גיוסי החוב במגזר הפיננסי שיככו את הקריסה בריאלי
לפי סקירת חברת הדירוג S&P מעלות, היקף הנפקות האג"ח של החברות הריאליות מתחילת השנה צנח ב־32%, אולם בזכות הבנקים וחברות הביטוח היקף ההנפקות הכולל ירד ב־6.7% בלבד. נתח מגזר הפיננסים בעוגת ההנפקות השנה עומד על 45% לעומת 27% בשנה שעברה. חברת הביטוח הראל היא המגייסת הגדולה בנובמבר
הסקטור הריאלי הוביל את גיוסי החוב בנובמבר, שהסתכמו ב־3 מיליארד שקל, כאשר 2 מיליארד שקל גייס הסקטור הריאלי ומיליארד שקל גויסו בסקטור הפיננסי. כך עולה מסקירת ההנפקות של חברת הדירוג S&P מעלות. מדובר בירידה של 45% לעומת גיוסי נובמבר 2018, שהסתכמו ב־5.5 מיליארד שקל, ולעומת גיוסים בהיקף של 6.7 מיליארד שקל באוקטובר השנה.
- סלקום מגייסת 280 מיליון שקל במניות ו-120 מיליון שקל באופציות
- דסק"ש תשתתף בגיוס של סלקום ותשמור על השליטה
- חברת אדגר השלימה גיוס הון בהיקף 160 מיליון שקל
את ההנפקה הגדולה ביותר בנובמבר, בהיקף של 800 מיליון שקל, ביצעה חברת הביטוח הראל, והרחק מאחוריה ניצבות חברת הנדל"ן המניב ביגעם גיוס של 375 מיליון שקל ובית ההשקעות מיטב דששגייס 270 מיליון שקל.
הנפקות אג"ח קוקו עלו ב־75% לעומת 2018
היקף ההנפקות מתחילת השנה עמד על 56 מיליארד שקל לעומת 60 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד - ירידה של 6.7%. מבחינת הרכב ההנפקות לפי מגזרי פעילות, ניכר שיא של הנפקות במגזר הפיננסי, שהסתכמו מתחילת השנה ב־25.4 מיליארד שקל - 45% מכלל ההנפקות החוב השנה. הדומיננטיות של השחקנים הפיננסיים בלטה במיוחד לאור הירידה בהיקף ההנפקות של הסקטור הריאלי. כלומר, הגידול החד בהיקף ההנפקות של הבנקים פיצה על הירידה בהנפקות של הסקטור הלא פיננסי, ובסיכום מתחילת השנה מתקבל סכום נמוך מעט מהיקף הפעילות בתקופה המקבילה ב־2018.
במסגרת העלייה בהיקפי ההנפקות של הבנקים מתחילת 2019 בולטות הנפקות האג"ח ההיברידי מסוג קוקו. הנפקות הקוקו השנה הסתכמו ב־6.2 מיליארד שקל, עלייה של 75% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה. ממועד השקתו של המכשיר הזה בשוק הישראלי, לפני כארבע שנים, השנה גויס הסכום הגבוה ביותר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
טבלת חלוקת ההנפקות לפי סקטורים מראה את העלייה העקבית בחלקו של הסקטור הפיננסי מתוך כלל הנפקות החוב. כך, למשל, היה הסקטור הפיננסי אחראי ב־2017 רק ל־20.3% מהנפקות החוב, בשנת 2018 היה הנתח שלו בכלל גיוסי החוב 26.9%, ואילו השנה אחראי הסקטור הפיננסי כבר כמעט למחצית מכלל ההנפקות - 44.6%. תמונת הראי של העלייה בחלקו של הסקטור הפיננסי בכלל ההנפקות היא הירידה בחלקו של הסקטור הריאלי. ב־2017 הסקטור הריאלי היה אחראי ל־79.7% מהן, ואילו מתחילת השנה הנוכחית עומד חלקו על 55.4% בלבד.
סקטור הנדל"ן הוא עדיין משמעותי בפעילות גיוסי החוב. ב־2017 גייס מגזר הנדל"ן 40.6% מכלל הנפקות החוב, ב־2018 עמד חלקו על 42.5%, ואילו השנה ירדה רמתו ל־35.7% מסך ההנפקות. למרות הירידה ברמת הגיוסים של מגזר הנדל"ן לעומת השנתיים הקודמות, הרי שחלקו מכלל עוגת ההנפקות בסקטור הריאלי דווקא עלה, שכן הסקטור הריאלי חווה ירידה לעומת העלייה של הסקטור הפיננסי. ב־2017 היה סקטור הנדל"ן אחראי ל־52.7% מכלל הנפקות החוב בסקטור הריאלי, ב־2018 עמד חלקו על 59.1% בסקטור הריאלי, ואילו השנה הוא כבר מהווה 65.4% מכלל ההנפקות בסקטור זה.
ב־S&P מעלות ציינו כי במרכז תשומת הלב החודש עמדו סימני השאלה והציפייה לשינוי ברמת הריבית במשק הישראלי. אולם בנק ישראל החליט החודש להשאיר את רמת הריבית על רמתה הנמוכה - דבר שממשיך לעודר את תיאבון המשקיעים לסיכון ולחיפוש אפיקי השקעה ומכשירים המתאימים לניהול השקעות בעידן של ריביות נמוכות בטווח הארוך. להערכת מעלות, תמשיך סוגיית החיפוש אחר אפיקי השקעה להוות את אחד האתגרים המשמעותיים מנקודת המבט של המשקיעים המוסדיים גם בשנה הבאה.
בחברת הדירוג מעריכים כי אם וכאשר יפחית בנק ישראל את ריבית, היא לא צפויה לגרום לשינויים משמעותיים, הואיל והיא כבר מגולמת בציפיות השוק ואינה צפויה להיות בשיעור משמעותי. עוד מציינים במעלות כי ככל שתישמר היציבות במרווחי הסיכון לאורך זמן, עשויות חברות נוספות ברמות דירוג שונות לנצל את המומנטום ולהנפיק חוב. רמת מרווחי הסיכון של קבוצת ilBBB בסוף נובמבר היא סביב 3% - נמוכה לעומת 5.5% בתחילת 2019. רמת מרווחי הסיכון של קבוצת ilA היא 1.5%, ומדובר בירידה מתונה יותר לעומת ממוצע של 2% בתחילת 2019.
העדפת המשקיעים: הנפקות עם איכות אשראי גבוהה
מתחילת 2019 דורגו כ־30% מההנפקות בקבוצת ilAAA לעומת כ־18% בלבד ב־2018, ואלה כלולות את הנפקות הבנקים מזרחי, הפועלים, לאומי ודיסקונט. כ־42% מההנפקות היו בחברות המדורגות ilAA, בדומה ל־2018, וכ־20% מההנפקות היו בקבוצת ilA, לעומת כ־30% בשנת 2018.
מנכ"לית S&P מעלות רונית הראל אמרה כי "היקף ההנפקות המצטבר השנה משקף ירידה של כ־6% בלבד לעומת התקופה המקבילה. אולם מבחינת היקפי ההנפקות של הסקטור הריאלי ניכרת ירידה משמעותית של כ־32%. הנפקות הסקטור הפיננסי פיצו בסיכום שנתי על הירידה בהנפקות של הסקטור הריאלי והיוו קרוב למחצית מכלל ההנפקות".