סולאיר: אנרג'יקס התנהלה "בביריונות וחמדנות" כדי להשתלט על מיזם משותף
כך מציינת חברת האנרגיה בתביעה שהגישה את אנרג'יקס המוחזקת על ידי אלוני חץ; טוענת שבתור בעלת זכויות רוב, פעלה אנרג'יקס לנישולה מהשותפות בתחום האנרגיה הסולארית תוך הפרת הסכמים
- אנרג'יקס: ההכנסות עלו ברבעון ב-30% ל-56 מיליון שקל
- אלוני חץ: הרווח המתואם עלה ב-26% ל-160 מיליון שקל
- אנרג'יקס השלימה הנפקת מניות פרטית ב-103 מיליון שקל
במרכז התביעה שהוגשה על ידי עוה"ד דוד לשם ואופיר חוגרי, ממשרד ניר כהן, לשם, בן-ארצי ושות', המייצגים את סולאיר, עומדת שותפות עסקית בינה לבין חברת אנרג'יקס הציבורית. אנרג'יקס נסחרת בבורסה בשווי של כ-4.1 מיליארד שקל, ונשלטת כאמור על ידי אלוני חץ כשנתן חץ משמש כיו"ר הדירקטוריון ואסא (אסי) לוינגר משמש כמנכ"ל החברה.
שתי החברות, אנרג'יקס וסולאיר, חתמו על הסכמי שותפות לביצוע של פרויקטים ומיזמים בתחום האנרגיה הסולארית. במסגרת ההסכם בין שתי החברות – חלקה של אנרג'יקס בשותפות עומד על 70% ואילו חלקה של סולאיר על 30%. שווי השותפות נאמד במאות מיליוני שקלים.
"עניינה של תביעה זו", כך נכתב בה, "הוא בהתנהלות פסולה, בריונית וחמדנית של שותף השולט בשותפות עסקית מצליחה, אשר גמר אומר להכניע את בעל זכויות המיעוט בשותפות ולהשתלט על חלקו, יהיו האמצעים להשגת מטרה זו אשר יהיו".
לפי התביעה, לאורך תקופה ארוכה פעלה אנרג'יקס לדחוק את רגליה של סולאיר מהשותפות, מידרה אותה מהפעילות במיזם המשותף, פעלה מאחורי גבה ואף ניגשה למכרז להקמת מערך של אנרגיה סולארית ביהודה ושומרון לבדה – אף שהייתה אמורה לעשות זאת במסגרת השותפות. היא אף הודתה בדו"ח כספי שפרסמה בכך שהקימה מערך ייזום עצמאי, בניגוד להסכם בין החברות.
עוד נכתב לבית המשפ כי "השותף החמדן-הבריון הוא אנרג'יקס עתירת נכסים, ואילו שותף המיעוט שזכויותיו נרמסות הוא סולאיר, חברה פרטית בעלת ניסיון וידע רב שנים בתחום האנרגיה הסולארית".
סולאיר מוסיפה בתביעתה כי לאחר הקמת השותפות בין שתי החברות, הבינה אנרג'יקס כי מדובר במיזם מוצלח ורווחי והחליטה "לחמוד את כולו" ועל כן מזה תקופה ארוכה היא מנסה "לנשל את סולאיר מזכויותיה במיזם המשותף שלא כדין ובחוסר תום לב קיצוני" תוך העלאת טענות מופרכות והזויות והפעלת לחצים ואיומים ובעיקר – תוך ביצוע הפרות יסודיות ובוטות של ההסכמים בין הצדדים. "הכל", נכתב עוד בתביעה, "במטרה לכפות על סולאיר ולאלצה למכור את זכויותיה במיזם לאנרג'יקס בנזיד עדשים".
עוד נטען, כי לאחר שהההתנהלות "הבריונית" של אנרג'יקס לא הבהילה את סולאיר, היא יזמה מהלך נוסף בניסיון לנשלה מהשותפות – מהלך שהגיע לשיאו בהודעה על "סיום" כביכול של הסכם המיזם המשותף וניתוקה של סולאיר באופן מיידי מכל הפרויקטים הקיימים והעתיידים של השותפות.
"סיום הסכם המיזם המשותף", כך נכתב בתביעה, "מעמיד בסיכון את עצם קיומה של השותפות ועלול להסב נזק עתק לסולאיר ולשותפות. בין היתר, אנרג'יקס בהתנהלותה עלולה לגרום לאי מתן רשיונות ייצור או ביטולם, על כל המשתמע מכך לגבי ההפסדים ואובדן הרווחים למיזם המשותף לסולאיר ולמחזיקי ניירות הערך של אנרג'יקס, והיא אף עלולה לגרום לכאוס ביחסים עם הגורמים המממנים את המיזם המשותף".
סולאיר דורשת מבית המשפט לקבוע כי אנרג'יקס הפרה ומפרה את ההסכמים בין הצדדים כמו גם את חובות האמון ותום הלב. בנוסף מבקשת סולאיר להורות כי אנרג'יקס תשוב לפעול בהתאם להסכמים בין השתיים.
עו"ד דוד פורר המייצג את אנרג'יקס אמר בתגובה: "התביעה היא ניסיון נואש של סולאיר על רקע סכסוך משפטי שנמשך כבר זמן רב ותביעה שאנר'גיקס הגישה כנגד סולאיר. זאת על רקע הפרות מהותיות של סולאיר את התחייבותיה במסגרת המיזם המשותף. כבר בחודש אוגוסט הודיעה אנרג'יקס לסולאיר על סיום הסכם המיזם המשותף והעובדה שרק עכשיו הוגשה התביעה מדברת בעד עצמה. כמובן שכל טענות סולאיר נדחות מכל וכל. לכל הנושא ניתן גילוי מפורט בדו"חותיה הרבעוניים של החברה".