בלעדי לכלכליסט
תקציב הביטחון יחכה: הפלונטר הפוליטי דוחה את ההעברות התקציביות
כחלון יצטרך להגיש מחדש לוועדת הכספים העברות תקציביות של למעלה מ-10 מיליארד שקל וכן קיצוצים של 2 מיליארד שקל. הממונה על התקציבים באוצר והחשב הכללי מבקשים מגפני להאיץ הדיונים באישור פניות תקציביות שהגיש האוצר
שר האוצר משה כחלון יצטרך להגיש מחדש לוועדת הכספים העברות תקציביות של למעלה מ- 10 מיליארד שקל וכן קיצוצים של 2 מיליארד שקל. כך התברר מעמדת היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד שגית אפיק, שהוצגה הבוקר לח"כים. לכלכליסט נודע שהאוצר העביר רק חלק מהפניות מחדש לאישור הוועדה, המשמעות פניות רבות לא ידונו בקרוב.
הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור והחשב הכללי רוני חזקיהו פנו היום ליו"ר ועדת הכספים גפני ואל הוועדה המסדרת בכנסת בבקשה להאיץ הדיונים באישור פניות תקציביות שהגיש משרד האוצר.
על שולחן הוועדה מונחות פניות של משרד האוצר לביצוע מאות שינויים בתקציב וכן לאשר קיצוצים בתקציבי המשרדים. חלק גדול מהפניות מעוכבות בגלל הקדמת הבחירות והתנגדות הח"כים בעיקר מהאופוזיציה לאשרן בטענה שמדובר בהעברות פוליטיות לישיבות ולמוסדות דתיים והתנחלויות. ח"כים בוועדה ובהם מהקואליציה גם מעכבים כספים עד שמשרד האוצר יקצה כספים לחינוך המיוחד במוסדות החרדיים. כתוצאה מהעיכובים מתקשים משרדי הממשלה לממן פעילות שוטפת ואף תשלום שעות נוספות לעובדים ופרוייקטים.
- הכנסת סירבה לאשר למערכת הביטחון תוספת תקציב של 3.5 מיליארד שקל
- נתניהו: "צריך לקבל החלטות תקציביות שלא הכרנו שנים - אולי מאז מלחמת יום כיפור"
- השלטון המקומי: ביטול המענקים לרופאים בפריפריה - מכת מוות
כמו כן מונחת בקשה להגדלת תקציב הביטחון ב-2.5 מיליארד שקל שמעוכבת בעקבות בקשתו של חבר הוועדה ח"כ מיקי לוי (כחול לבן).
יצוין שלממשלה היוצאת אין רוב בוועדת הכספים והאופוזיציה מוכנה לתמוך רק בחלק מפניות האוצר.
אפיק הסבירה לוועדה שכל הבקשות התקציביות לשינויים בתקציב ולהפחתות בתקציב שהונחו על שולחן הוועדה אינן תקפות בגלל שהתחלפה כנסת וכי על שר האוצר, אם הוא רוצה בכך, להגיש את הכל מחדש בחתימתו.
עוד אמרה שמכיוון שהכנסת נבחרה מחדש - הוא צריך להבהיר לכנסת האם הוא עדיין רוצה באותם שינויים ובאותם קיצוצים, או שאולי נוכח מבנה הכנסת החדש - הוא אינו מעוניין בכך או אולי אינו מעוניין בחלק מהם. המשמעות היא שמשרד האוצר יצטרך לבחון מחדש את כל הפניות התקציביות ולהגישן לוועדה.
ח"כ מיקי לוי אמר כי "בתוך הכאוס הפוליטי בו אנו מצויים נפקד אדם אחד - שר האוצר, כאשר הוא משאיר אחריו משרד לא מתפקד, גרעון הולך וגדל ומשרדי ממשלה שמתקשים לתפקד נוכח מחסור חמור בתקציבים. מאחר ואין מדיניות כלכלית מזה יותר משנה, לא ברור מה יעשה כחלון, אם בכלל, סביב מאות הבקשות התקציביות ובהם 3 קיצוצים רוחביים חסרי תקדים, שהוחזרו אליו להגשה מחדש. את המחיר של הכשלון הזה והיעדר המדיניות - משלם כבר כעת הציבור - אין תקציב לסל התרופות, הגרעון של קופות החולים הולך ומעמיק, הסבסוד לתחבורה הציבורית נעצר, המענקים לרופאים בפריפריה הופסק, ואיתם עוד ועוד שירותים ציבוריים שהולכים ומצטמצמים או לחילופין נפסקים. פניתי אמש ליו"ר ועדת הכספים בבקשה כי הוועדה בראשותו תיקח את המושכות ותפעל מול אנשי אגף התקציבים להעברת תקציבים הנדרשים למשרדים החברתיים וכן לתכניות חשובות נוספות, אחרת נמצא את עצמנו בכאוס ציבורי גדול".
גפני התייחס בפתח הדיון למצב הכלכלי במדינה בהעדר ממשלה ואמר כי "ככל הנראה נשיא המדינה יטיל על בני גנץ להקים ממשלה הערב, יצליח או לא, אני לא יודע. זה גם מטיל עליו אחריות. יש העברות על השולחן, אין כסף לסייבר, יש נושאים חיוניים כמו חינוך תחבורה ציבורית ואחרים – צריך לקבל החלטה, בעד קיצוץ כדי להעביר את הכסף לתחבורה הציבורית, כן או לא?"
גפני הוסיף כי "אמרתי שכל הוועדה מוכנה לקיצוץ רוחבי כדי להעביר כסף לחינוך המיוחד, האוצר לא מוכן. בידי אגף התקציבים להביא או לא להביא העברות. אני מבקש שיביאו את כל מה שהיה בכנסת הקודמת, אני לא יכול מבחינה חוקית להתנהל על סמך העברות שהועברו בכנסת הקודמת. אגף תקציבים לא מביא את הדברים. אם הם רוצים לעשות פוליטיקה ולהעביר חלק, נבחן כל העברה שתגיע".
גפני התייחס גם לפגיעה בתקצוב בתי הספר של חנוכה, שהעלתה ח"כ אורלי פרומן, וציין כי מדובר בעוד סוגיה הנובעת מהעדר ממשלה וסדר תקציבי, וציין כי יפעל בסוגיה: "אין כתובת לכל הנושאים האלה במצב במדינה, אגף התקציבים עושה כרצונו, הבוקר התבשרתי שהעברות היחידות שהגיעו הן שלושה קיצוצים".
מרידור וחזקיהו לגפני: להאיץ את הדיונים
הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור והחשב הכללי רוני חזקיהו פנו היום ליו"ר ועדת הכספים גפני ואל הוועדה המסדרת בכנסת בבקשה להאיץ הדיונים באישור פניות תקציביות שהגיש משרד האוצר.
"על אף הנסיון להימנע ככל שניתן מפגיעה בתיפקוד המשרדים ובשירותים הניתנים לאזרח שלא לצורך, התקופה הממושכת שבה לא התקיימו דיונים בוועדת הכספים מנעה מלבצע התאמות חיוניות בתקציב, המדינה המאושר, דבר שמביא לעיכוב בתשלומים לספקים וכן לאי מימוש צעדי מדיניות מתוכננים ומאושרים. רק לאחרונה נעצרו תשלומים לספקים של משרד התחבורה אשר ביצעו עבודות עבור המשרד וזאת נוכח אי מיצוי התקציב העומד לרשות המשרד, ואי אישור פניות תקציביות המונחות על שלחנה של ועדת הכספים הנוגעות לתוספות תקציביות למשרד".
עוד הוסיפו כי "שנת 2019 הינה שנה תקציבית מורכבת אשר התנהלה עד כה כמעט ללא דיונים סדורים בנושא ההתאמות התקציביות בועדת הכספים. יוצא איפוא שעל שלחנה של הוועדה הונחו במשך חודשים ארוכים עשרות פניות תקציביות אשר כלל לא נדונו על ידי הוועדה".
היועצת המשפטית של ועדת הכספים עו"ד אפיק הודיעה כאמור שעל משרד האוצר לשגר מחדש את הפניות התקציביות לאישור הוועדה מאחר שהכנסת התחלפה.
לכלכליסט נודע שהאוצר שיגר הבוקר פנייה מחודשת לאישור קיצוצים רוחביים בתקציב המדינה בסך של 2 מיליארד שקל וכן בקשה להעברות תקציביות בתחום התחבורה בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל.
מרידור וחזקיהו הוסיפו כי "לבקשתכם בימים האחרונים הועברו אליכם בשנית ההתאמות התקציביות הדחופות ביותר, ובכוונתו להעביר פניות נוספות בתקופה הקרובה, בהתאם ומתוך צורך לבצע הקצאה נכונה של משאבי התקציב המוגבלים לקראת סיום שנת 2019 ולהימנע מהמשך פגיעה בפעילות משרדי הממשלה אנו מבקשים לקיים בהקדם האפשרי את הדיונים בנוגע להתאמות התקציביות המונחות על שלחן הוועדה".
יצוין כי בועדת הכספים מסרבים לדון רק בקיצוצים הרוחביים ובתוספות לתחבורה ודורשים לקבל את כל ההעברות התקציביות שהועברו בשלהי הכנסת ה-21 על מנת שהוועדה תוכל לאשר תוספות תקציביות למשרדי הממשלה. ואולם, באוצר סבורים שהוועדה לא יכולה לקבוע את סדרי העדיפויות התקציביים והיא מתבקשת תחילה לאשר את הקיצוצים והתוספות לתחבורה ורק לאחר מכן לדון בפניות תקציביות נוספות-לכשיוגשו. יצויין כי בין התקציביות שאותן יש לשגר מחדש מהאוצר אל ועדת הכספים גם כספים פוליטיים לישיבות, חינוך