העליון: יבואניות אופנה חייבות בתשלום מכס עבור דמי זיכיון למותגים הבינלאומיים
בכך דחה השופט עופר גרוסקופף את הערעור שהגישו חברות גוטקס מותגים והחברות SBN וסופר ברנדס, אשר טענו כי דמי הזכיון שהן משלמות לחברות הבינלאומיות הם עבור שירותים שיווקיים ושירותי ניהול, ולכן אינם חלק מרכישת המוצרים ולא מחוייבים במס
התמלוגים שמשלמות יבואניות אופנה ישראליות לחברות אופנה בינלאומיות עבור קבלת הזכיון לשווק אותם, הם חלק ממחיר הסחורה ולכן חייבים בתשלום מכס. כך קבע היום שופט בית המשפט העליון עופר גרוסקופף.
- הזיכיון של ספורטס אילוסטרייטד נמכר תמורת 110 מיליון דולר
- הזיכיון על שיווק מכוניות אופל בישראל עובר ללובינסקי של משפחת מנור
בכך דחה העליון את הערעור שהגישו חברת גוטקס מותגים יבואנית זארה ופול אנד בר, והחברות SBN וסופר ברנדס, יבואניות איזי ספיריט, ניין ווסט, KEDS, נאוטיקה ואן קליין, אשר טענו כי דמי הזכיון שהן משלמות לחברות הבינלאומיות הם עבור שירותים שיווקיים ושירותי ניהול, ולכן אינם חלק מרכישת המוצרים ולא מחויבים במס.
בפסיקתו אישר העליון את החלטת בית המשפט המחוזי שדחה בשנת 2016 את התביעה שהגישו שלוש החברות. התביעות של החברות, גוטקס מותגים, SBN וסופר ברנדס אוחדו שכן הן עסקו באותן טענות.
שלוש היבואניות מייבאות את המותגים מחו"ל ומוכרות אותם בחנויות ייעודיות תחת שמות המותגים. החברות משלמות למותגים בינלאומיים דמי זכיון שנגזרים מהמכירות בישראל. הטענה של החברות היתה כי התמלוגים משולמים עבור שירותי ניהול ושיווק שהן מקבלות מהחברות הבינלאומיות ולכן לא חלה עליהם חובת תשלום מכס. רשות המסים טענה כי דמי הזכיון הם חלק מערך העסקה ולכן נדרשים לתשלום מכס.
"העובדה כי שיעור התמלוגים על פי הסכמי הזכיינות של SBN וסופר ברנדס, גבוהים יותר ביחס למכירות סיטונאיות מאשר ביחס למכירות קמעונאיות אינה מתיישבת עם טענתן כי התמלוגים הללו משולמים בגין שירותים שניתנים לחנויות קונספט ולא בגין הטובין עצמן", קבע בית המשפט. בנוגע לזארה שטענה כי היא קונה מקבוצת אינדטקס הספרדית גם מוצרי אופנה בלתי ממותגים, קבע בית המשפט כי "מוצרי זארה אינם נכנסים לישראל כחומרי גלם או כמוצרים חסרי ייחוד, משל היו כחומר ביד החנות. המוצרים נכנסים לישראל כאשר גורלם הייחודי קבוע להם מראש: הם עתידים להיות מוצעים למכירה בחניוות זארה כמוצרי זארה".
את הערעור בנוגע למותג KEDS קיבל בית המשפט מכיוון שסופר ברנדס מייבאת אותו ממפעל במזרח הרחוק ולא מחברה שהיא בעלת המותג.
בית המשפט העליון הציע לחייב את המערערות בהוצאות משפט: SBN בסכום של 50 אלף שקל, סופר ברנדס 35 אלף שקל וגוטקס מותגים 65 אלף שקל.