$
חדשות טכנולוגיה

חרם? וואווי במגעים עם חברות אמריקאיות למכירת הסכמי רישוי לדור ה-5

החברה הסינית לא יכולה למכור מוצרים לחברות בארה"ב בשל החרם, אבל בכל הנוגע למכירת רישיונות שימוש בטכנולוגיה - התמונה עשויה להיות שונה; במחלקת המדינה האמריקאית מביעים ספק: "אין שום דרך בה הספקיות וחברות התקשורת יוכלו לייצר בעצמן את הציוד הנדרש"

רפאל קאהאן 15:3619.10.19

וואווי מנהלת מגעים בשלבים מוקדמים מאוד עם כמה חברות אמריקאיות בנוגע למכירה של הסכמי רישוי שיאפשרו את השימוש בטכנולוגיה שלה לדור ה-5. על פי הדיווח של סוכנות רויטרס היום (שבת), בכיר בוואווי מסר שמדובר בשני סוגי הסכמים פוטנציאלים, רכישה של רישיון מלא בפעם אחת או הסכם לטווח ארוך.

 

שמות החברות המדוברות לא נחשפו. בנוסף, וינסנט פאנג, סגן נשיא וחבר הדירקטוריון של וואווי, הגיע לוושינגטון לכמה ימים השבוע כנראה כדי לנהל חלק מהמגעים האלה.

 

וואווי מופיעה כעת באופן רשמי ברשימת החרם של הממשל האמריקאי יחד עם כ-70 עד 80 חברות סיניות נוספות. המשמעות הרשמית היא שגופים אמריקאיים לא יכולים למכור לה מוצרים או טכנולוגיה. בנוסף הדבר גם מונע ממנה למכור מוצרים לממשל האמריקאי או לגופים הפועלים מטעמו. עם זאת אין זה אומר שהחברה לא יכולה למכור רישיונות שימוש לטכנולוגיה שלה לחברות אמריקאיות.

 

ההבדל בין מכירת מוצר לרישוי טכנולוגיה הוא כמו בין מכירת רכב למכירת תוכניות הבנייה שלו. הסכם רישוי מאפשר ללקוח לבנות לעצמו את המוצר במקום לרכוש אותו מוכן מהיצרן. במקרה של וואווי, הדבר אמור לאפשר לחברות האמריקאיות גישה לקוד המקור של המוצרים מה שיאפשר להן לוודא שאין בו "דלתות אחוריות" או מנגנון ריגול, שזו היתה הטענה העיקרית של ממשל טראמפ כנגד השימוש בציוד של וואווי מלכתחילה.

 

את רעיון הרישוי העלה לראשונה רן ז'נגפיי, מייסד וואווי, לפני כחודש. על פי ההצעה שלו, הרישיון של החברה יעניק ללקוחות "גישה אינסופית", לטכנולוגיית ה-5G של החברה. זה כולל גישה לקוד המקור של הטכנולוגיה וכן לשיטות ההטמעה וההפעלה שלה. הלקוח יוכל לשנות את קוד המקור ולהתאימו לצרכיו, מה שעל פניו משאיר מעט מאוד אפשרויות להטמנה של דלתות אחוריות. בדרך זו ארה"ב גם תוכל באבחה אחת ליישר קו מול המתחרות - הן באירופה והן בסין.

 

שלט של וואווי בסין שלט של וואווי בסין צילום: גטי אימג'ס
אחת הבעיות העיקריות שעומדת בפני חברות אמריקאיות שמעוניינות להקים רשתות דור 5 היא העובדה שלמעט החברות הסיניות, האלטרנטיבה היחידה שלהן בתחום היא אצל נוקיה ואריקסון האירופיות. ואולם העלויות של טכנולוגיית הדור ה-5 של שתיהן גבוהה יותר מזו של וואווי. בנוסף הן הפכו לקהל שבוי עבור שתי החברות האירופיות מה שמגביל את יכולת המו''מ שלהן מולן. ענקיות התקשורת האמריקאיות כגון סיסקו או נט-אפ לא השכילו לפתח טכנולוגיות 5G במשך השנים - מה שהשאיר את השטח לאירופים ולסינים בלבד.

 

ועם זאת לא בטוח שהסכמי הרישוי יעברו את מחסום הרגולטור האמריקאי. כבר כעת נמסר מבכירים במחלקת המדינה האמריקאית הם לא סבורים שמדובר בהצעה שניתנת ליישום. "אין שום דרך בה הספקיות וחברות התקשורת יוכלו להקים בעצמן ולייצר את הציוד הנדרש", אמר בכיר אחד לרויטרס, "אם ישנם באגים מובנים בקוד, אין שום ערובה שהחברות יוכלו לעלות עליהם ולמנוע את הניצול שלהם".

 

דבריו של הבכיר אינם תלושים. שימוש בטכנולוגיה של וואווי דורשת השקעה עצומה בהקמה של מערך ייצור מקומי ובדיקות והתאמה לצרכים האמריקאים. בנוסף, הטכנולוגיה מתפתחת ומעודכנת בכל עת, מה שדורש גם עדכון של הציוד הקיים. ואולם אם המגעים יבשילו לכדי נוסחה שגם תוכל להתאים למגבלות החרם - יכול מאוד להיות שבעתיד רשתות הדור ה-5 האמריקאיות יופעלו לפחות בחלקן עם ציוד שמקורו בסין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x