לראשונה: שתי חברות קיבלו היתר לייבא קנאביס לישראל
המחסור בקנאביס רפואי הוביל את משרד הבריאות לזרז מתן אישורים לייבא קנאביס מחו"ל. עם זאת, גורמים בשוק הקנאביס מעלים שאלות בנוגע לכדאיות היבוא
המחסור בשוק הקנאביס הרפואי בישראל הוביל לכך שבשבועיים האחרונים העניק משרד הבריאות שני רשיונות יבוא קנאביס. האחד לחברת בזלת פארמה, המחזיקה במפעל הקנאביס הגדול בישראל, ואתמול לחברת פנאקסיה הציבורית, שהודיעה לבורסה כי קיבלה את אישור משרד הבריאות ליבוא כמות מוגבלת של תמצית CBD ממתקניה בארה"ב.
- המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "אנו בוחנים יבוא קנאביס עקב המחסור בשוק"
- לאחר הקלות משרד הבריאות: טוגדר תבקש אישור ליבוא הקנאביס מגידוליה באוגנדה
- משרד הבריאות מזהיר את האוצר: בלי פיקוח על מחיר הקנאביס לא נאפשר יצוא
ההיתר הוא חד פעמי ותקף לחצי שנה, כאשר המוצרים הסופיים מיועדים לשיווק בישראל בלבד. החברה כתבה בהודעתה לבורסה: "החברה מבקשת להדגיש כי למיטב ידיעתה, נכון למועד דו"ח זה קיים מחסור בארץ בתמציות שמנים הנמכרים בבתי המרקחת בהתאם לתנאי האסדרה החדשה".
ל"כלכליסט" נודע עוד כי גם חברת שאיפה לחיים פנתה לקבלת אישור יבוא, שהיא עתידה לקבל בקרוב, ואילו חברת טוגדר פארמה מבקשת לייבא גם היא קנאביס רפואי מחוותה באוגנדה, אך עדיין לא נענתה בעניין.
החברות ניצלו את ההיתר הזמני ליבוא כדי שפעילות המפעל שלהן תימשך גם בזמן המחסור הצפוי בשוק הקנאביס הישראלי. האסדרה החדשה - רפורמת הקנאביס הרפואי - מחייבת תקינה למוצרי הקנאביס הרפואי במפעלי הייצור ולאלו הנמכרים בבתי המרקחת, והיא הובילה למחסור לאחר שמגדלות הקנאביס הרפואי העדיפו לשמור על פעילותן במצב טרם הרפורמה - במסגרתו הן מכרו בעצמן את הסחורה - ולא העבירו מוצרים לבתי המרקחת.
מספר המטופלים מאמיר
מאז חודש מרץ מספר המטופלים צומח בכ־2,500 מטופלים מדי חודש. מצב זה הוביל לצפי של מחסור בכמות הקנאביס הרפואי החל מתחילת 2020 - וזה הוביל את משרד הבריאות לאפשר יבוא חד פעמי, עד שהמגדלות יצליחו לחזור ולגדל קנאביס רפואי שיספק את צרכי השוק. גורמים במשרד הבריאות לא מסתירים כי הם מעוניינים לחולל תחרות ולהעלות את מלאי הקנאביס הרפואי שגודל בהתאם לתקן.
עם זאת, המטופלים מעלים שאלות הנוגעות ליבוא ולסוג מוצרי הקנאביס המיובאים ומחירם. מטופלת קנאביס רפואי אמרה ל"כלכליסט": "כל אחד מטופל בזנים מסויימים מאוד שלקח זמן רב עד שהותאמו לנו, כיצד זן ממדינה זרה ימשיך את הרצף הטיפולי?".
היבוא לא כלכלי
הן המטופלים והן גורמים בשוק הקנאביס מציינים כי מחירי הקנאביס הרפואי בישראל הם מהנמוכים בעולם, דבר שהופך את היבוא לפחות כדאי כלכלית. לא סביר שמחירי היבוא יעמדו בהחלטת בג"ץ האחרונה, המחייבת מכירת קנאביס רפואי במחירי האסדרה הישנה, שעיקרה מחיר אחיד של 370 שקל לכל כמות שהונפקה למטופל על ידי הרופא.
ב־18 ביולי פנה מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב בבקשה לוועדת המחירים במשרד האוצר להחיל פיקוח מחירים על קנאביס רפואי, ואף כתב: "למרות שהממשלה ביקשה כבר לפני שנים לעודד יבוא קנאביס לארץ, עד היום לא נמצא מקור יבוא מתאים".
גורמים במערכת הבריאות מסבירים הבוקר כי ישנו מחסור בחומרי גלם, שכן המגדלים אינם עומדים בקצב הייצור בתנאי GMP. לפי האסדרה החדשה, חל איסור מוחלט לשווק מוצרים שאינם נושאים בתקן המחמיר.