודיה נאלצה להסתמך בעיקר על משקיעים מקומיים לאחר שביטלה את המצגות למשקיעים בלונדון ובניו יורק בשל עניין מועט יחסית בשווקים הבינלאומיים. אלן ואלד, נשיא חברת Transversal Consulting תיאר את ההנפקה כ"ניצחון חלול". לדבריו, "הביקוש המקומי ממשקיעים פרטיים לא היה גבוה כפי שהסעודים קיוו. ההשקעות היו כמעט אך ורק מקומיות ולא משכו כסף מחוץ לאזור וביקושי היתר לא היו משמעותיים. בדרך כלל רוב ההנפקות הראשוניות לציבור זוכות לביקושי הגדולים פי כמה, והממשלה היתה צריכה ליצור ביקושים, אפילו מצד סעודים.

 

ארמקו, ששואבת 10% מתפוקת הנפט העולמית משדות הנפט העצומים המצויים מתחת למדבריות המדינה, מהווה את עמוד השדרה של היציבות הכלכלית והחברתית של סעודיה. ההנפקה היא חלק מרכזי בחזונו של הנסיך מוחמד לשנות עד 2030 את הכלכלה הסעודית ולנתק את תלותה בייצוא נפט. ההכנסות מההנפקה אמורות לשמש בידי קרן השפע הסוברנית של המדינה, ולהגדיל מאוד את השפעתה.

 

 

 

x