בזכות ההנפקה: סלקום הבטיחה שקט בגזרת החוב לשנתיים הקרובות
המסחר באופציות יחל היום - המשקיעים צפויים לממש אותן ולהגדיל את הגיוס ל־431 מיליון שקל; עם המזומן בקופה, לסלקום יש סכום גבוה מתשלומי הקרן והריבית לשנתיים הבאות
היום יפתח המסחר בכתבי האופציה שסלקום הנפיקה במסגרת גיוס ההון שהחברה השלימה בשבוע שעבר. המסחר בכתבי האופציה יאפשר לתמחר את ההנפקה לפי שווי שוק של ניירות הערך שהונפקו, אולם כבר כעת ניתן לקבוע שהמשקיעים שהשתתפו בהנפקה של סלקום נהנים מרווח "על הנייר" של יותר מ־7%.
בגיוס ההון של סלקום, שהובל על ידי אפסילון חיתום, הונפקו שלושה סוגי ני"ע ולמשקיעים הוצעו חבילות שכוללות 100 מניות רגילות, 23 כתבי אופציה (סדרה 3) ו־21 כתבי אופציה (סדרה 4). מחיר החבילה עמד על 1,021 שקל. בעוד שהמניות של סלקום נסחרות בבורסה ושווי השוק שלהן ידוע, התמחור של כתבי האופציה נתון להערכה סובייקטיבית של כל משקיע.
העובדה שמחיר המימוש של כתבי האופציה נמצא בתוך הכסף מאפשר לתמחר את כתבי האופציה לפי שווי נאיבי הנגזר מהפער בין שער המניה של סלקום בבורסה למחיר המימוש של כתבי האופציה. התמחור הנאיבי לא מבטא את ערך הזמן של כתבי האופציה ולכן הוא מהווה מעין "מחיר רצפה" לשווי שלהן. לפי המחיר של מניית סלקום בורסה ובהתאם לשווי הנאיבי של כתבי האופציה, השווי של כל חבילה מסתכם ב־1,073 שקל. שווי זה גבוה ב־5.1% ממחיר החבילה בהנפקה, וגבוה ב־7.8% מהמחיר ששילמו המשקיעים המסווגים שהשתתפו בהנפקה ונהנו מעמלת התחייבות מוקדמת של 2.5%.
האופציות יומרו למניות?
גיוס ההון של סלקום יצא אל הפועל כחלק מתוכנית הבראה מקיפה שפורסמה בשלהי ספטמבר השנה. בתוכנית ההבראה נכתב שסלקום תגייס הון של 400 מיליון שקל לפני סוף השנה ונראה שהחברה נמצאת בדרך להשגת המטרה.
- "תכסיסנות פסולה": סלקום, גולן טלקום ואקספון עתרו נגד מכרז דור 5
- ביקושים גבוהים בהנפקת סלקום; החברה גייסה 300 מיליון שקל
- נעילה יציבה בבורסת ת"א; סלקום ופרטנר מחקו 3.5% ו-3.6% בהתאמה
במועד ההנפקה סלקום גייסה סכום מיידי של כ־312 מילון שקל, שבנטרול עלויות הנפקה שונות מוערך בגיוס נטו של 309 מיליון שקל. אולם הסכום הזה צפוי לעלות בתרחיש שהמשקיעים שקבלו במסגרת ההנפקה את כתבי האופציה ימירו אותן למניות של החברה. מחיר המימוש של שתי סדרות כתבי האופציה שהונפקו, סדרה 3 וסדרה 4, נקבע על 8.64 שקל ו־9.6 שקל בהתאמה.
כל עוד מחיר המימוש נמוך ממחיר המניה שעומד על 10.26 שקל, יש כדאיות כלכלית למימוש כתבי האופציה ולהמרתן למניות סלקום. בתרחיש הנוכחי, סביר שכתבי האופציות יומרו למניות, וסלקום תהנה מתורה נוספת של 122 מיליון שקל שתביא את סך גיוס ההון ל־431 מיליון שקל. התמורה הנוספת העתידית צפויה להתקבל בטווח הזמן הקרוב. כתבי האופציה סדרה 3 ניתנים למימוש עד 1 באפריל 2020, ומועד המימוש האחרון של כתבי האופציה סדרה 4 קבוע ל־30 בספטמבר 2020.
האתגר: הפחתה בהוצאות
יתרת המזומנים של סלקום בסוף הרבעון השלישי הסתכמה ב־1.1 מיליארד שקל, והנפקת המניות תעשיר את קופת המזומנים של החברה ב־309 מיליון שקל באופן מידי, וב־122 מיליון שקל נוספים שיתקבלו במהלך 2020 בתרחיש שכתבי האופציה יומרו למניות. הודות להשלמת גיוס ההון, יתרת המוזמנים בקופה גבוהה מסכום פירעונות הקרן ותשלומי הריבית של החברה בשנתיים הקרובות. עובדה זאת באה לידי ביטוי בתשואות האג"ח של החברה שנהנות מעליות שערים מאז שסלקום הודיעה על תוכנית ההבראה. תשואת אגרות החוב הארוכות של סלקום (סדרה יב') רשמו ירידה חדה מהשיא שעמד בספטמבר השנה על 8.1%, לרמה הנוכחית שעומדת על 4.8%.
לאחר השלמת גיוס ההון האתגר של הנהלת סלקום יהיה ליישם את החלקים הנוספים של תוכנית ההבראה. אלו כוללים הפחתה שנתית של 150 מיליון שקל בהוצאות שתושג, בין היתר, באמצעות פיטורי מאות עובדים, וקיצוץ בהשקעות שיביא אותן לרמה שנתית של 450—500 מיליון שקל.