$
משפט

פרסום ראשון

עתירה לבג"ץ: "לאפשר למגדלות הוותיקות לחזור ולספק ישירות קנאביס למטופלים"

עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי גם מבקשת מבג"ץ לחייב את בתי המרקחת להחזיר את התוצרת לידי הספקיות, כדי לחסוך את דמי התיווך המעלים את מחיר הקנאביס למטופלים בעד 46%

צלי גרינברג 11:4328.11.19

עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי עתרה היום (ה') לבג"ץ נגד חברות ומגדלות הקנאביס הרפואי ונגד משרד הבריאות. לטענתה, "משרד הבריאות פותח צוהר לרשלנות רפואית" כיוון שאינו מערב את הרופאים בשינויי האסדרה החדשה (רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות המחייבת תקינה חדשה ומכירה באמצעות בתי מרקחת, המעלים את מחיר הקנאביס הרפואי למטופלים) עליהם אחראי המשרד.

 

 

 

בעתירה נכתב כי "הרופאים מעודכנים לאחר מעשה באמצעות דוא"ל לאקונית לפיה הרישיון של המטופל שלהם מועדכן", וכי הדבר נעשה לבקשת הרופאים "מבלי שהיה להם יד ורגל בעניין".

 

העמותה מבקשת לבטל את החלטת משרד הבריאות לפיה כל התוצרת של החברות תופנה ישירות לבתי המרקחת, ולאפשר למגדלות הוותיקות לחזור ולספק באופן ישיר למטופלים, מבלי לעבור דרך מפעלי הייצור ובתי המרקחת.

 

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב וסגן השר יעקב ליצמן מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב וסגן השר יעקב ליצמן צילום: אלכס קולומויסקי

 

העמותה גם מבקשת מבג"ץ שיאפשר גידול וייצור של מוצרי קנאביס רפואי שאינם תחת התקינה הישראלית הנדרשת בהתאם לרפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות, וזאת בהתאם לצו ביניים שהוציא בחודש שעבר המורה למשרד הבריאות להאריך אוטומטית את רישיונות האסדרה הישנה עד ל-31 במרץ 2020.

 

 

חממת קנאביס חממת קנאביס

 

בנוסף, העמותה מבקשת מבג"ץ לחייב כבר עתה את בתי המרקחת בהחזרת התוצרת לידי הספקיות, ובכך לחסוך את דמי התיווך המעלים את מחיר הקנאביס הרפואי למטופלים בכ-25% עד 46%.

 

אם תתקבל העתירה, פעילות מפעלי הייצור תרד דרמטית, וכך גם חלקם של בתי המרקחת. בנוסף, הדבר ימנע את התקדמות רפורמת ה'אסדרה החדשה', שמקודמת על ידי משרד הבריאות בצעדים רגולטוריים חריגים כדוגמת 'תפיסת' תוצרת הקנאביס הרפואי שבידי המגדלות וחיוב שינועה למפעלים ולבתי המרקחת.

 

אם המגדלות יוכלו לשוב לספק ישירות לבתי המטופלים, ההערכה היא, כי הדבר ימנע את החזרת קיום הרפורמה במלואה עד לרבעון השלישי של 2020 לפחות.

 

2 שקלים לגרם 

 

דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים, אמר לכלכליסט: "הדבר היחידי שהעמותה לא ביקשה זה זברה ללא פסים. זה יפה לדרוש ואני מבין שזה האינטרס שלהם, אבל בין זה לביזיון בית משפט המרחק רב. בית המרקחת הוא לא החוליה שמייקרת את התהליך. לפי המידע שבידי המגדלים מוציאים מהחממה 10 גרם קנאביס רפואי ב-20 שקל, 2 שקלים לגרם. אז שיסבירו למטופלים איך הם מגיעים ל-140 עד 150 שקל כשזה מגיע אליי. בנוסף, לדעתי כדאי לשאול האם פעילות העמותה ממומנת באיזשהו אופן מהמגדלים או ממישהו שקשור אליהם? האם העובדה שכל המגדלים לא שולחים לבתי המרקחת תרופה אין בה פגיעה לבריאות הציבור?. זו פעם ראשונה בהיסטוריה, ואני 40 שנה בתחום, שחברה שאמורה לספק תרופה לחולים נלחמת בכך, על ידי זה שהיא לא מספקת תרופות לבתי המרקחת. זה אחד הדברים החמורים שקרו בהיסטוריה הרפואית של מדינת ישראל".

 

גורם מתחום הקנאביס הרפואי אמר לכלכליסט, כי "הכסף הגדול מגיע מהפצת בית המרקחת. ביטולו יאפשר הורדת המחיר באופן משמעותי. לגבי טענותיו של פפו על המחירים, ניתן לבחון את המספרים מהתשקיפים שפירסמו המגדלות הוותיקות שנכנסו לבורסה, ובכללם גם אלה שניסו להנפיק בבורסות השונות בעולם. שם רואים בבירור כי עלות גידול ישירה של קנאביס רפואי כיום בישראל עומדת על כ-5 עד 6 שקלים לגרם. לכך יש להוסיף תקינה שמוסיפה כ-2 שקלים לגרם, אריזות וכו' שמוסיפים על המחיר, ובסוף גם עלויות בתי המרקחת. דברים אלה מדברים בעד עצמם".

x