$
המזרח התיכון

חיסול מנהיג דאעש לא יבלום מימון טרור

דעאש הוא ארגון הטרור העשיר בהיסטוריה, שהונו נאמד בחצי מיליארד דולר. בהעדר ישות מדינתית, וכעת גם ללא מנהיג מובהק, ימשיכו הנכסים שנצברו לממן פעילות טרור. ארגוני הביון במערב ממשיכים לתור אחר ההון השחור

דורון פסקין 22:0027.10.19

חיסולו של מנהיג דאעש אבו בכר אלבגדדי מהווה מכה מוראלית נוספת לארגון הטרור הרצחני שירד מגדולתו. למרות מותו של אלבגדדי (ששמו המקורי הוא איברהים עוואד אלבדרי), הרעיון שהוא הוביל וסימל - הקמת מדינה איסלאמית - לא יחוסל במהרה וימשיך לפעם בליבותיהם של צעירים מוסלמים ברחבי העולם גם בשנים הבאות.

 

אלבגדדי ואידאת הח'ליפות האיסלאמית הגיעו לשיאם בקיץ 2014 עם ההשתלטות על העיר מוסול בעירק. השטחים והמשאבים שנוכסו באזור, כולל אוכלוסייה המונה כ־10 מיליון בני אדם, הפכו את דאעש לארגון הטרור העשיר בהיסטוריה עם הכנסות של מאות מיליוני דולרים בשנה מהברחת נפט למדינות שכנות והטלת מסים על התושבים.

מאז, איבד דאעש את נכסיו הטריטוריאליים, ומשלהי 2017 הישות הזו מתקיימת במרחב הווירטואלי בלבד.

 

אבו בכר אל בגדדי, ראש ארגון דאעש שחוסל אבו בכר אל בגדדי, ראש ארגון דאעש שחוסל צילום: Al-FURQAAN MEDIA

 

אובדן הטריטוריה הפכה את דאעש לעוד ארגון טרור הפועל באמצעות חוליות חמושות, ללא הנהגה מרכזית, באזורים שונים בעירק ובסוריה. אלבגדדי לא כיוון את החוליות הללו, שכן הוא עסק בהישרדות, אך ללא ספק היווה השראה לפעילותן.

 

500 מיליון דולר מוברחים

 

הכנופיות החמושות של דאעש מנצלות כיום את הפרצות הביטחוניות בסוריה ובעירק כדי להטיל מורא על התושבים ולגייס באמצעותם כספים להמשך פעילותן. החשש הוא כי המבצע הטורקי בצפון סוריה מגביר את סיכויי דאעש ושלוחותיו להתבסס מחדש, וזאת בעקבות בריחת עשרות מפעיליו שהיו כלואים בבתי כלא שנשלטו על ידי הכורדים.

 

מותו של אלבגדדי מציף ביתר שאת את השאלה: מה יעלה עתה בגורלם של מאות מיליוני הדולרים שהצליחו אנשי דאעש לצבור במשך השנים. בשיא פריחתה, הגיעו הכנסות המדינה האיסלאמית ל־1 עד 2 מיליון דולר ביום ממכירת הנפט והמסים.

 

לפי הערכות שונות שנעשו במהלך השנים האחרונות - כולל הערכות של מומחי האו"ם - לאחר התמוטטות הח'ליפות נותרו בידי אנשי המדינה האיסלאמית נכסים בשווי שנע בין 300 מיליון דולר ל־500 מיליון דולר, חלקם תוצאה של בזיזת הרכוש בעירק ובסוריה על ידי אנשי דאעש במהלך ההשתלטות על הטריטוריה.

 

מצד אחד, חיסול הישות המדינתית מנעה מדאעש גישה למקורות ההכנסה המרכזיים שלו - נפט ובני אדם. מנגד, הנכסים שנצברו עד כה, משמשים עתה בעיקר למימון תאי הטרור ולא למימון ישות מדינתית, דבר המגביר את הסיכויים לגל מחודש של טרור.

 

הבעיה העיקרית של הקהילה הבינלאומית היא שמיקום הנכסים של דאעש אינו ידוע ברובו, וככל הנראה אלו פזורים במדינות שונות, מוסווים היטב הרחק מעינן הפקוחה של מערכות הביון והפיקוח הבינלאומיות.

 

לפי חלק מהמקורות, עוד לפני קריסת דאעש כישות מדינתית, וביתר שאת לאחר מכן, הוברחו אל טורקיה מאות מיליוני הדולרים שאגר ארגון הטרור כמו גם הזהב שעליו הצליח לשים ידו. שאר הכספים הועברו ליעדים עלומים באמצעות רשתות בינלאומיות ולא חוקיות להעברת כספים. השאלה היכן מצויים הכספים כיום ובידי מי תעסיק את מערכות הביון בשנים הבאות.

 

תורמי הכספים חיפשו סמל

 

שאלה נוספת שמעלה סילוקו של אלבגדדי היא מה יקרה עתה לכספי הטרור, שכן מממני הטרור שתרמו במהלך השנים האחרונות בנדיבות כספים לדאעש ולרעיון שייצג עשו את זה בין השאר בשל הסמל שהיווה אלבגדדי. עתה כספים אלה יחפשו אפיקים אחרים בכדי לממש את החזון הג'יהאדיסטי הרצחני.

 

מוקדם עדיין לקבוע מה יהיה גורלו של דאעש כארגון פעיל ומתפקד. באופן אירוני דווקא החיסול של "ראש הנחש" עלול לעורר מחדש את התאים הרדומים הנאמנים לרעיון הח'ליפות הנמצאים בכל רחבי העולם, דבר שיכול לבוא לידי ביטוי בגל של פיגועי נקם. בניגוד למצב בסוריה ובעירק, יש לזכור כי דאעש או ארגונים שנשבעו אמונים לאלבגדדי, מבוססים היטב באזורים שונים בעולם, ובעיקר באפריקה (בוקו חראם) או במדינות אסיה (אפגניסטן, פיליפינים), ומבחינתם הוצאה לפועל של גל פיגועי נקם היא אופציה סבירה.

 

דאעש אינו הארגון הג'יהאדסטי היחיד הפועל בסוריה ובעירק כיום ואולי גם לא המאיים ביותר. החל משנת 2018 דרך כוכבו של ארגון הנחשב קיצוני אף יותר מדאעש, "חראס א־דין" (שומרי הדת), שמסתמן כרגע ככוח הג'יהאדיסטי העולה בסוריה ובעירק. בארגון זה חברים למעלה מ־2000 חמושים, רובם ככולם יוצאי דאעש, ולפי דו"ח של המודיעין העירקי, ארגון זה מהווה את האיום הג'יהאדיסטי המשמעותי ביותר הפועל כיום בטריטוריה העירקית.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com .

בטל שלח
    לכל התגובות
    x