$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

"התעמרות, איומים והתנכלות": ועד הכבאים נאבק בהנהלה

בבקשה שהגיש הוועד לבית הדין לעבודה מפורטות "פעולות משפילות" של מפקדים: כבאים נדרשו לנקות ציוד עם מכחול קטן וכבאי זומן להליך משמעתי לאחר שסירב לנקות לשלשת יונים. ההנהלה: הבקשה היא חלק ממלחמה אישית של יו"ר ארגון הכבאים

עמיר קורץ 07:0527.11.19

ארגון הכבאים דורש מהרשות הארצית לכבאות והצלה, מנציב הכבאות רב טפסר דדי שמחי ומשורה של מפקדי תחנות כיבוי ברחבי הארץ לפצות אותו ב־5 מיליון שקל, בטענה לפגיעה בחירות ההתארגנות ובזכות השביתה של הכבאים והתנכלות קשה אליהם. כך עולה מ"בקשת צד בסכסוך קיבוצי", שהגישו הארגון וההסתדרות בתחילת השבוע לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.

 

בבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין יעל שילוני, סיגל פעיל וזוהר גיפס, נדרש בית הדין להוציא צווים שיחייבו את הנהלת רשות הכבאות לחדול מלנקוט במה שמכונה "פעולה ברורה של התעמרות, איומים והתנכלות", וזאת על מנת, "לערער, לטלטל ולזרוע פחד בלב העובדים, תוך פגיעה חמורה בזכויותיהם, על מנת שהמסר יהיה ברור - לא תקום ולא תהיה זכות התארגנות ברשות לכבאות והצלה".

 

יו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי ונציב הכבאות דדי שמחי. לטענת הארגון, מטרת הנהלת הכבאות היא להפוך את הארגון ללא רלבנטי יו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי ונציב הכבאות דדי שמחי. לטענת הארגון, מטרת הנהלת הכבאות היא להפוך את הארגון ללא רלבנטי צילומים: יאיר שגיא, אוהד צויגנברג

 

הארגון וההסתדרות מבקשים מבית הדין שיורה להנהלה "להפסיק לפגוע בעובדי הרשות ובכלל זה לחדול לאלתר מלאיים, להפעיל לחצים, לנקוט בהליכי משמעת פיקטיביים, להתעמר ולנצל לרעה סמכות, שררה וכוח על מנת לפגוע בזכותם להתאגד ובכדי להחליש ולהעלים את כוח העבודה המאורגן ברשות".

 

הסלמה במערכה

 

מדובר בעוד אחד מסכסוכי העבודה המתמשכים ברשות הכבאות ‑ האחרון הוכרז לפני כשלושה חודשים — במסגרת מאבק עז וארוך בין ההנהלה בראשות הנציב שמחי לבין ארגון הכבאים בראשות אבי אנקורי. התנהלותו של אנקורי עמדה בלב תחקיר של "כלכליסט" שפורסם באפריל האחרון, שהתמקד באופן השערורייתי שבו משתמשים ועדי העובדים בכבאות ב"כספי הרווחה" — מיליוני שקלים שמועברים אליהם מדי שנה על ידי המדינה.

 

ההסתדרות וארגון הכבאים טוענים כי שמחי, שמונה על ידי השר לביטחון פנים גלעד ארדן ב־2017, "פועל כאילו אין דין ואין דיין" וניסה לפגוע בהסדרים ארוכי שנים בכבאות, ובראשם — נושא המכרזים לתפקידים ברשות. שמחי טען בעבר כי המתקפה עליו מצד ארגון הכבאים והחלטתם ל"ניתוק מגע" ממנו היא בשל רצונו לעשות סדר במערך הכבאות, ולדאוג שהניהול יהיה בידי המפקדים וההנהלה ולא בידי העובדים.

 

הסכסוך הזה כבר ידע עליות ומורדות, אך כעת נראה כי המערכה מסלימה: בספטמבר החל ארגון הכבאים בגיבוי ההסתדרות בעיצומים חלקיים שכוללים אי ביצוע עבודות תחזוקה, אבטחת אירועים, אימונים ותרגילים ומעבר לעבודה במתכונת שבת. בקשות המדינה להוצאת צווים למניעת העיצומים נדחו בבית הדין לעבודה בנצרת. אולם ההסתדרות קיימה ועדת חריגים שהחריגה שלל פעולות, אימונים ותרגילים ואף אבטחת אירועים שונים וחלק מעבודות התחזוקה — שהמשיכו להתבצע למרות העיצומים.

חרף זאת, לטענת ארגון הכבאים, הצעדים שננקטו היו לצנינים בעיני נציב הכבאות שמחי וההנהלה שהחלו "לפרוק כל עול". בין היתר, נטען בבקשה, זומנו כבאים להליכי משמעת על אי ביצוע ניקיונות והעובדים החלו לסבול מ"איומים והטרדות חוזרות ונשנות בהקשר לזכויותיהם הארגוניות".

 

הבקשה מפרטת מקרים רבים, חלקם ציוריים במיוחד, של ניסיון פגיעה בזכות ההתארגנות לכאורה וניסיון לשבור את עיצומי הכבאים שקיבלו את אישור בית הדין לעבודה. כך למשל, מתואר כיצד מפקדי תחנות ביצעו "פעולות חמורות, פסולות ומשפילות".

 

לדוגמא, כבאים מתחנת קריית מלאכי קיבלו הנחייה לנקות ציוד חילוץ עם מכחול קטן, מה שלטענת הארגון מהווה ניסיון להשפילם; או למשל כבאים בתחנת אשדוד שהתבקשו על ידי מפקדם לפנות אליו בתואר "המפקד" ונדרשו ללבוש מדי ייצוג כשהם מבקשים לשוחח עמו כאילו מדובר במשפט צבאי — באופן שלא נהוג ברשות הכבאות.

 

"שיטת איום והפחדה"

 

דוגמאות נוספות שמוצגות בבקשה להמחשת התנכלות המפקדים מתייחסות לזימון כבאים לדין משמעתי לאחר שסירבו לבצע פעולות שגרתיות שאינן חירומיות עקב העיצומים. כך למשל, כבאי בתחנת יהודה סירב לשטוף רכב מנהלתי שאינו מבצעי וכבאי מפתח תקווה סירב לנקות את לשלשת היונים בתחנה; כבאי מתחנת חיפה חויב להתגלח, באופן לא חוקי לטענתו, כתנאי להוצאתו לקורס סמלים ונאלץ אף לשלוח למפקדו תמונה המוכיחה זאת.

 

מקרה אחר בבקשה מתאר כיצד כבאים מתחנת טירת הכרמל הוקפצו לכאורה לאירוע אמת בחברת אינטל וכשהגיעו לשטח גילו כי הוטעו במכוון וכי למעשה הם הוקפצו לתרגיל, שבו הם הודיעו מראש כי הם מסרבים להשתתף לאור העיצומים.

 

בבקשה מתוארים גם מקרים רבים של איומים מפורשים על כבאים, כולל קצינים, בפני קהל רחב במטרה לעשות להם "שיימינג" ולהרתיע אותם שאם ייקחו חלק בעיצומים הם יוזמנו להליכי משמעת וייפגע קידומם. בין היתר, ההנהלה החליטה לפגוע ביציאתם ללימודים והכשרות של הכבאים, מה שלטענת הארגון הוא "שיטת איום והפחדה, הבהרה לעובדים שמי שיעז לקיים את מרות ההסתדרות לא יתקדם".

 

עוד נטען כי ההנהלה ביטלה את אישורי היציאה ללימודים ולהשתלמויות של כבאים שכבר ניתנו והתנתה אותם בחתימה על "הצהרת נאמנות" והתחייבות לא לקחת חלק בעיצומים. בנוסף היא החלה להחתים כבאים שממתינים מזה ארבע שנים לצאת לקורס קצינים על הצהרות שאין בכוונתם ליטול חלק בצעדים ארגוניים כלשהם כתנאי לפתיחת הקורס. 

 

עו"ד יעל שילוני. מייצגת את ההסתדרות עו"ד יעל שילוני. מייצגת את ההסתדרות

 

בבקשה גם מופיעים ציטוטים ותמלולי הקלטות של הנציב שמחי בארועים שונים שבהם התבטא נגד התארגנות העובדים והשמיע לכאורה איומים נגד מי שמשתתף בעיצומים. באירוע מפקדים בדרום ביחס לסירוב כבאים להתאמן על סימולטור חדש הוא אמר כי "לא מעניין אותי אם הכבאים לא ילכו, אבל קצין שלא ילך, ייקח לי זמן אבל הוא לא יהיה קצין".

 

במקרה אחר בשבוע שעבר, הוקלט הנציב בשיחה עם עובדים אומר כי "נגמרו השביתות דה לוקס לכבאים". כמו כן הוא עשה, לטענת הארגון, "שיימינג" לסגן מפקד משמרת שסירב לשבור שביתה ואמר לו שהוא "בושה לקצונה".

 

לטענת ארגון הכבאים וההסתדרות, ההתנהלות הזו היא "שערורייתית ומגונה, ומנוגדת בצורה מוחלטת ליחסי עבודה קיבוציים ומתבצעת תוך התעלמות מהדין". לטענתם, מטרת הנהלת הכבאות היא להקטין את כוחו של הארגון ואת יכולת השפעתו על תנאי עבודתם של הכבאים ולהפוך אותו ללא רלבנטי.

 

במקביל, הגישו הארגון וההסתדרות בקשה נוספת לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה בעניינו של יו"ר הארגון אנקורי. הוא זומן לפני כשלושה שבועות לשימוע לפני פיטורין, בין היתר בעילה של אי קבלת מרות, אי ביצוע תפקידו, היעדר כשירות מבצעית, אי דיווח אמת לגבי נוכחותו במשמרת ועוד. אך עד מהרה הנהלת הכבאות חזרה בה מהכוונה לקיים את השימוע לאחר פניית יו"ר ההסתדרות לנציב ואיום בצעדי השבתה חריפים כולל סגירת תחנות הכיבוי.

 

אולם, בשבוע שעבר קיבל אנקורי הודעה על כוונה לנכות לו ימי חופשה ובאמצעותם לשלם לו את שכרו (העומד על יותר מ־30 אלף שקל בחודש בממוצע), לאחר שדו"ח הנוכחות שלו לא אושר. כעת אנקורי מבקש באמצעות עו"ד יעל שילוני מבית הדין שיוציא צו שימנע כל פגיעה בשכרו וטוען כי גם היא חלק מניסיון ההתנכלות אליו במטרה לשבור את ארגון הכבאים.

 

מרשות כבאות והצלה נמסר בתגובה כי "עניינה של בקשה זו אינו קשור לדיני עבודה או לזכויות העובדים עליהם מקפידה נציבות כבאות והצלה בכפוף לכללי המנהל התקין המפורטות בתקנון שירות המדינה. כל תכליתה יצירת מסך עשן, בלבול, אנדרלמוסיה וכאוס מערכתי הבאים לרתום את הארגון כולו לצרכיו האישיים של יו"ר ארגון הכבאים רס"ר אבי אנקורי המונע משיקולים זרים. אנקורי, זוכה מהמדינה מתוקף תפקידו כמפקד צוות מבצעי, לשכר נאה של עשרות אלפי שקלים לחודש מבלי שיבצע כלל את תפקידו המקצועי מבצעי.

 

"משכך, כל פעולותיו של אנקורי, המשמש גם כיו"ר ארגון הכבאים בהתנדבות, תכליתם אחת ויחידה - הכפפת הארגון כולו לצרכיו האישיים. לשם כך הוא מבקש לערבב בין התחום המקצועי והמבצעי לתחום הוועד, ובין הפרטי לארגוני תוך הפרה לכאורה של כללי התקשי"ר ברגל גסה ועשיית דין לעצמו. נציבות כבאות והצלה פועלת בכפוף לכללי נציבות שירות המדינה ועל פי חוק. מתוך כבוד להליך המשפטי ולבית הדין לעבודה נעביר את התייחסותנו כמקובל תוך מענה לשמועות, לסתירות ולחלקי העובדות הרצופים בכתב התביעה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x