$
משפט

סגן מנהל סניף שמעל בכספים הודה: "יכולתי בקלות ללכת לאבדון"

סגן מנהל סניף בנק שהתמכר להימורים, גנב 470 אלף שקל מהבנק והחזיר את כל השלל מיוזמתו. לאחר שהופנה לפרויקט משפטי ניסיוני במקום להליך פלילי, הוא קיבל עונש שיקומי. בבית המשפט הוא חשף את סיפורו: מהלחץ הנפשי, דרך החיים הכפולים ועד המעילה. "יכולתי להתרסק", הוא הודה

תומר גנון 11:2427.10.19

בית משפט השלום בתל אביב נתן בסוף השבוע גזר דין ראשון בעבירה כלכלית במסגרת פרויקט בתי המשפט הקהילתיים: עונש שיקומי קל של חמישה חודשי מאסר על תנאי, 120 שעות שירות לטובת הציבור והתחייבות כספית של 5,000 שקל על ס', סגן מנהל סניף בבנק דיסקונט לשעבר. ס', שסבל מהתמכרות להימורים, הודה והורשע בגניבת 470 אלף שקל. הוא בעצמו חשף את מעשיו, השיב את כל הכסף שגנב ופנה למשטרה.

 

 

 

עורכי הדין רונן רוזנבלום ודניאל קליין עורכי הדין רונן רוזנבלום ודניאל קליין צילומים: יח"צ

 

 

גזר הדין שנחשב ייחודי ניתן במסגרת פרויקט בתי המשפט הקהילתיים. הפרויקט שם דגש על טיפול בבעיות הרקע שהובילו לעבירה, על שיקום הנאשם ושילובו בקהילה. ההחלטות בהליך מתקבלות בשיתוף ובהסכמת הצדדים, ויש העדפה לעונשים שיקומיים שאינם כוללים מאסר בפועל. ההחלטה על ניתוב התיק להליך זה היא בידי הפרקליטות, וגם לבית המשפט יש את הסמכות הזו. המשפט זוכה לליווי צמוד של עובדים סוציאליים, קצין מבחן ותוכנית טיפול אישית והשתלבות בקהילה. 

 

 

בתי המשפט הקהילתיים בישראל החלו לפעול בסוף 2014, כחלק מתוכנית פיילוט שקיימת עד היום. נכון לסוף 2017, שולבו בתוכנית כ־280 נאשמים, שנפתחו נגדם כ־780 תיקים פליליים. על פי נתוני עמותת ג'וינט ישראל אשלים, שיעור העבריינות החוזרת בישראל עומד על כ־42%, והגורמים לה הם בעיקר בעיות של עוני, הדרה ולקויות לא מטופלות. ההנחה היא שבמקביל לענישה יש לטפל בבעיות הרקע של העבריין באופן רב־מערכתי, באופן שיכלול את תחומי הרווחה, הבריאות ואת נושא מיצוי הזכויות. לפי אתר משרד המשפטים, כיום קיימים בתי משפט קהילתיים בבאר שבע, ברמלה ובמחוז תל אביב. לאחרונה הורחבה הפעילות גם לחורה ולדימונה, לרחובות וללוד, וכן אושרה פתיחת בית משפט קהילתי במחוז הצפון.

 

ס' היה אחראי על הפקדה בכספומט של כספים שהוצאו מהכספת בנק, ועל ספירה תקופתית להשוואה וגילוי חוסרים. במהלך 2017 הוא גנב מדי פעם שטרות למטרת הימורים בסכום שהסתכם ל־470 אלף שקל. כדי להסוות את הגניבה, הוא רשם במסמכי סגירת היום בכספומט יתרה שונה מזו שהיתה בפועל. המקרה של סגן מנהל סניף הבנק שונה מאוד בנוף ההליך הקהילתי, שעד כה התמקד בעברייני רכוש עם התמכרויות. "מדובר בתיק בעל ייחוד שלא אופייני להליך", אמרה התובעת בתיק, עו"ד ספי ברא"ז. "הן מבחינת העבירה, סכום הגניבה הגבוה והנאשם עצמו. מצד שני יש את נסיבות ביצוע העבירה והשבת הסכום המלא".

 

התובעת פירטה שורה של נושאים שכלל ההליך מול ס', שיוצג על ידי עורכי הדין רונן רוזנבלום ודניאל קליין, ובהם: טיפול בהתמכרות, טיפול בחובות ואיתור עבודה לאחר שעזב את הבנק. "ההחלטה על מתווה ההליך הקהילתי הייתה נכונה ומשתלמת", אמרה לשופט שמואל מלמד התובעת. "ס' שיתף פעולה, הציג רצון אמיתי לערות שינוי בדפוס חייו, לקח חלק בקבוצת תיאטרון, נרשם ללימודים באוניברסיטה וטיפל גם במערכת הזוגית שלו. היום הוא מנהל אורח חיים תקין, ומתפקד כמו כל אדם נורמטיבי".

 

"אני מאוד מתרגש", אמר ס' בדיון. "הגעתי לפה חפוי ראש ומלא בושה. היו לי חיים נורמטיביים ונחשפתי לחיידק שנקרא הימורים. החזרתי את הכסף למנהלת הסניף והחלטתי שאני עושה את המהלך כדי לא לבזבז זמן לביהמ"ש ולחברה, מסיים את זה ומתחיל בהליך שיקומי. אני אסיר תודה על הצעת הפרקליטות שאקח חלק בהליך וגם לשירותי המבחן".

 

ברגע שנדיר לצפות בו בהליך פלילי רגיל, פנה ס' לשופט ואמר: "ההליך יצר לי מסגרת שנתנה לי זמן וכלים למה שהגעתי היום, שכן בקלי קלות יכולתי להתרסק וללכת לאבדון. כל העזרה והתמיכה של כולם נתנו לי אוויר".

 

"ס' זכה בלוטו בגיל 42 ואז רכש בית ורכב חדשים", תיאר השופט שמואל מלמד כיצד החריפה בעיית ההימורים של הנאשם. "במקביל הגביר עוד יותר את קצב ההימורים והסכומים שהוציא. הוא ניהל חיים כפולים כשבני משפחתו אינם יודעים על ההתמכרות. לאחר שצבר חובות נאלץ למכור את ביתו ולשתף את בני משפחתו בבעיה. היה נתון בלחץ נפשי וכלכלי ופעל ממצוקה, כשלא הצליח להתגבר על דחף ההימורים. המקרה שלו מעיד על נפילה ודרך טיפולית שעבר כדי לחזור למסלול החיים הסדיר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x