$
קנאביס

הקאמבק של תיקון עולם אפוף מסך עשן

קנביט השלימה את עסקת קניית הפעילות בישראל של החברה ששלטה בשוק הקנאביס הרפואי. כעת יהיה עליה להתמודד עם רגולציה גוברת, מתחרים שהתחזקו ושינויים בשיטת החלוקה

צלי גרינברג 07:0826.11.19

חברת הקנאביס הרפואי הציבורית קנביט דיווחה אתמול על השלמת רכישת פעילותה הישראלית של מותג הקנאביס המוכר ביותר בקרב הציבור הישראלי בכלל, ובקרב ציבור המטופלים בפרט — “תיקון עולם”.

 

 

 

מניית קנביט הגיבה להודעה על השלמת העסקה בקפיצה של 8.11% עם סיום יום המסחר בבורסה אתמול. בתחילת יום המסחר עמד שווי קנביט על 246.2 מיליון שקל ואת יום אתמול היא סגרה בשווי של 266.2 מיליון שקל.

 

מימין: מייסד תיקון עולם צחי כהן, יו”ר קנביט איתן בן אליהו, ראש היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות יובל לנדשפט מימין: מייסד תיקון עולם צחי כהן, יו”ר קנביט איתן בן אליהו, ראש היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות יובל לנדשפט צילומים: עמית שעל, אוראל כהן, טל שחר

 

קנביט, שנשלטת על ידי קבוצת משקיעים בראשות ברק רוזן, הצליחה לעשות את מה שחברות ותיקות ממנה בתחום הקנאביס ניסו ללא הצלחה — לרכוש מצחי כהן את פעילות תיקון עולם בישראל; לסגור עימו מחיר ולנהל עליו משא ומתן לאחר מכן, תוך גרירתו מטה; ולהוציא מכהן התחייבות לרכישת תוצרת עתידית של החברה לטובת ייצוא במדינות בהן יש לכהן פעילות, כדי לקבל תוספת תשלום על המכירה.

 

במסגרת התנאים החדשים קנביט הורידה את התשלום לפעילות הישראלית, מ־100 מיליון דולר בתחילת הדרך, ל־42 מיליון דולר באמצע ספטמבר השנה. המחיר עם השלמת העסקה צנח ל־23.5 מיליון דולר במזומן, ו־17.5 מיליון דולר נוספים, שישולמו לתיקון עולם הבינלאומית אחרי שתמכור תוצרת של קנביט ב־250 מיליון דולר.

 

אותם 23.5 מיליון דולר רוכשים לקנביט מתקן ריבוי וגידול קנאביס רפואי של תיקון עולם בכפר יהושע, הממוקם על שטח של 20 דונם ובעל פוטנציאל גידול חקלאי של עד 9 טון בשנה; מפעל לייצור קנאביס רפואי באזור התעשייה ציפורית שבנצרת עלית; קליניקה, בית מרקחת ומשרדים ברחוב השל"ה 9 בתל אביב, ונקודות הפצה במרכז תל אביב ובבית החולים זיו בצפת. אבל הדבר העיקרי המתלווה לכל אלה הוא המותג והמוניטין שלו.

 

 

קנביט תעביר בנוסף לידי תיקון עולם הבינלאומית 4.99% ממניותיה, ואם שווייה יגיע למיליארד שקל במהלך חמש השנים הבאות היא תשלם לה 18 מיליון דולר נוספים.

במסגרת העסקה חברת ביט תקבל בנוסף לפעילות הישראלית גם את פעילות תיקון עולם בצרפת, שאישרה בחודש יוני האחרון ניסוי למשך שנתיים וחצי שבו ייבחן שימוש בקנאביס רפואי במדינה. כמו כן את הפעילות בפולין, בה הקנאביס הרפואי מאושר.

 

"הרכישה מאפשרת לקנביט להפוך לחברה עם מוצרים בשוק, כאשר המותג תיקון עולם הנרכש הוא המבוקש ביותר בקרב מטופלי הקנאביס הרפואי בישראל”, אמר ל”כלכליסט” יו”ר קנביט איתן בן אליהו. “תיקון עולם החזיקה בעבר בנתח שוק משמעותי מהשוק הישראלי ובכוונתנו להחזיר למטופלים את המוצרים הנדרשים להם ולשמור על האמון שהחברה קיבלה מהם. בנוסף, הפעילות האירופית שרכשנו יחד עם הפעילות הישראלית מאפשרת לנו תשתית לפעילות בחו"ל ולייצוא מישראל, לכשזה יוחל".

 

”אלפי חולים נואשים מחכים לבשורה חדשה”

 

בקרב המטופלים הדעות מעורבות. גורם מוביל במאבק מטופלי הקנאביס כנגד האסדרה החדשה - רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות המחייבת תקינה חדשה ומכירה באמצעות בתי המרקחת ומייקרת את מחיר הקנאביס הרפואי - אמר ל”כלכליסט” כי "תיקון עולם ללא הבעלים שלה היא לא אותה תיקון עולם. שינוי אסטרטגיה ניהולית תשליך על עלויות ועל נגישות. תחת הבעלים הקודם ידענו שיש לנו חברה שמבינה את מצבנו".

 

מטופל קנאביס אחר, ששותף למאבק אך אינו מעורב בו, אמר ל”כלכליסט” כי "יש אלפי מטופלים שמחכים שתיקון עולם תחזור לשוק בכל הכוח. הזנים שלה ממש הצילו חולים ולחלקנו, שלא מצליחים לאתר זן אחר בשוק שמטיב עימנו, החזרה של החברה תעשה רק טוב".

 

מטופלת קנאביס רפואי שטופלה בעבר דרך תיקון עולם, מסרה ל”כלכליסט” כי "תיקון עולם היתה בסיס האם והבית הרפואי שלי ושל אלפי מטופלים נוספים. כל שאלה הופנתה ישירות לגורמים בחברה, שסייעו והיו שם עבורנו מקצועית, אנושית וחברית. אבל בשל הרפורמה זה כבר לא יחזור, ועצם הניתוק מהווה קושי עצום. אבל תמיד נזכור שבזכותם אלפי חולים נואשים שמיצו כל טיפול קונבנציונאלי אחר וכשלו, צורכים כיום קנאביס רפואי".

 

גם המתחרים של תיקון עולם קיבלו החדשות בתחושות מעורבות. אחד המתחרים הוותיקים של תיקון עולם אמר לכלכליסט, כי "אנחנו היום בשוק שונה מבעבר שמתנהל תחת רגולציה חדשה בה כבר אין לאף חברה מונופול על החולים. כל חברה מגיעה לבתי המרקחת לאותו קו זינוק, ויש כיום יותר חולים שלא טופלו או מכירים את תיקון עולם, מאשר חולים שטופלו ומכירים אותה. אסור לשכוח שהיא גם לא היתה בשוק כבר כמה חודשים מאז שמשרד הבריאות לא איפשר לה לגדל. כך שהמצב כיום שונה לחלוטין, למרות שהמחסור הקיים בשוק מאפשר לה כניסה חלקה חזרה, אבל ללא עדיפות כלשהי על האחרים".

 

לצחי כהן נמאס בסופו של דבר להיאבק ברגולציה

 

צחי כהן החל במגעים למכירת הפעילות הישראלית של תיקון עולם לאחר פסיקת בית המשפט המחוזי בירושלים ב־4 באוגוסט השנה, שדחתה את הערעור שהגישה תיקון עולם כנגד החלטת משרד הבריאות שלא לאפשר לה רישיון גידול חקלאי כל עוד צחי כהן הוא בעל העניין העיקרי בחברה.

 

החלטת בית המשפט חייבה את כהן, שהיה הראשון לקבל ממשרד הבריאות רישיון גידול חקלאי של קנאביס רפואי, לרדת אל מתחת ל־5% של אחזקה בחברה ובכך להפסיק להיות בעל עניין בה לאחר 11 שנות פעילות.

 

במהלך הדיונים בעתירה הציעה החברה כי מניותיו של כהן יועברו לנאמנות עיוורת ולא תהיה לו כל נגיעה לניהול ושליטה בחברה, מלבד הזכות לקבלת רווחים מפעילותה. בדומה למה שאושר לברק רוזן, שהוביל קבוצת משקיעים להשתלטות על קנביט הרוכשת אותה. אך המשא ומתן בין החברה למשרד הבריאות במתווה זה לא צלח.

 

גורם המכיר את פעילות תיקון עולם מסר באותו זמן ל"כלכליסט" כי "אחרי פסיקת בית המשפט צחי כהן הבין שהמאבק עוד ארוך ושהוא צריך לבדוק גם מכירת החברה".

לשלב ההתמחרות הגיעו שלושה פיינלסיטים: מאיר אריאל, הבעלים של חברת בזלת פארמה, המחזיקה במפעל הקנאביס הגדול בישראל; אהוד ברק, יו"ר אינטרקיור וקנדוק פארמה; וברק רוזן, שהוביל קבוצת משקיעים שהשתלטה על קנביט הציבורית.

 

רוזן היה זה שהצליח לייצר שפה משותפת עם כהן ולסגור עימו עיסקה, ואף לשפר את תנאיה בהמשך.

 

לצחי כהן, כך נראה, פשוט נמאס מההתעסקות הבלתי פוסקת והמאבקים שמלווים אותו ב־11 השנים האחרונות בתחום קנאביס הישראלי.

 

גורם מקורב לצחי כהן אמר ל”כלכליסט” בעבר, כי "צחי רוצה שהמטופלים יוכלו לחזור ולקבל הטיפול. הוא לא הטיפוס שעושה משהו בשביל הכסף, אלא בשביל האנשים. הוא הרי סבסד טיפולים לילדים חולים".

 

תיקון עולם חוזרת לעולם חדש של קנאביס רפואי

העשב של השכן ירוק יותר ברפורמה

 

רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות (האסדרה החדשה) טרפה את הקלפים בשוק הקנאביס הרפואי הישראלי בשנה האחרונה. הפשרת פעילותה של תיקון עולם תחת הבעלים החדשים, וחזרתה לייצור שוטף תתמודד עם עולם עסקי חדש ובלתי מוכר לה.

 

תיקון עולם היתה שותפה למאבק מטופלי הקנאביס הרפואי כנגד האסדרה החדשה, שהיא רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות המחייבת בתקינה חדשה לגידול מסחרי וייצור, ולמכירת התוצרת שלהן דרך בתי המרקחת. ההליכים הנוספים עליהן הוחלט חייבו את המגדלות הוותיקות כמו תיקון עולם לוותר על חלק מחוליות שרשרת הערך שלהן. הפסד אחוזי הרווח של החברות התווסף להעלאת מחיר הקנאביס הרפואי למטופלים.

 

באסדרה הישנה, טרום הרפורמה, תיקון עולם היתה המלכה הבלתי מעורערת של שוק הקנאביס הרפואי הישראלי והחזיקה בכ־60% מהשוק. אחזקת כשני שליש מהשוק שהתנהל טרום הרפורמה היתה משמעותית, כיוון שהוא התנהל על ידי ציוות מטופלים לחברה על ידי משרד הבריאות, שלא יכלו לקבל את הקנאביס הרפואי מחברה אחרת, אלא רק מהחברה אליה צוותו.

 

עם העלייה במספר מטופלי הקנאביס הרפואי כתוצאה מהקמת היק”ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) ירד אחוז האחזקה שלה בשוק ל־40%. ולאחר ההתנגשויות האחרונות בינה לבין משרד הבריאות ירד חלקה בשוק לאחוזים בודדים. שאר החברות שהשתרכו מאחורי תיקון עולם עקפו אותה בסיבוב, והשאלה הגדולה הנשאלת כיום בשוק היא האם תחת האסדרה החדשה, והבעלים החדשים, תצליח תיקון עולם לחזור לכיסא המלוכה.

 

העיניים בנושא זה נשואות בעיקר למטופלים והאם יחזרו להביע אמון בחברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x